Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘We hebben altijd geleerd om machines te zijn’

Als basketballer, ondernemer en held op en naast het veld, lanceert Tony Parker een exclusieve Spotify-podcast waarin hij persoonlijkheden interviewt over hun vroegere of huidige carrière. We ontmoetten hem in Parijs.

Parijs wedstrijd. Waarom ben je aan een podcastavontuur begonnen?
Tony Parker. Ik werkte tien jaar bij de radio bij RMC, had mijn eigen show en had veel plezier bij het hosten ervan. Toen Spotifiy op het idee kwam om een ​​podcast te maken, realiseerde ik me dat het in Frankrijk niet zo ontwikkeld was als in de Verenigde Staten, vooral op het gebied van sport. Ik zei tegen mezelf, waarom niet? Ik breng graag boodschappen over om de nieuwe generatie te helpen. Bovendien blijft de podcast op tijd omdat je ernaar kunt luisteren wanneer je maar wilt. Ik wilde iets anders en nieuws doen in Frankrijk. Ik dacht eerst dat het leuk zou zijn om mijn vrienden te ontmoeten. Om lang met ze te kunnen discussiëren. Podcasts zijn intiemer dan tv, waar veel camera’s en lichten zijn en veel mensen. Wat betreft die met Thierry Henry, we waren slechts twee en hebben meer dan twee uur gepraat. Je kunt dus echt de diepte ingaan in de discussies. Dat vond ik erg leuk om te doen. Of het nu Thierry Henry is, Teddy Renner Of Vitaa, ze hebben me allemaal verrast. Ze vertelden me dingen waarvan ik denk dat ze me niet zouden vertellen. Wat mij ook motiveerde, was mijn vermogen om de nieuwe generatie te inspireren.

Is praten met de nieuwe generatie iets wat je nauw aan het hart ligt?
Wat betreft mijn carrière na het sporten, dat is een deel van mijn motivatie. Ik vind het belangrijk dat ik teruggeef wat we hebben gekregen, en daarom is het mijn manier om terug te geven aan mijn land. Ik probeer de nieuwe generaties aan te spreken via mijn basketbalclubs en academies om platforms en kansen te creëren voor jonge mensen om te slagen in hun leven. Het motiveert mij enorm. Ik heb het geluk gehad dat ik gedurende mijn hele carrière met zulke inspirerende mensen als Magic Johnson heb kunnen praten. Door naar deze podcast te luisteren, kunnen jongeren begrijpen wat er kan gebeuren in het sportleven, in een artistieke carrière. Ik wilde geen simpele sportpodcast doen, maar de lessen die ik uit het leven heb geleerd, hoe je de ups en downs van een carrière kunt doorstaan. Bovendien zijn er daarom niet alleen sporters onder mijn gasten. Ik ben een vader van twee kinderen en er zijn veel dingen die ik wilde bespreken. Ik praat nauwelijks over sport. Met Tite hebben we eerst twee en een half uur gepraat. We hebben zoveel onderwerpen behandeld dat we in eerste instantie een podcast van tweeënvijftig minuten wilden maken. Het doel was om vanuit een open hart te spreken. Daarna moeten mensen zich op hun gemak voelen.

READ  De door demonen begeerde agent van Struijk stelt uit: 'Pascal zou willen dat hij meer tijd had om zijn beslissing te nemen.'

Met Thierry Henry praat je ook over het belang van je gezin.
Het is waar dat we twee ouders hadden die erg aanwezig waren in ons professionele leven en een apart systeem waren. We moesten rechtdoor lopen. Ze zijn heel hard tegen ons geweest. Maar toen leerde hij dat het begon met een goede achtergrond en dat ze ons wilden voorbereiden op het leven dat we zouden gaan leiden, heel eenvoudig. En dus, dit is wat we probeerden te kopiëren.

