Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Webb- en Hubble-telescopen leggen gedetailleerde beelden vast van de inslag van ruimtevaartuigen van de Dart-missie

Op donderdag 29 september onthulden de James Webb- en Hubble-telescopen, de krachtigste ruimteobservatoria, gedetailleerde beelden van de impact van NASA’s DART-ruimtevaartuig op een asteroïde, beelden die wetenschappers zullen helpen het verwachte proces van orbitale aanpassing te begrijpen. Dit is de eerste keer dat twee beroemde ruimtetelescopen zijn gebruikt om tegelijkertijd hetzelfde hemellichaam te observeren: een asteroïde op 11 miljoen kilometer van de aarde, het doelwit van ’s werelds eerste planetaire verdedigingstest.

Op maandagavond stortte NASA’s Dart-ruimtevaartuig opzettelijk neer op het oppervlak van Demorphos, een kleine maan met een diameter van 160 meter die in een baan om een ​​grotere asteroïde draait, in een poging zijn baan af te buigen. Het zal enkele dagen tot een paar weken moeten wachten voordat wetenschappers kunnen bevestigen dat het traject inderdaad is veranderd en in staat zijn om het te lokaliseren in relatie tot zijn oorspronkelijke positie.

Maar kort na de botsing toonden vroege beelden – gemaakt door telescopen op de grond en de LICIACube-nanosatelliet – een enorme stofwolk rond Demorphos, die zich over duizenden kilometers uitstrekte. Dit is de wolk waarmee de James Webb- en Hubble-telescopen, die in de ruimte opereren, dit kunnen doen fijnere zoomVolgens verklaringen aan AFP gedaan door Alan Fitzsimmons, een astronoom aan de Queen’s University Belfast, die betrokken was bij grondobservaties voor het Atlas-project, een netwerk van vier telescopen die opereren vanuit Hawaï. Laat deze foto’s zien “Het is duidelijk hoe dit materiaal versplinterde na de impact van de explosieve pijl, het is absoluut verbazingwekkend.”Welkom.

READ  Tieners verlaten het podium

>> Videoclips. DART-missie: een NASA-ruimtevaartuig botste met een asteroïde om zijn koers te veranderen, een historisch precedent

“Het effect blijkt veel groter dan verwacht.”Zegt Ian Carnell, hoofd van de Europese Hera-expeditie die binnen vier jaar de schade aan het oppervlak van de Dimorphos zal onderzoeken. Hera vertrouwde op een krater met een diameter van ongeveer 10 meter, maar gezien de beelden die LICIACube op 50 kilometer van de ster heeft gemaakt, bevestigd door die ruimtetelescopen, zou het veel groter kunnen zijn … “Als er een krater was, zou een heel stuk Dimorphos gewoon uit elkaar zijn gescheurd.”.

De NIRCam-nabij-infraroodcamera van James Webb observeerde de inslag enkele uren na de inslag. De tien afbeeldingen onthullen een compacte kern eromheen “Fysieke pijlers” Zoals het uitbreiden van draden, “Vertrek vanuit het centrum waar de impact plaatsvond”een gezamenlijke verklaring van de European Space Agency (ESA), Webb en Hubble.

Hubble-telescoopafbeeldingen, gemaakt door een groothoekcamera 22 minuten, 5 uur en 8 uur na de crash, tonen in zichtbaar licht de beweging van de projectielen – de versnipperde materie van de ster. De laatste verschijnt in de vorm van stralen, met een geleidelijke toename van de helderheid, maar is gestabiliseerd na acht uur impact, wat “De samenzweringen van astronomen”aldus een persbericht.

READ  Franse berichten-app is veiliger dan WhatsApp

De James Webb-telescoop, die sinds juli vorig jaar 1,5 miljoen km aarde heeft waargenomen, en Hubble, die al meer dan 30 jaar in bedrijf is, zullen binnenkort onthullen hoeveel materiaal is uitgestoten, de aard (grote stukken of fijn stof) en met welke snelheid.