Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat als de eerste sterrenstelsels eerder zijn ontstaan ​​dan we dachten?

De James Webb-telescoop heeft een heel oud sterrenstelsel ontdekt. Dit zou dateren van 350 miljoen jaar na de oerknal.

En als de eerste sterrenstelsels gevormd Eerder dan we dachten ? Volgens vroege waarnemingen van de James Webb Space Telescope zou dit het geval kunnen zijn. Voor UCLA-astronomieprofessor Tommaso Trio: “Op de een of andere manier slaagde het universum erin om sterrenstelsels sneller en eerder te vormen dan we dachten.”

De James Webb-telescoop heeft een heel oud sterrenstelsel ontdekt

Na vijf maanden observatie, James Webb Het houdt nooit op ons te verbazen. Het bestudeert met name de eerste sterrenstelsels die ontstonden na de oerknal, de geboorte van ons universum, die 13,8 miljard jaar geleden plaatsvond. Volgens uitgebreide kosmologische modellen dachten wetenschappers dat het vinden ervan ’tijd zou kosten’, aldus astrofysicus Cihan Kartaltepe.

Maar James Webb is geen telescoop zoals andere telescopen. Er zijn al heel veel heel oude sterrenstelsels ontdekt. Een ervan werd 350 miljoen jaar na de oerknal gevonden. En deze sterrenstelsels zijn erg helder: “We komen meteen tot de conclusie dat ze enorm zijn, en dit roept een echt mysterie op: hoe zijn ze erin geslaagd om in zo’n korte tijd zoveel sterren te vormen?” vraagt ​​Garth Illingworth van de University of California, Santa Cruz.

Dit zou dateren van 350 miljoen jaar na de oerknal.

Om vandaag zo helder te zijn, “hadden deze sterrenstelsels zich misschien pas 100 miljoen jaar geleden moeten vormen. na de oerknal. Niemand zou hebben geloofd dat de donkere middeleeuwen zo snel zouden zijn geëindigd. ” Het is ook mogelijk dat deze sterrenstelsels sterren van de derde groep herbergen, die heel anders zijn dan die we kennen. Dit zijn de buitengewoon heldere sterren die tot nu toe alleen bestaan in sommige theorieën.

READ  Top 10 grootste mislukkingen van Google, tot ziens Stadia

De James Webb-telescoop heeft ook de verschijning van enkele van deze sterrenstelsels gedetecteerd: “Ons team was geschokt toen ze konden meten hoe deze eerste sterrenstelsels eruit zagen”, legt Erica Nelson van de Universiteit van Colorado uit. “Hun stille, ordelijke schijven dagen ons begrip uit van hoe de eerste sterrenstelsels ontstonden, in een jong, chaotisch universum.”

Deze vragen zijn nog lang niet beantwoord, maar één ding is zeker, met dit nieuwe ruimteobservatorium: “we zijn echt op weg om deze droom te vervullen om de sterrenstelsels van de vroegste tijden te begrijpen”, zegt Garth Illingworth enthousiast.