Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Credit Suisse stort in op de aandelenmarkt en toezichthouders willen geruststelling

De centrale bank en politieagent van de Zwitserse financiële markten gaven woensdagavond eindelijk mondelinge steun aan Credit Suisse, aan het einde van een schrijnende dag voor de op een na grootste bank van het land, die op de beurs crashte.

“Credit Suisse voldoet aan de kapitaal- en liquiditeitseisen die worden gesteld aan systeemrelevante banken. “Indien nodig zal de SNB liquiditeit verstrekken aan Credit Suisse”, zeiden de SNB en Finma in een gezamenlijk persbericht dat vroeg in de avond werd uitgegeven, na een dag van duizelingwekkende stilte.

zwarte dag

Aan het einde was de krantenkop -24,24% en werd de bank gewaardeerd op iets minder dan 6,7 miljard Zwitserse frank (6,8 miljard euro) in sokken uitwisseling. De druppel voor een van de 30 banken ter wereld die te groot zijn om failliet te gaan.

Eerder op de dag hadden de twee top-CEO’s van Credit Suisse al geprobeerd de financiële veerkracht van de bankgigant gerust te stellen, maar zonder succes bij het overtuigen van de investeerders die ervoor zorgden dat de bank de ergste neergang in haar geschiedenis doormaakte.

Gezien als de zwakke schakel in Zwitserland, zag de instelling haar aandelenkoers tot 30% dalen tot een nieuw historisch dieptepunt van CHF 1,55 ondanks de tussenkomst van haar voorzitter, Axel Lehmann en zijn directeur. Generaal Ulrich Korner om te proberen de kroeg op orde te krijgen.

Geen “besmettingsrisico”?

Voor de SNB en Finma betekent “de huidige onrust op de Amerikaanse bankenmarkt niet dat er een direct besmettingsrisico is voor Zwitserse instellingen.” In een interview met Channel News Asia TV, geretweet door de bank, herhaalde Ulrich Körner de geruststellende woorden: “We zijn een sterke bank, we zijn een bank met een wereldwijde dimensie onder Zwitserse regelgeving.” “We voldoen aan en overtreffen bijna alle wettelijke vereisten”, voegde hij eraan toe, eraan toevoegend: “Onze kapitaal- en liquiditeitsbasis is zeer, zeer sterk.”

READ  Elon Musk onthult zijn buitensporige ambitie voor het sociale netwerk

De bezorgdheid reikt verder dan de grenzen van het Alpenland, en het Amerikaanse ministerie van Financiën zei dat het “de situatie zou volgen en contact zou opnemen met zijn internationale tegenhangers”. In Frankrijk, de premier Elisabeth Bourne Hij riep publiekelijk de Zwitserse autoriteiten op om de problemen van de bank op te lossen en eiste dat minister van Financiën om met zijn tegenhanger in Bern te spreken.

afgrond

Deze plotselinge daling begon na de uitspraken van het hoofd van de Nationale Bank van Saoedi-Arabië, de grootste aandeelhouder van Credit Suisse. De Saoedi’s schoten de bank te hulp door in november de hoofdstad binnen te gaan. Maar de voorzitter van de raad van bestuur van de Nationale Bank van Saoedi-Arabië, Ammar Al-Khudairi, zei dat hij “geen enkel plan” had om meer geld te injecteren, voornamelijk om wettelijke redenen.

De Saoedische Nationale Bank bezit een belang van 9,8%. Maar volgens de Zwitserse wet moet de marktpolitieagent beslissen of ze de drempel van 10% al dan niet hebben overschreden. In een interview met het bureau ReutersAl-Khudairi zei echter dat hij “erg blij” was met het herstructureringsprogramma van Credit Suisse, verwijzend naar een “zeer sterke” bank.

Credit Suisse, opgericht in 1856, is een pijler van het Zwitserse financiële centrum, maar verkeert in beroering sinds het faillissement van het Britse financiële bedrijf Greensill, dat het begin markeerde van een reeks schandalen die de bank verzwakten. Sinds maart 2021 heeft het aandeel meer dan 83% van zijn waarde verloren. Jane Foley, analist bij de Rabobank, reageerdePersbureau Frankrijk.

READ  Canal + kondigt morgen een nieuw serviceplan aan, met kleine wijzigingen die van invloed zullen zijn op Freeboxes

“Een compleet andere wereld”

Beleggers maken zich zorgen over besmettingsrisico’s na het faillissement van de Amerikaanse bank SVB. “Er lijkt een toenemende bezorgdheid bij beleggers te zijn”, zei Finalto-analist Neil Wilson in een marktcommentaar. Maar als Credit Suisse geconfronteerd wordt met “existentiële problemen”, dan “gaan we iets met een totaal andere dimensie onder ogen”.

In tegenstelling tot de SVB is Credit Suisse een van de 30 banken wereldwijd die als too big to fail worden beschouwd en die haar strengere regels oplegt om schokken te kunnen opvangen in geval van moeilijkheden. Credit Suisse lanceerde in oktober een omvangrijk herstructureringsprogramma om te herstellen. Maar sommige aandeelhouders hebben uiteindelijk geld verloren, zoals de oude Amerikaanse investeringsmaatschappij Harris Associates, die vorige week onthulde dat het zijn volledige belang in de bank had verkocht.

Begin februari rapporteerde Credit Suisse een nettoverlies van CHF 7,3 miljard (bijna € 7,4 miljard) voor het boekjaar 2022 als gevolg van massale geldopnames van haar klanten en waarschuwde dat het nog steeds een “aanzienlijke” pre-betaling verwachtte. leegte. Fiscaal verlies in 2023.