Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wanneer, waar en hoe zie je de maan blozen?

In de nacht van zondag 15 mei op maandag 16 mei 2022 kan een deel van de aarde Zien dat de maan rood wordt tijdens een totale zonsverduistering. Dit fenomeen komt ongeveer twee keer per jaar voor, maar is niet overal zichtbaar. Zo kon metropool Frankrijk het in januari 2019 volgen en zal het tot 2029 moeten wachten om er weer een te zien. Hier leest u hoe u er vanavond van kunt genieten.

staat vroeg op

Op het vasteland van Frankrijk zal de totale zonsverduistering maandagochtend tussen 05.29 uur en 6.54 uur zijn. De schijf van de maan wordt om 06:11 uur helemaal rood.

Dit zijn de optimale tijden om het te observeren, maar de zonsverduistering duurt ongeveer vijf uur. De tijd die de maan nodig heeft om in de schaduw van de aarde te glijden, aangezien de zon, de aarde en de maan perfect op één lijn liggen, krijgt dan een rode kleur dankzij de stralen die door de aarde worden geproduceerd.

Westerlingen hebben geprofiteerd

Als de weersomstandigheden het toelaten, kunnen alle steden van Frankrijk dit natuurlijke landschap observeren. Maar in tegenstelling tot West-Indië en Guyana, op het vasteland van Frankrijk, zal de maan niet erg hoog staan ​​op het moment van de zonsverduistering en zal de zon opkomen.

Het westen geeft dus de voorkeur aan Frankrijk, omdat de zon daar later opkomt dan in het oosten. De halfschaduw blijft dus wat langer behouden en moet een beter zicht op het fenomeen geven.

Heldere horizon en perfecte zoeker

De totale maansverduistering is met het blote oog te zien en vormt geen gevaar voor de ogen, in tegenstelling tot zonsverduistering. Dit fenomeen is echter beter waar te nemen met een verrekijker en een heldere horizon. Vooral omdat de maan maandagochtend laag staat.

READ  Ada Lovelace moet stoppen met PCI Express 5

Het weer kan ook spoilersporten spelen. Er worden vanavond nog enkele onweersbuien verwachtevenals regen, wat kan leiden tot wazig zien.

Een totale zonsverduistering in de lucht vanavond: wanneer, waar en hoe zie je de maan rood worden?