Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat vertellen de eerste beelden van de James Webb Space Telescope ons?

Zes maanden na de lancering, nu in een baan van 1,5 miljoen kilometer van de aarde, werkt de James Webb Telescope perfect. Als bewijs hiervan begon hij beelden van het universum uit te zenden met een ongekend detailniveau. Hier zijn er drie, verteld door drie astrofysici.

1melkwegcluster SMAC 0723

Dit is de eerste foto die is onthuld door James Webb. Het werd onthuld door de Amerikaanse president Joe Biden op 12 juli 2022, op het hoogtepunt van het Apollo-programma in de jaren zestig, en is nu al een van de beroemdste afbeeldingen in onze wereld.

Deze foto isdiep veld‘, legt Nicole Nesvadba uit, astrofysicus en onderzoeksdirecteur bij CNRS.n stuurt de telescoop naar een deel van de lucht waar a priori geen bijzonder heldere objecten zijn om te detecteren welke zwakker zijn in dat deel van de luchtHet resultaat is dan deze afbeelding van duizenden sterrenstelsels, sommige zo ver weg dat ze eruitzien als een klein rood stipje op de achtergrond.

Het zijn deze bijna bijzonder zichtbare elementen die van bijzonder belang zijn voor wetenschappers. Deze behoren tot de oudste sterrenstelsels in het heelal, meer dan 13,3 miljard jaar geleden gevormd. “In de astronomie geldt: hoe verder je naar het heelal kijkt, hoe meer je terugkijkt in de tijd‘, onthoud Nicole Nsvdba. En James Webb maakt het dankzij deze vermogens om infrarood te zien, licht dat onzichtbaar is voor onze ogen, mogelijk verder terug te gaan dan enige andere telescoop ervoor.

READ  Ondanks de aanpak van NSO Group heeft Frankrijk ervoor gekozen om eind 2020 geen Pegasus-spyware aan te schaffen

2Carinanevel

De James Webb-telescoop is gewoon een geweldige tijdmachine. Het is ook een hulpmiddel om de chemische samenstelling van dingen te analyseren. In het bijzonder om de vorming van sterren zoals onze zon te begrijpen.

We zijn hier in ons melkwegstelsel, de Melkweg, op ongeveer 7.500 lichtjaar afstand in de aarde. Deze nevel wordt ook wel de kraamkamer van sterren genoemd. “In de bovenste regio, met deze blauwe achtergrond, zitten we in een gebied waar het gas erg heet is”legt Olivier Bernet uit, een astrofysicus aan het Instituut voor Onderzoek in Astrofysica en Planetaire Wetenschappen in Toulouse en Directeur van het wetenschappelijke programma voor de James Webb Space Telescope. Hij gaat door: “Naar de bodem toe zien we deze oranje vervagingen. Dit worden interstellaire wolken genoemd. Het bestaat uit gas en stof. Binnen deze wolken, waar het koud genoeg is en de zwaartekracht sterk genoeg is, kunnen de gas- en stofwolken instorten en nieuwe sterren vormen. Op sommige plekken zie je ook stervorming.“.

Merk op dat we nevels met het blote oog aan onze hemel kunnen zien. Dit is de Orionnevel, die zich op 1500 lichtjaar van de aarde bevindt.

READ  Coin Master Free Spins 5 juni 2021 - Breakflip

3Jupiter en zijn maan Europa

Het infraroodscherm van James Webb begon ook objecten in ons zonnestelsel te scannen. De eerste afbeelding van Jupiter werd op 14 juli vrijgegeven.

Op deze foto zien we de planeet Jupiter en een van zijn vier manen genaamd Europa”, beschrijft Tristan Gelo, een astrofysicus aan het observatorium van de Côte d’Azur die gespecialiseerd is in de vorming van gasreuzen.Dankzij James Webb, we observeren Jupiter met hoge nauwkeurigheid in het infrarood, dus we observeren de warmte die door de planeet wordt uitgestraald, wat ons veel informatie zal geven over de samenstelling ervan. We zullen deze grote rode vlek aan de rechterkant ook kunnen bestuderen. Het is een anticycloon die al 300 jaar bestaat en we weten er niet veel van.” Tristan Guillot verheugt zich.