Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wetenschappelijk nieuws in kleine doses

Een paar milligram van al het wetenschapsnieuws van deze week

Geplaatst om 12.00 uur.

Eric-Pierre Champagne

Eric-Pierre Champagne
Journalistiek

Het is moeilijk om je huis in Australië te beveiligen

Tegen 2030 is 1 op de 25 woningen mogelijk niet verzekerbaar vanwege de klimaatverandering in Australië. Dat aandeel zou stijgen tot 1 op de 10 woningen in sommige delen van het land, zoals Brisbane en Port Adelaide. Dat zijn de conclusies van een recente analyse van de Australian Climate Council, die zegt een “verzekeringscrisis” te verwachten die binnen acht jaar tot 500.000 woningen kan treffen. De grootste risico’s zijn die van overstromingen, die frequenter en overvloediger zijn.

een toets

Verergert plasticvervuiling de gevolgen van klimaatverandering in het noordpoolgebied?

Foto door Ekaterina Anisimova, archief van Agence France-Presse

Antwoord

Volgens een recent gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift lijkt het wel zo te zijn de natuur temperen. Omdat sporen van plastic steeds vaker voorkomen in het noordpoolgebied, helpen ze meer warmte te absorberen, waardoor de effecten van het broeikaseffect in de regio worden verergerd. Bedenk dat de klimaatverandering in het noordpoolgebied twee tot drie keer sneller gaat dan in de rest van de wereld. Door smeltend ijs komt er waarschijnlijk meer plastic vrij in het noordpoolgebied. Dit heeft een speciaal vermogen om de witte bedekking van sneeuw en ijs “zwart te maken”, waardoor het minder goed in staat is om zonlicht te reflecteren. Dit leidt tot een soort vicieuze cirkel waarin plastic de opwarming in dit deel van de wereld versnelt.

Loodhoudende benzine verlaagt IQ

FOTO PIERRE CÔTÉ, LA PRESSE ARCHIEVEN

Sinds 1990 is de verkoop van gelode benzine in Canada verboden.

Tot 1996 bevatte benzine in de Verenigde Staten lood. Deze praktijk is nu verboden vanwege de bekende risico’s van blootstelling aan lood. Onderzoek door een team van onderzoekers van de Duke University in North Carolina wees uit dat meer dan 170 miljoen Amerikanen een iets lagere intelligentie (IQ) hebben als gevolg van de blootstelling van kinderen aan autodampen die op gelode benzine lopen. Volgens deze studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences, wijzen de resultaten op een gemiddelde afname van 2,6 IQ-punten. Voor mensen die halverwege de 60 zijn geboren, zou de daling van het IQ 5,9 punten zijn. Wanneer lood de hersenen bereikt, kan het zelfs cellen beschadigen. In Canada is de verkoop van gelode benzine sinds 1990 verboden.

READ  Maakt de airconditioner je ziek?

het nummer

20%

Foto door Andrew Kelly, Reuters

Microbiële eiwitten die vlees nabootsen, hebben 90% minder land en water nodig en produceren 80% minder broeikasgassen dan vlees.

Het verminderen van de wereldwijde consumptie van rund- en lamsvlees met 20% zou de ontbossing halveren en tegelijkertijd de CO2-uitstoot tegen 2050 met 56% verminderen. Dit zijn de conclusies van een onderzoek dat zojuist is gepubliceerd in de natuur temperen. Het onderzoek, geleid door wetenschappers van het Potsdam Institute for Climate Change Impact Research, suggereert om 20% van onze vleesconsumptie te vervangen door microbiële eiwitten die vlees nabootsen. Het wordt verkregen door het fermentatieproces. Ze hebben 90% minder landbouwgrond en water nodig en produceren 80% minder broeikasgassen dan vlees.

Luchtvervuiling is nog dodelijker in tropische steden

Foto door Muhammad Bunir Hussain, Reuters-archief

Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, is een van de meest vervuilde steden ter wereld.

In 2018 stierven volgens een onderzoek in het tijdschrift ongeveer 470.000 mensen die in tropische steden woonden voortijdig door luchtvervuiling. wetenschappelijke vooruitgang. Een team van onderzoekers van University College London analyseerde gegevens van 46 steden langs de evenaar, waarvan er vele een sterke groei doormaken. Tussen 2005 en 2018 vonden ze een toename van 62% in voortijdige sterfgevallen als gevolg van luchtvervuiling. In Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, stierven bijvoorbeeld tussen 2005 en 2018 nog eens 24.000 mensen als gevolg van slechte luchtkwaliteit. De auteurs van het onderzoek maken zich zorgen dat veel van deze steden tegen 2100 meer dan 10 miljoen inwoners zullen hebben, wat de huidige situatie zou kunnen verergeren.

READ  Tomatengriep: wat is dit mysterieuze virus?