Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Werkloosheidscijfer van 7,4% in het derde kwartaal: een kleine tegenslag of een omkering van de trend?

Werkloosheidscijfer van 7,4% in het derde kwartaal: een kleine tegenslag of een omkering van de trend?

Een serieuze stop voor het verbeteren van de werkloosheid. 64.000 is het extra aantal werkzoekenden dat werd geregistreerd in het laatste derde kwartaal, of een totaal van 2,3 miljoen mensen zonder enige activiteit (zoals gedefinieerd door de Internationale Arbeidsorganisatie). Het werkloosheidspercentage is gestegen tot 7,4% van de actieve bevolking in Frankrijk (exclusief Mayotte), volgens cijfers gepubliceerd door het Nationaal Instituut voor Statistiek en Economische Studies (Insee) op woensdag 15 november. Dit is een negatief resultaat na een lichte stijging naar 7,2% die in het tweede kwartaal begon.

Een simpele tijdelijke tegenslag of trendomkering? De vraag die nu aan de orde is. Als regering willen we gerustgesteld worden. ‘We kunnen een dergelijke stijging verwachten gezien de vertraging van de wereldeconomie’, reageerde minister van Arbeid Olivier Dussopte onmiddellijk in een brief aan de pers, waarin hij benadrukte ‘gemobiliseerd’ te blijven in het licht van deze stijging, waarvan hij hoopt dat deze ‘slechts’ zal zijn. op tijd.” .

In augustus, toen het werkloosheidscijfer voor het eerst scheef ging, wilde de uitvoerende macht gerustgesteld worden dat de weg naar volledige werkgelegenheid zich voortzette. De kwestie wordt gevoeliger omdat het een van de tekenen van de periode van vijf jaar vertegenwoordigt. President Macron heeft al beloofd Frankrijk terug te brengen in de gelederen van de goede studenten van Europa, met een werkloosheidspercentage van 5% in 2027.

Economen zijn verdeeld over de toestand van de arbeidsmarkt

Economen zijn momenteel verdeeld tussen pessimisten en optimisten. Voor Mathieu Blanc van OFCE: “Het is meer dan alleen een eenmalig effect. “We hebben een moment van reflectie bereikt op het gebied van de duurzame arbeidsmarkt”, zegt adjunct-directeur Analyse en Forecasting. Hij voegde eraan toe: “De euforie van het creëren van werkgelegenheid, terwijl tijdens Covid bijna 300.000 banen behouden blijven dankzij Koste wat het kost, het is allemaal voorbij! Vandaag bevinden we ons in een aanpassingsscenario.”

READ  Het tekort aan supermarktschappen neemt toe

OFCE-voorspellingen voorspellen ook een werkloosheidspercentage van 7,9% aan het eind van 2024. Aan de andere kant geeft econoom Andrea Garnero van de OESO toe dat “het vandaag de dag, in een onzekere internationale situatie, moeilijk is om over een kristallen bol te beschikken.” . Volgens hem is dit “op dit moment een kleine verschuiving die we in andere landen zien (…), maar Frankrijk bevindt zich tot nu toe in een goede positie. Hij benadrukt dat de daling van de werkloosheid de afgelopen jaren merkbaar is geweest, ook al behoort deze sector niet tot de best presterende landen op Europees niveau. »

De werkloosheid onder jongeren neemt toe

Als de werkloosheid in het derde kwartaal in één jaar tijd met 0,2 punt zou stijgen en in het tweede kwartaal van 2022 zou terugkeren naar het niveau, zou deze nog steeds ruim onder de piek van medio 2015 liggen (-3,1 punt), aldus het National Institute of Statistics en Economische Studies bepalen. Over het geheel genomen is het werkloosheidspercentage in het derde kwartaal onder de 15-24-jarigen met 0,7 procentpunt gestegen tot 17,6%, wat dicht bij het niveau van een jaar geleden ligt (-0,1 punt).

Voor de leeftijdsgroep van 25 tot 49 jaar steeg het met 0,2 procentpunt over het kwartaal en met 0,3 procentpunt over een jaar, tot 6,7%. Ten slotte is het werkloosheidspercentage voor degenen van 50 jaar of ouder stabiel over het kwartaal en over een jaar, op 5,1%. Ook de langdurige werkloosheid (minstens één jaar) stabiliseerde zich tijdens het kwartaal op 1,8% van de actieve bevolking.

READ  De eerste wedstrijd voor de elektrische SUV-ster van 2024

Bovendien, de «Hoe de kleur te gebruiken», zodat mensen graag zouden willen terugkeren naar de mars van de werkgever, maar als ze dergelijke veranderingen in de BIT niet hebben (het verhoogt de effectiviteit van de werknemer en is beschikbaar voor prendre un), toenemen, hij ook. Zeker “een beetje” over het kwartaal (+39.000), maar volgens INSEE explodeert het in de loop van een jaar (+164.000). Twee miljoen mensen worden getroffen.