Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat betekent het om af te zien van de naam van het door Bruno Le Maire aangekondigde reorganisatieproject van EDF?

“Laten we Hercules vergeten en samen de grote EOF bouwen.” In de dagelijkse kolommen Ten westen van FrankrijkEn de Vrijdag 23 april logde minister van Economie Bruno Le Maire in om de naam te verlaten Het Hercules-project Over het veel noodlottige reorganisatieproject van EDF. Dit plan, dat in juni 2019 werd geïntroduceerd, bestaat erin de EDF-groep om te vormen tot drie afzonderlijke entiteiten. Er is al een consensus tegen, en vakbonden en de oppositie zagen het als een voertuig voor deconstructie Strategisch bedrijf.

In antwoord op een vraag van de krant probeerde de minister vrijdag gerust te stellen: “Over de eenheid van de SDF kan niet worden onderhandeld. We zullen de SDF niet ontmantelen”, zei hij. Bruno Le Maire benadrukte zijn intentie om de verbindingen tussen de verschillende structuren van de groep te behouden: “De eenheid heeft formele garanties nodig, waarover we nog in gesprek zijn met de commissie [européenne] Bijvoorbeeld: de personeelsafdeling die voor alle medewerkers van de groep kan zorgen. ” Vooral aangedrongen Over het behoud van financiering tussen dochterondernemingen, a “Rode lijn” Maak geen inbreuk op degenen om u heen : “De eenheid is ook de mogelijkheid van financiële stromen tussen de verschillende entiteiten in het grote EOF: kernenergie, hernieuwbare energiebronnen of netwerken. De onderhandelingen worden voortgezet.”

Moeten we deze aankondigingen zien als een manier om weer in het bedrijf te komen? Niet correct. De delegatie die de minister vergezelde, verzekerde France Info dat als de naam Hercules zou worden opgegeven, het project niet zou worden ingetrokken of de essentie ervan zou worden gewijzigd. Het blijft dus gebaseerd op dezelfde regel: de opsplitsing in meerdere entiteiten van de EDF-groep, een moedermaatschappij en twee dochterondernemingen.

READ  Markten hebben altijd gelijk...om hun excessen te corrigeren

In een Het document is naar de vakbonden gestuurd (Pdf) Begin april had de minister van Economie en Financiën al een project uitgewerkt dat hij niet noemde, maar dat de hoofdlijnen van het Herculesproject volgt. Het zal bestaan ​​uit Interne reorganisatie van de groep. En in het midden staat EDF SA, dat voor 100% eigendom is van de staat Het zal niet meer op de beurs worden genoteerd.. Ze zal verantwoordelijk zijn voor het beheer van de hydraulische, nucleaire en thermische activiteiten van de groep.

Dan ontstaan ​​er twee dochterondernemingen van deze moedermaatschappij. De eerste, die voor 100% eigendom is van EDF SA (en dus van de staat), zal verantwoordelijk zijn voor het beheer van waterkrachtactiviteiten. De tweede tak, De meerderheid wordt gecontroleerd door EDF SA., Voor hernieuwbare activiteiten en distributienetwerken, d.w.z. de commerciële activiteit van de groep. De openheid voor privékapitaal wordt geschat tussen 30 en 35%. “Maar deze cijfers zijn misschien veranderd in de loop van de discussies.”, Herinneringen van de vakbonden.

“In eerste instantie vroegen we ons af of de minister ons echt had gehoord, maar al snel waren we teleurgesteld. Hij presenteerde ons persoonlijk een project vergelijkbaar met dat van Hercules.”Betreurt Sebastian Michel, federaal secretaris belast met energiebeleid en milieutransformatie bij FCE-CFDT. “De situatie is erg slecht in de omstandigheden van de sociale dialoog. Er is spanning binnen de teams.”, Verwijst naar franceinfo.

Agnes Benson, de vakbondsvertegenwoordiger van FO in Lille (Nord) binnen de commerciële tak van de groep, maakt zich zorgen over de toekomstige status van de werknemers in haar sector: “Als we voor 35% worden gekocht door de privésector, opent dat de deur naar totale absorptie door privégroepen. En dus aan het einde van de specifieke positie van werknemers van deze entiteit.” Voor medewerkers van de hernieuwbare-energieactiviteiten van de groep, waarvoor de vakbonden strijden, is al een wet afgewezen.

READ  De zware financiële boete voor de begunstigden als gevolg van deze praktijk

Het uitblijven van concrete veranderingen in het project onder leiding van Bruno Le Maire veranderde de algemene positie van de vakbonden niet. “De EDF-fix heeft nu geen naam en zal niet Hercules worden genoemd, maar de fundamenten zijn absoluut ongewijzigd gebleven met opnieuw bevestigde fragmentatie en chaos. Medewerkers van de EDF Group (…) blijven deze fix met geest en vastberadenheid afwijzen”, Kondigde intersyndicale aan in prof Persbericht 8 april (Pdf). Op initiatief van de minister vinden in de week van 26 april ontmoetingen plaats met alle vakbondsfederaties.