Hij vertelt ook over zijn zwakte. Dit is de eerste keer dat hij het ter sprake brengt, op 44-jarige leeftijd.
We hebben het er al over gehad. Daarna is dit duidelijk de eerste keer dat hij er zo openlijk over praat. Dit is wat mij verbaasde. Maar het is tegenwoordig een heel belangrijk onderwerp. Vooral voor sporters is het nog steeds een taboe. We hebben altijd geleerd om machines en oorlogsmachines te zijn. Je mag nooit klagen. Als je er verstand van hebt, word je eigenlijk als raar gezien. Het is dus goed om erover te praten, want dat kan gebeuren. Ik ken atleten die dit toevallig hebben, en het is goed dat ze er nu in het openbaar over kunnen praten, want ik denk dat het in de toekomst veel atleten kan helpen. Soms zijn ze bang om er nauwkeurig over te praten wanneer het nodig is om erover te praten om oplossingen te vinden. Dit kan u helpen om beter te presteren en beter om te gaan met uw mislukkingen.

Op de podcast van Gims vertelt ze ook over de gevaren van sociale netwerken…
We kunnen er niets aan doen, maar we wenden ons toch tot sociale media. Wat goed is in de sport, of we het nu leuk vinden of niet, als je goed bent, zal worden genomen. De fans mogen je misschien niet, maar als je een goede artiest bent, speel je. Maar in de muziek is het anders. Mensen moeten luisteren. Het is dus niet gemakkelijk om niet te lezen wat mensen van je denken of wat ze van een concert of zelfs een nummer vinden. Het is niet gemakkelijk om daar elke dag mee te leven. Als je weet dat je elke dag hard werkt om iets goed te doen, maar soms de smaak en de kleuren… heb je geen controle over de ontvangst van het publiek.

Daarnaast zegt James dat je niet moet hopen rijk te worden dankzij muziek, en dat het niet nodig is om een ​​muzikale carrière na te streven.
Het moet om de juiste redenen gebeuren. Ik schrik altijd als ik basketbalkampen doe met jongens en de eerste vraag is: “Hoe voelt het om rijk te zijn of hoe voelt het om beroemd te zijn?” Toen ik begon met basketballen, dacht ik niet aan geld. Het kwam niet eens in me op, eigenlijk. Als je je carrière voor geld bent begonnen, is dit niet langer een passie. Als je met muziek of sport bezig bent, alleen maar om beroemd en rijk te worden, zul je het moeilijk krijgen. Ik krijg de indruk dat de nieuwe generatie daar anders over denkt dan wij. Ik weet niet of het van sociale netwerken komt, of het komt door het feit dat je altijd moet behagen om een ​​leven uit te vinden. Ik weet het niet. Ik weet niet waar het vandaan komt, maar hoe dan ook, het advies dat ik zou geven is om je leven ten volle te leven. En als je van je passie kunt leven, des te beter.

Als ik met Barack Obama kon praten

Gedurende je hele carrière heb je ook veel gedaan voor inclusie, vooral bij het Franse vrouwenteam.
Ik denk dat ik een pionier was in dit onderwerp (lacht). Ik heb altijd vrouwensport en basketbal gestimuleerd om deel te nemen aan toernooien en ze allemaal te promoten. In mijn tijd was het zwaar, maar het zou zoveel beter zijn geweest als we vandaag meer hadden gedaan. Beter laat dan nooit.

READ  "We kunnen nederig zijn met positieve arrogantie"

Met welk personage zou je dromen om een ​​podcast te maken?
Als ik een discussie met Barack Obama zou kunnen hebben… Ik heb hem al ontmoet, maar ik zou graag een discussie van twee uur met hem hebben. Daarnaast houdt hij van basketbal. En zo niet, als hij nog leeft, kun je je dan een podcast voorstellen met Gandhi (lacht)?

