Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Totale maansverduistering: 5 dingen die u moet weten over de “bloedmaan”, een zeldzaam fenomeen dat zich vanavond voordoet

Een totale maansverduistering, ook wel een “bloedmaan” genoemd, zal plaatsvinden in de nacht van zondag 15 mei op maandag 16 mei. Een zeldzaam astronomisch fenomeen dat vanuit Frankrijk met het blote oog kan worden waargenomen. uitleg.

Voor het eerst sinds januari 2019 zullen Fransen die op het vasteland van Frankrijk wonen, een totale maansverduistering kunnen waarnemen. Maar daarvoor moet je op 16 mei vroeg opstaan.

Hoe werkt een maansverduistering?

Om een ​​maansverduistering te laten plaatsvinden, moet er een uitlijning zijn tussen de zon, de aarde en de maansverduistering. Als de uitlijning perfect is, dan hebben we het over een totale zonsverduistering.

Door zichzelf voor de zon te positioneren, creëert de aarde een schaduw op zijn kant die niet wordt belicht, zoals elk object dat voor een lichtbron wordt geplaatst. Het fenomeen van verduisteringen treedt op wanneer de maan door de schaduw van deze aarde gaat. De maan zal geleidelijk in de schaduw verdwijnen totdat hij perfect is uitgelijnd. Op dit moment doet zich het fenomeen van de “bloedmaan” voor.

Bloedmaan, waar hebben we het over?

Deze naam is zeker niet astronomisch. Maar het wordt vaak gebruikt om een ​​totale maansverduistering te bepalen. Want onder invloed van de aardatmosfeer kan de maan een min of meer uitgesproken koperrode kleur krijgen. In feite kunnen alleen kleuren die dicht bij rood liggen de atmosfeer doorkruisen om op de maan te worden weerkaatst.

In het populaire geloof heeft “bloedmaan” in de loop van de tijd veel betekenissen gekregen. Sinds de oudheid is het in verband gebracht met een pad naar het hiernamaals dat communicatie met de doden mogelijk zou maken, of in het ergste geval de vrijlating van slechte wezens.

READ  Verrassing, het spel is gratis voor Gold-leden

In astrologie zien we graag een periode waarin de energie vertienvoudigd en de besluitvorming radicaler is.

Wanneer kijk je het vanuit Frankrijk?

Onze maan, in zijn volle maanfase, zal door de kegel van de schaduw van de aarde gaan. Het zal zichtbaar zijn in het tweede deel van de nacht, vroeg in de ochtend. Het zal nodig zijn om vroeg op te staan, omdat het fenomeen zal beginnen met het binnendringen van de maan in de halfschaduw van de aarde, om 03.30 uur (wettelijke tijd), gevolgd door zijn intrede in de schaduw, spannender, om 04.27 uur. Wanneer de hele maanschijf in de schaduw is ondergedompeld, duurt het totaal iets meer dan 84 minuten, van 5:29 tot 6:54. Maar we kunnen het niet tot het einde bekijken.

Hoe beleef je de voorstelling?

In het midden zal het maximum plaatsvinden om 06:11 uur, samenvallend binnen enkele minuten na zonsopgang en maansopgang. Het weer lijkt gunstig in Occitanie, waardoor het mogelijk is om dit prachtige natuurspektakel met een verrekijker of astronomische instrumenten te observeren, maar ook met het blote oog.

Want in tegenstelling tot een zonsverduistering vormt een maansverduistering geen enkel gevaar voor de ogen. Wees echter voorzichtig. Want vanaf 6.20 uur ’s ochtends en met zonsopgang wordt de monitoring steeds ingewikkelder.

Hoe lang moeten we wachten voor de volgende?

Als je maandagochtend je wekker mist, moet je nog even geduld hebben in de hoop weer een volledige maansverduistering waar te nemen. De volgende zichtbare vanuit Frankrijk is gepland voor … 2025.

Dit jaar heb je twee kansen om van de show te genieten. Op 14 maart 2025 zal er een nieuwe totale zonsverduistering plaatsvinden, maar het zal moeilijk zijn om waar te nemen omdat alleen het begin van het proces zichtbaar zal zijn. Aan de andere kant moet op 7 september 2025 aan voorwaarden worden voldaan voor een succesvolle observatie.

READ  De ontdekking van de Hubble-telescoop daagt de kennis van zwarte gaten uit