Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

We hebben zes jaar lang de beelden van zwarte gaten verwerkt om tot één conclusie te komen: Einstein had gelijk

We hebben zes jaar lang de beelden van zwarte gaten verwerkt om tot één conclusie te komen: Einstein had gelijk

GVTech-nieuws We hebben zes jaar lang de beelden van zwarte gaten verwerkt om tot één conclusie te komen: Einstein had gelijk

delen:


Na zes jaar zorgvuldige analyse hebben wetenschappers van het Event Horizon Telescope-project eerdere waarnemingen van het zwarte gat M87* bevestigd. Deze ontdekking versterkt Einsteins algemene relativiteitstheorie en vertegenwoordigt een belangrijke stap in het begrijpen van het universum.

Gigantisch project

Na zes jaar werk hebben wetenschappers van het Event Horizon Telescope Project van de Universiteit van Canada eindelijk een langverwachte conclusie gepubliceerd: Einsteins algemene relativiteitstheorie was correct. Deze bevestiging komt voort uit de analyse van de tweede opname van het zwarte gat M87*.

In 2017 werd de eerste afbeelding van een zwart gat onthuldWat bij sommige onderzoekers twijfels opriep. De recente publicatie van een tweede afbeelding van hetzelfde zwarte gat, een jaar later gemaakt, bevestigt echter ontegensprekelijk eerdere ontdekkingen en versterkt de geldigheid van de algemene relativiteitstheorie.

Om dit resultaat te bereiken heeft een internationaal team geweldige middelen gemobiliseerd. De radiotelescoop waarmee deze beelden zijn gemaakt, is de grootste ter wereld, met een virtuele diameter van ongeveer 10.000 kilometer. Deze technische prestatie vereist coördinatie tussen vele ontvangers, telescopen en radioantennes over de hele wereld.

Het gegevensverzamelings- en verwerkingsproces was enorm en produceerde in één week tijd bijna 250 petabytes aan informatie. Deze massa aan gegevens werd vervolgens enkele jaren lang geanalyseerd en verwerkt voordat de resultaten werden gepubliceerd.

Albert Einstein had gelijk!

Het belang van deze bevestiging ligt in het vermogen om de geldigheid van eerdere resultaten te bewijzen en de twijfels van sommige onderzoekers weg te nemen. De waarnemingen uit 2017 waren correct, zoals blijkt uit de constante grootte van de centrale schaduw in beide afbeeldingen, wat de initiële schattingen van de afmetingen van het zwarte gat bevestigt. Omdat er twijfel was. Ontdek of deze missie een anomalie van de telescoop is of concrete, bruikbare gegevens.

READ  5 geweldige voordelen van asperges

Bovendien laat een vergelijking van de twee afbeeldingen zien dat de schijf van materie rond het zwarte gat een roterende beweging vertoont die consistent is met de voorspellingen van wetenschappelijke modellen.

Deze resultaten bevestigen ook Einsteins voorspellingen over de aard van zwarte gaten en hun interactie met de materie eromheen. Het licht van de accretieschijf, hoewel verstrooid in het interstellaire medium, Het geeft aanwijzingen over de rotatie van het zwarte gat en over de uitlijning van zijn as met een krachtige stroom materiaal die zich van het sterrenstelsel M87* verwijdert.

Deze studie toont het cruciale belang aan van het reproduceren van wetenschappelijke resultaten en onderstreept nogmaals het belang van theorieën ontwikkeld door wijze geesten als Albert Einstein, die nog lang niet over de technologieën beschikten die we nu hebben.