Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waterdamp werd voor het eerst ontdekt op een van de manen van Jupiter

Wetenschap en ruimte

De studie bevestigt de aanwezigheid van waterdamp op Ganymedes.

In 1610 ontdekte Galileo vier manen van Jupiter: Io, Europa, Callisto en Ganymedes. Vandaag bevestigde een nieuwe studie de aanwezigheid van waterdamp op de grootste maan van het zonnestelsel, Ganymedes. De resultaten van deze nieuwe studie zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy.

Eerdere en huidige gegevens verzameld door NASA’s Hubble-telescoop werden waargenomen. De resultaten bevestigen twee dingen. Ten eerste is er waterdamp aanwezig in de atmosfeer van de satelliet. Ten tweede zal het het resultaat zijn van een directe transformatie op het oppervlak van ijs naar gas.

“Deze resultaten geven aan dat waterdamp al aanwezig is in de atmosfeer van ijzige lichamen in het buitenste zonnestelsel”, vertelde Lorenz Roth, hoofdauteur van de studie, aan Space.com. “Ganymedes wordt verondersteld de thuisbasis te zijn van uitgestrekte oceanen die een gebied beslaan dat groter is dan het landoppervlak. Het is mogelijk dat de oceanen honderd kilometer diep onder de maankorst bestonden.”

Zo’n ontdekking laat velen over om over te dromen. Want water staat vaak synoniem voor leven. Wie weet is dat bij Ganymedes wel het geval.

READ  Waarom is het 's ochtends zo koud en' s middags zo koel?