Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat is het risico voor Corsica?

Wat is het risico voor Corsica?

De aardbeving, die Marokko deed schudden en minstens 2.000 mensen het leven kostte, herinnerde eraan dat de Middellandse Zee de thuisbasis was van veel gevoelige seismische zones. Sommige, zoals de Ligurische Zee, liggen dicht bij Corsica…

6.8. Dit, op de schaal van Richter, is de kracht die werd bereikt door de aardbeving die het Koninkrijk Marokko trof in de nacht van vrijdag 8 september op zaterdag 9 september. Nog maar een paar maanden geleden bereikte de gewelddadige aardbeving die een deel van Turkije en Syrië verwoestte, waarbij 50.000 mensen omkwamen, een kracht van 7,8.

Twee aardbevingen, in minder dan een jaar tijd, schokten de publieke opinie en vestigden de aandacht.

Marokko ligt aan de ingang van wat het Romeinse Rijk de Binnenzee noemde. Turkiye en Syrië liggen 3.000 kilometer ten oosten, op de grens met Azië. De hele Middellandse Zee, met Corsica als hart, wordt getroffen door de seismische dreiging.

Reden: Deze zee is een echt geologisch mysterie.

Het oppervlak van de aardmantel bestaat uit verschillende tektonische platen. Dit zijn enorme stukken lithosfeer, die Ze bewegen zich een paar centimeter per jaar in verschillende richtingen en glijden onder elkaar door, wat aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kan veroorzaken.

De Middellandse Zee is de ontmoetingsplaats van twee tektonische platen, de Euraziatische plaat en de Afrikaanse plaat. Twee platen blijven convergeren, wat aanzienlijke seismische gevaren veroorzaakt.

De afgelopen kwart eeuw zijn er spectaculaire en dodelijke aardbevingen waargenomen in Griekenland (1999), Algerije (2003), Marokko (2004) en zelfs in het dichter bij huis gelegen Italië, zoals de aardbeving die Aquila in 2009 trof: Italië. Emilia-Romagna in 2012.

READ  Oekraïense soldaten wijzen op een nieuw Oekraïens tegenoffensief in het oosten

Maar als ze het meest opvallend zijn, zijn ze zeker niet de enige.

Alleen al in Frankrijk hebben we de afgelopen veertig jaar minstens één aardbeving met een kracht van 4 tot 5 per jaar geregistreerd. Meestal zonder noemenswaardige schade.

De grootste aardbeving die het land sinds het begin van de 20e eeuw heeft meegemaakt, ligt ver weg. Het was 11 juni 1909 in het kleine dorpje Bouches-du-Rhône, in Lambesque. Een aardbeving met een kracht van 6 verwoestte 1.500 mensen en eiste het leven van 46 mensen.

Corsica ligt echter in de buurt van seismische gebieden die bijzonder nauwlettend worden gevolgd: de Provence, de Côte d’Azur en, breder, de zee rond Ligurië, in Italië. Een gebied dat wordt doorkruist door actieve fouten.

Als gevolg hiervan hebben aardbevingen de afgelopen twintig jaar de steden Canes, Nice, Menton, Monaco, de Vesubi-vallei en de Italiaanse kust getroffen. Maar door de gematigde intensiteit bleven slechts enkele beschadigde gebouwen achter.

Maar in de zee ontstaan ​​veel aardbevingen. Op voldoende afstand van de kust om materiële schade en menselijke slachtoffers te voorkomen. Dit was het geval op 7 juli 2011, toen een aardbeving met een kracht van 5,2 werd gevoeld in Marseille, in de Var-regio, in de Alpes-Maritimes, maar ook op Corsica. Het gebeurde op open zee, 100 kilometer van Ajaccio, en als de Corsicanen die aan de westkust van het eiland wonen zich de trillingen herinneren, vond het incident zonder enige schade plaats.

READ  Het Amerikaanse leger is "diep bezorgd" over het lot van zijn soldaat in Noord-Korea

Corsica ligt, zoals we kunnen zien, in een geografisch gebied dat gevoelig is voor aardbevingen. Echter…

Corsica is een minder gevaarlijke regio dan de Côte d’Azur. We hebben geen breuk geïdentificeerd die waarschijnlijk een zeer sterke aardbeving zou veroorzaken

Françoise Corbulx, Centre National de la Recherche Scientifique

Sinds 22 oktober 2010 heeft Frankrijk een seismisch zoneringssysteem ingevoerd dat het nationale grondgebied in vijf seismische zones verdeelt, afhankelijk van de kans op aardbevingen. Deze verdeling begint vanaf 1, “Zeer laag risico”op 5, “Hoog risico”. Corsica is geclassificeerd in Zone 1. Het is de enige regio waarvoor geen specifieke seismische regelgeving voor gebouwen geldt.

Afgelopen februari, ter gelegenheid van de aardbeving die Turkije verwoestte, legde Françoise Corbulx, directeur onderzoek bij het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek, ons uit waarom: “In termen van seismisch risico werken we aan waarschijnlijkheid. Seismisch risico is dus de kans dat er in een bepaalde periode grondbewegingen zullen zijn die een bepaalde waarde overschrijden. Corsica is een minder risicovolle regio dan de Franse Rivièra. “We hebben geen fout geïdentificeerd die mogelijk een zeer sterke aardbeving zou kunnen veroorzaken.”.

Historicus Gregory Quinett in zijn boek over Aardbevingen in de zeventiende en achttiende eeuwUit rapporten blijkt dat La Gazette de France in oktober 1775 berichtte dat een aardbeving centraal Corsica had getroffen. “Een huis werd verwoest in Vico en een ander in het dorp Quilani, een mijl verwijderd van deze stad.”. Volgens Gregorius Quinette, “Over het algemeen vertoont Corsica geen noemenswaardige seismische activiteit, aangezien deze aardbeving van 1775 de enige lijkt te zijn die schade heeft veroorzaakt.”.

Er bestaat nog steeds een indirect risico, dat niet veel aandacht krijgt, namelijk het risico van een tsunami met seismische oorsprong. De tsunami is niet te vergelijken met de tsunami die de Stille Oceaan trof, maar de mogelijkheden ervan zijn volgens UNESCO wel te verwachten. Afgelopen oktober maakte de organisatie bekend dat dit wel het geval is “100% kans” Dat een dergelijk fenomeen zich voordoet “Voor de komende dertig jaar”.

Vooral omdat het niet de eerste keer zou zijn. In 1887, in Italië, na een aardbeving bij de stad Imperia, nabij Sanremo. En dichter bij ons op 16 oktober 1979, De tsunami trof de stad Nicewaardoor de luchthaven onder water kwam te staan, waarbij elf mensen om het leven kwamen en ernstige schade werd aangericht.

READ  Joe Biden onderneemt stappen om persoonsgegevens te beschermen

In 2020 veroorzaakte een nieuwe aardbeving voor de kust van Turkije een tsunami aan de kust van het Griekse eiland Samos en in Izmir.

UNESCO riep de publieke autoriteiten op bewustmakings-, waarschuwings- en preventiemaatregelen te overwegen, zodat gemeenschappen in de gebieden die het eerst door deze dreiging worden getroffen, waaronder Zuid-Frankrijk, zich kunnen voorbereiden om ermee om te gaan.