Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

We vertellen je alles over de zichtbare totale maansverduistering van zondag tot maandag

We vertellen je alles over de zichtbare totale maansverduistering van zondag tot maandag

Je zult de wekker heel vroeg moeten zetten. De aarde, de maan en de zon hebben een datum voor totale verduisteringen in de nacht van zondag 15 mei op maandag 16 mei. Franceinfo beschrijft alles wat u moet weten om optimaal te profiteren van dit evenement aangeboden door Celestial Mechanics.

Wat is een maansverduistering?

Het treedt op wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan. Dan bevindt de natuurlijke satelliet van onze planeet zich in de schaduw van de aarde en verbergt deze aan ons zicht. Als de uitlijning niet perfect is, is de zonsverduistering niet compleet. Maar het zal er zijn. Deze video demonstreert het mechanisme heel duidelijk.

Laten we niet vergeten dat het een gelukkig toeval is dat we getuige zijn van een totale zonsverduistering van onze planeet. Als de maan en de zon aan onze hemel elkaar soms perfect overlappen, komt dat omdat de maan, 400 keer kleiner dan de zon, ook 400 keer dichter bij ons staat.

Wat is er te zien vanuit Frankrijk?

De maan zal niet onzichtbaar zijn. Zoals bij alle totale zonsverduisteringen, zal het rood lijken, waardoor het de bijnaam “bloedmaan” heeft gekregen. Dit fenomeen is te wijten aan het feit dat de zonnestralen hen niet meer rechtstreeks zullen bereiken. Slechts een klein deel van de rode stralen zal door de atmosfeer van de aarde worden uitgefilterd en naar de maan worden gebroken, terwijl de blauwe stralen naar buiten divergeren. De zonsopgang en zonsondergang van de aarde zijn rood gekleurd vanwege hetzelfde fenomeen.

READ  Deze officiële foto's tonen de 2 smartphones in reële omstandigheden

Dus wat verwacht je? Hier zie je in 22 seconden de versnelling van de totale maansverduistering op 21 januari 2019. We zien dat de maan geleidelijk wordt bedekt door de schaduw van de aarde en er dan koperachtig uitziet. Dit is een opname gemaakt in Seine-et-Marne tijdens het evenement.

Een foto van de maan vanaf Seine-e-Marne tijdens een totale maansverduistering, 21 januari 2019 (CHRISTOPHE LEHENAFF / PHOTONONSTOP / AFP)

Waarschuwing: deze afbeelding is geen contract 😉 Het is moeilijk om de exacte kleur te voorspellen die de maan zal versieren. Het kan min of meer rood, oranje of roze zijn. Luchtverontreinigingsomstandigheden kunnen ook interfereren.

Ten slotte moet, zoals altijd, een essentieel onderdeel van skywatching in gedachten worden gehouden: weersvoorspelling. Op vrijdagmiddag verwachtte Météo France op zondagavond zwaarbewolkte lucht, die van zondag tot maandag ’s nachts opklaart. Wanneer dat precies zal gebeuren, moet nog blijken.

Hoe laat vindt het evenement plaats?

Vanaf het vasteland van Frankrijk zou de gedeeltelijke fase (de fase waarin we de schaduw van de aarde op de maan zullen zien knabbelen) om 04.27 uur beginnen. De parachutetrap (maximaal) zou om 5:28 moeten beginnen. De piek van de zonsverduistering zal plaatsvinden rond 06:11 uur en het einde van de schaduwfase zou om 06:53 uur moeten plaatsvinden. “Een maansverduistering is anders dan een zonsverduistering”Commentaar door franceinfo Eric Chapelle, bemiddelaar in de astronomie. “Voor een maansverduistering, als we in de schaduw zijn, zeggen we dat het totaal is”houdt hij vol. Met andere woorden, het is niet zoals een zonsverduistering waarbij het maximum echt een opmerkelijk en uniek moment is.

Deze tijden zijn vol problemen: de maan gaat onder en de zon komt tegelijkertijd op. “De moeilijkheid is dat het licht van de dageraad de zonsverduistering zal verblinden en verbergen.”Vergemakkelijkt Astro-kanaal op YouTube.

Sommige Fransen zullen meer geluk hebben dan Fransen: die in Guyana, Guadeloupe en Martinique. Voor hen zou de totale zonsverduistering ’s avonds moeten beginnen (22:27 uur voor West-Indië, 23:27 uur voor Guyana) en eindigen om middernacht (ongeveer 4 uur ’s ochtends in West-Indië en 5 uur ’s ochtends in Guyana).

Met welke voorzorgsmaatregelen moet u rekening houden?

Geen speciale bril nodig. In tegenstelling tot een zonsverduistering, vereist het bekijken van een maansverduistering geen beschermende uitrusting. U kunt genieten van de scène met het blote oog. Met een verrekijker, of zelfs een astronomische telescoop, zelfs een kleine, zal het uitzicht indrukwekkender zijn.

Andere te nemen voorzorgsmaatregelen hebben geen veiligheidskarakter. verband met het monitoringkader. “In Parijs zal de maan ongeveer 5 graden boven de horizon zichtbaar zijn, het is erg laagAstro-aantekeningen van La Chaîne. Als je in een apart huis woont, zullen je buren je waarschijnlijk irriteren. Het is misschien het beste om in uw eigen huis naar boven te gaan. Als je in een appartement woont en geen loon hebt, zou het niet erg zijn.” Met andere woorden: een volledig vrij uitzicht is meer dan wenselijk.

Wanneer is het de volgende?

De volgende totale maansverduistering die vanaf het vasteland van Frankrijk zichtbaar is, zal pas op 14 maart 2025 plaatsvinden. We zien alleen het begin.Eric Chapelle ademt. Aan de andere kant, “7 september 2025 wordt eenvoudiger en leuker om naar te kijken.”Naar zijn goeddunken, want het zal aan het eind van de middag en het begin van de avond gebeuren.