Je carrière is ongelooflijk rijk. Wat maakt dat je op dit punt rent?
Dit is duidelijk het tegenovergestelde van rustig pensioen. Ik ben opgewonden en zeg tegen mezelf dat ik later ga rusten, met echt pensioen, want ik ben alleen in een sportpensioen. Maar ik heb het nu drukker dan ik heb gespeeld. Ik heb veel plezier bij het werken voor OL Groupe, we hebben veel projecten. Ik ben een heel nieuwsgierig persoon, die graag menselijke avonturen beleeft en daarom heel divers is met de groep. De manier waarop we nonchalant investeren in sport, of het nu gaat om skiën of paarden. Er zijn altijd kansen, en het is waar dat als ik begin, ik alles doe. We proberen iets unieks op te bouwen in de sport.

Wil je ooit een politieke carrière beginnen?
Nee eerlijk gezegd geen politiek. Wat ze doen is moeilijk. Het is geen gemakkelijke taak. Ik heb met veel presidenten mogen werken. Op dit moment breng ik veel tijd door met onze president Emmanuel Macron, maar ik ben meer gepassioneerd door sport en menselijke avonturen. Daarna gaat hij door de politiek.

Ik heb het geluk dat ik beide culturen heb

Denk je dat je energie komt van het feit dat je een Franse en Amerikaanse mentaliteit hebt?
Ik heb het geluk dat ik beide culturen heb. Ik probeer het beste van twee werelden te nemen en maak dan mijn eigen explosieve cocktail. Er zijn goede dingen in de VS, maar ik kan niet alles repliceren omdat er heel Europese, heel Franse dingen zijn, en dat moet je ook respecteren. Je moet de geschiedenis respecteren. We proberen dus altijd een gelukkige makelaar te vinden. Maar tegelijkertijd proberen we de lijnen ook een beetje te verschuiven. Want soms zeg ik dat we in Frankrijk met een slakkengang vooruit gaan. Je moet mensen dus een klein beetje betalen om geweldige projecten te kunnen doen. Het is mijn taak om ze te verenigen. Ik geloof sterk in het oude gezegde dat eenheid kracht is en daarom moet je omgaan met de juiste mensen die dezelfde waarden hebben.

READ  Olympische Spelen. Gemengd groepsjudo evenement: hoe werkt het?

Heb je zakelijke mentoren gevonden?
Ik had de kans om mensen te ontmoeten zoals Magic Johnson, zoals Michael Jordan in de VS, die me veel heeft geholpen bij het starten van mijn bedrijf in Frankrijk. Jean-Michel Aulas, president van Olympique Lyonnais, waarschijnlijk de beste president van de laatste 30 jaar op het gebied van sport in Frankrijk, heeft me beïnvloed. En Laurent de la Clergerie ook, van LDLC (Groupe LDLC Ecole supérieure de Chimie), wat ongelooflijk is en een hit op dit moment. Er zijn veel mensen die mij hebben geïnspireerd omdat ik heb leren werken in de praktijk. Toen ik 17 was, schreef ik me meteen in als prof, dus ik kon geen grote studies doen. Maar aan de andere kant ben ik een hardwerkende werker. Nieuwsgierig, ik onderzoek en leer snel.

Bekijk de eerste aflevering van Tony Parker’s podcast op Spotify

“Het belangrijkste is de Hall of Fame.”

Ook al is het niet het belangrijkste gespreksonderwerp, het is onmogelijk om niet met Tony Parker niet over de NBA te praten. De voormalige spelmaker van San Antonio Spurs met vier titels filosofisch over zijn afwezigheid is goed beoordeeld bij de 75 beste spelers in de geschiedenis volgens een panel van journalisten, oud-spelers en managers. “Het belangrijkste is de Hall of Fame”, legde hij ons uit. Toen we hem eraan herinnerden, verdient hij zeker zijn plaats tussen de 75 namen zoals de medialeider. Blazers Damien Lillard “TP” glimlachte dat de laatste zeker de voorkeur had gegeven aan dat hij zijn eigen individuele en teamrecord heeft (vier landstitels, een trofee voor de beste speler in de finale, noot van de redactie).

Klonen is verboden