Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ruimte: deze belangrijke ontdekking doet de hypothese van leven op Mars herleven

Ruimte: deze belangrijke ontdekking doet de hypothese van leven op Mars herleven

Franse, Amerikaanse en Canadese wetenschappers hebben fossiel bewijs gevonden van een periodiek klimaat op Mars.

Nieuw bewijs dat leven op Mars mogelijk was in het verre verleden Nieuwsgierigheid heeft het fossielenbestand ontdekt van een cyclisch klimaat, afwisselend tussen droge en natte seizoenen, een omgeving vergelijkbaar met die van de aarde, en dus bevorderlijk voor de opkomst van levende wezens, volgens een studie die dateert van woensdag 9 augustus.

Dus de Rode Planeet, waarvan het huidige klimaat extreem droog is, had miljarden jaren geleden overvloedige rivieren en meren, die nu zijn verdampt. Maar in tegenstelling tot de aarde wordt het oppervlak van Mars niet aangevuld door platentektoniek en zijn de sporen van dit oude terrein goed bewaard gebleven.

“We realiseerden ons al snel dat we bezig waren met de depots van Rivers and Lakes.”

NASA’s rover Curiosity onderzoekt sinds 2012 zo’n terrein, de enorme Gale-krater en zijn 6 kilometer hoge berg van sedimentaire lagen. “We realiseerden ons al snel dat we in meren- en riviersedimenten werkten, maar we wisten niet met wat voor soort klimaat we te maken hadden”, vertelde William Rabin, een onderzoeker bij het National Center for Scientific Research, aan AFP.

voegt deze planetaire wetenschapper toe van het Institute for Research in Astrophysics and Planetary Science (Universiteit van Toulouse III – Paul Sabatier / CNES), die het onderzoek uitvoerde met het Lyon Laboratory of Geology en Amerikaanse en Canadese collega’s.

Gedroogde klei scheuren

Langzaam de berghelling beklimmend, stuitte Curiosity op zoutafzettingen die zeshoekige patronen vormden, in de bodem die dateerden van 3,8 tot 3,6 miljard jaar geleden. Analyse van de rotsen door de Amerikaanse MastCam en de Frans-Amerikaanse ChemCam-robotinstrumenten toonde aan dat het scheuren van droge klei waren.

READ  Kleine leugens en verraad over supergeleiding

“Als het meer opdroogt, barst de modder, en als het opdroogt, geneest het gekraak”, legt William Rabin uit. Als dit proces regelmatig wordt herhaald, rangschikken de scheuren zich zodanig dat ze zeshoeken vormen, vergelijkbaar met de patronen die werden waargenomen in oude aarden vijvers die seizoensgebonden droogden. Het modelleren van terrestrische kleien die zijn onderworpen aan droge en natte cycli heeft deze specifieke hexagonale configuratie meer “wiskundig” aangetoond.

Het is dus “het eerste concrete bewijs van een periodiek klimaat op Mars”, aldus de onderzoeker. Net als op aarde volgen de droge en natte seizoenen elkaar al meer dan drie miljard jaar met regelmatige tussenpozen op. En over een periode die lang genoeg is (enkele miljoenen jaren) om leven te laten evolueren.