Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat gebeurt er in het zuidwesten, wat u moet weten

Wat gebeurt er in het zuidwesten, wat u moet weten

Maak je klaar voor het weekend! Aan de horizon doemt op 11, 12 en 13 augustus, op 11, 12 en 13 augustus de 33e Sterrennacht op, een droomkans om de sterren te tellen, de ringen van Saturnus door een telescoop te zien of de hemel te ontcijferen door liefhebbers. Dit is wat u moet weten.

Maak je klaar voor het weekend! Aan de horizon doemt op 11, 12 en 13 augustus, op 11, 12 en 13 augustus de 33e Sterrennacht op, een droomkans om de sterren te tellen, de ringen van Saturnus door een telescoop te zien of de hemel te ontcijferen door liefhebbers. Dit is wat u moet weten.

1 Wat zijn sterrennachten?

Al meer dan 30 jaar, 1991 om precies te zijn, leidt een team van vrijwillige astronomen sterrenkijkavonden. Dit jaar zouden het er weer meer dan 250 moeten zijn: astronomieclubs, planetaria, verenigingen, VVV-kantoren, gemeentehuizen … om deel te nemen aan het systeem en zullen de nieuwsgierigen en vakantiegangers meer dan 500 evenementen aanbieden over het hele grondgebied. Een uitgelicht thema tijdens de editie van 2023 is Celestial Dust.

Zoals elk jaar verlichten de Perseïden deze zomer de hemel. Een gunstige periode aangezien deze beroemde regen van vallende sterren het talrijkst is in het hartje van de zomer, met een piek in de nacht van 11 op 12 augustus. Gedurende deze periode zijn honderden lichtgevende elementen met het blote oog waar te nemen: dit zijn stof, kiezels en de overblijfselen van kometen…. Goed nieuws, de zichtbaarheid zou bijzonder gunstig moeten zijn voor deze remake: de nieuwe maan valt pas op 16 augustus, de lucht zal donker genoeg zijn tijdens deze waarnemingsnachten.

READ  Kooldioxide verdunt de dikte van de bovenste atmosfeer ernstig

2 Waar vind ik een evenement bij jou in de buurt?

Officiële website www.afastronomie.fr/les-nuits-des-etoilessomt alle officieel aangekondigde evenementen in Frankrijk op, een kaart die kan worden opgedeeld per district.

Klik op de kaart om naar de officiële website te gaan

Voor deze editie van 2023 vinden dit weekend honderden evenementen plaats, waaronder bijna veertig evenementen in het Zuidwesten. Avonden die ook vakantiegangers zouden moeten trekken met de organisatie van avonden in toeristische plaatsen zoals het Bassin d’Arcachon (Andernos, la Teste, Cap-Ferret), de Baskische kust (Anglet) … Op Sudouest.fr vind je ook onze selectie van hoogtepunten in secties.

> Sterrennacht 2023 in de Gironde: vijf ideeën voor een picknick in de lucht in augustus

> Sterrennacht 2023 in Baskenland: ontmoeting met Hasparren en Anglet

> Sterrennacht 2023: waar en wanneer genieten in de Dordogne

3 Hoe observeer je de sterren, welke tools zijn er?

Naast de evenementen georganiseerd door liefhebbers, zal iedereen kunnen genieten van het spektakel van de nachtsterren, met of zonder muziekinstrument. De Franse Associatie van Astronomie stelt hiervoor voor Online wake-programma Bedoeld voor beginners, om noten te oriënteren, goede tijdmarkeringen te krijgen en te weten waar te zoeken.

Sterrennacht 2023 hemelkaart.  Om deze kaart te lezen, gaat u liggen met uw hoofd naar het noorden gericht en leest u de bovenstaande kaart.
Sterrennacht 2023 hemelkaart. Om deze kaart te lezen, gaat u liggen met uw hoofd naar het noorden gericht en leest u de bovenstaande kaart.

Phizacto

Handige informatie bij het onderzoeken van met name Saturnus, een planeet die dit jaar vooral zichtbaar zal zijn. Het raamwerk zal echter nodig zijn om zijn beroemde ringen te onthullen, verzekerden de specialisten. Podcast voorbereid door het tijdschriftteam “Ciel et Espace”. Zoals het lot van de hemel zegt in augustus 2023. Briljant.