Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wie is het meest getroffen?

Wie is het meest getroffen?

vlucht elke vier minuten. Autodiefstal steeg vorig jaar met 9% in Frankrijk, volgens Laatste statistieken van het Home Office, met zeer duidelijke stijgingen in bepaalde gebieden. Dit is met name het geval in Bretagne, waar het aantal diefstallen met 29,1% is gestegen (3.851 betrokken voertuigen, vergeleken met slechts 2.982 in 2021), Centre-Val-de-Loire (3.620 voertuigen, +21%) en Bourgondië-Franche-Comté (3.585 ), +14%).

Departementen zoals Cantal (+84%), Creuset (+70%) of Manche (+65%) kenden meer indrukwekkende stijgingen, wat deels te verklaren is door het lagere aantal diefstallen dat dit jaar werd waargenomen. de laatste in sommige van deze gebieden. In 2022 werden in het hele land, inclusief overzeese departementen, in totaal 133.800 voertuigen gestolen.

Meer dan een op de vier diefstallen vond plaats in Ile-de-France. Als we bij de ruwe cijfers blijven, bereikt de dichtstbevolkte regio, niet verwonderlijk, de eerste trede van het podium met 35.900 gestolen voertuigen in 2022. Het wordt gevolgd door de PACA-regio (17.480 voertuigen, +11,7%) en Auvergne-Rhône- Alpes (16.088 voertuigen, +11,3%) en Hauts-de-France (12.214 voertuigen, +3,5%).

Als we de geschiedenis nader bekijken, weerspiegelen deze cijfers echter dat ze niet zozeer een plotselinge explosie van vluchten weerspiegelen, maar eerder een soort “terugkeer naar normaal”, na twee ongewoon lange jaren gekenmerkt door opsluiting en de Covid-19-pandemie. Met uitzondering van Bretagne en Centre Val de Loire blijft het aantal diefstallen in de meeste regio’s onder (of in ieder geval zeer dicht bij) het gemiddelde voor de jaren 2016 tot 2019.

Andere statistieken maken het mogelijk om het beeld verder te verbeteren. Coyote, van oudsher bekend om zijn rijhulpmiddelen, biedt al enkele jaren een dienst voor het terughalen van gestolen voertuigen, waarbij elektronische trackingtools worden gecombineerd met onderzoek ter plaatse, dat onderzoekers uitvoeren in samenwerking met wetshandhavers. Ongeveer 400.000 voertuigen (auto’s, motorfietsen en zelfs bouwmachines) zijn uitgerust met zijn oplossing in Frankrijk en België, waardoor het bedrijf elk jaar een “diefstalmonitor” kan publiceren op basis van zijn cijfers. Vanmorgen is de nieuwe editie verschenen op zijn site.

READ  Investeerder Warren Buffett verliest $ 44 miljard in het tweede kwartaal

Explosie van diefstal van hybride voertuigen

Wat vonden de onderzoekers voor de Coyote? Ten eerste dat twee van de drie gestolen auto’s SUV’s zijn. Laatstgenoemde, de sterren van de automarkt, zag in 2022 een verliespercentage (diefstallen per 1.000 voertuigen) van 3,3, vergeleken met slechts 2,6 voor stadsauto’s, 1,7 voor sedans en 0,8 voor gezinsauto’s. Maar het bedrijf meldde ook een explosie van diefstallen van hybride voertuigen, waarbij het verliespercentage met 41% steeg naar 4,4.

Het risico van een gestolen motorfiets is altijd 10 keer hoger dan van een auto: Coyote registreerde vorig jaar 45 diefstallen voor 1.000 tweewielers die met zijn systeem waren uitgerust.

Verhoogde claims in Auvergne-Rhône-Alpes

Het bedrijf berekende ook het verliespercentage per regio. Over het algemeen vinden we hetzelfde platform als bij het totaal aantal autodiefstallen. Het risico is het hoogst in Ile-de-France (5,9 diefstallen per 1.000 voertuigen), PACA (4,2 diefstallen per 1.000) en Auvergne-Rhône-Alpes (2,9 diefstallen per 1.000). In deze laatste regio, en met name rond Lyon, was de stijging het afgelopen jaar het grootst, met een stijging van 26% ten opzichte van 2021.

Wat de gebruikte methoden betreft, die hadden niet veel meer met vakmanschap te maken. “We zien dat de sectoren meer georganiseerd zijn: in 88% van de gevallen gebeurt de diefstal elektronisch”, legt Stéphane Curtelin, Coyote Marketing en Product Director, uit. Het gebruik van OBD-diagnose-aansluitingen, het hacken van de signalen die worden uitgezonden door contactloze sleutels: de verbeeldingskracht van dieven wordt alleen geëvenaard door de verfijning van de elektronica waarmee onze moderne auto’s zijn uitgerust.

READ  Citroën Ami is terug met een nieuwe look, My Ami Tonic