Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

wanneer? Waar kijk je naar? Wat u moet weten om een ​​totale maansverduistering goed te observeren

De Fransen zullen van zondag op maandag getuige kunnen zijn van een totale maansverduistering. Het is voor het laatst gezien vanuit Frankrijk op 21 januari 2019.

Dit fenomeen is misschien minder zeldzaam dan een zonsverduistering, maar het is desalniettemin uitzonderlijk voor sterrenliefhebbers. In de nacht van zondag 15 mei op maandag 16 mei zullen astronomieliefhebbers ofwel moeten doorslapen ofwel (heel) vroeg opstaan. En terecht: daar wordt een totale maansverduistering verwacht.

Maar waar hebben we het nu precies over? Geheugensteuntje om te begrijpen: als het gaat om zonsverduisteringen, is de uitlijning “Zon-Maan-Aarde”, terwijl het voor maansverduisteringen “Zon-Aarde-Maan” is.

“Een maansverduistering vindt plaats wanneer de zon slecht verlicht is omdat de aarde een schaduw op de maan werpt”, legt BFMTV.com Olivier Las Vergnas uit. president Franse Vereniging voor Astronomie Het geeft aan dat de interferentie van de aarde tussen de zon en haar enige natuurlijke satelliet gemiddeld “elke zes maanden” optreedt, maar dit fenomeen kan niet overal ter wereld worden waargenomen.

In de schaduw van de aarde aanstaande maandag om 04.27 uur

“Het kan gedeeltelijk of totaal zijn”, merkt de Franse astronoom op die specificeerde dat wat tussen zondag en maandag plaatsvindt, totaal zal zijn, net als de volgende dag die zal plaatsvinden op 8 november 2022, maar niet zichtbaar zal zijn in Frankrijk. wat bedoel je daarmee? Vanaf 03.33 uur zal de maan de halfschaduw (het gebied met de minste verlichting) van de aarde binnengaan voordat ze vanaf 04.27 uur volledig in de schaduw van de blauwe planeet komt te staan.

Vanwege het gebrek aan licht zal de maan vanaf 05.28 uur zijn witte tinten opgeven voor een mengsel van rood, oranje en koper. Maar waarom deze kleuren en niet mat zwart?

“Omdat de atmosfeer van de aarde de maan verlicht met licht dat in de atmosfeer wordt verspreid”, onthult Olivier Las Vergnas, is het net als een zonsondergang: wanneer de atmosfeer het zonlicht verstoort, wordt het zonlicht rood. Alsof de maan wordt verlicht door de ondergaande zon die de hele aarde omgeeft.”

Kijk naar het zuidwesten en je hebt een heldere horizon

Dus deze totale maansverduistering zal eruitzien als een “bloedmaan” tot 06:54 uur. Wanneer de totale maansverduistering eindigt, zal de maan geleidelijk uit de schaduw van de aarde en het halve bladerdak tevoorschijn komen. Een visueel spektakel waar Fransen in de vroege ochtend van kunnen genieten, ook al zitten ze niet allemaal in hetzelfde schuitje: toeschouwers op het vasteland van Frankrijk die in het westen van Frankrijk wonen, kunnen langer van de show genieten omdat de maan hen ondergaat later dan die in het oosten.

“Het ideaal zou zijn om aan de Atlantische kust te zijn en de maan boven de zee te zien ondergaan. In Straatsburg zal de maan zelfs vóór de totale zonsverduistering verdwenen zijn”, legt BFMTV.com Olivier Las Vergnas uit, die opmerkt dat het afwezig zal zijn in de westelijke regio’s van de wereld waar het fenomeen kan worden waargenomen. In de beste omstandigheden, “in Newfoundland of New York of West-Indië of Guyana… zal het op dit moment nog donker zijn–“.

Fans kunnen gerust zijn: de zonsverduistering zal nog steeds duidelijk zichtbaar zijn vanuit de hoofdstad, je hoeft alleen maar voor twee dingen te zorgen: “Draai naar het zuidwesten en je hebt een duidelijke horizon, dus er zijn geen gebouwen, bergen of bossen.”

READ  De grootste komeet die ooit door NASA is waargenomen, gaat met een snelheid van 32.000 km / h naar de aarde

Een smartphone met zoomfunctie kan al genoeg zijn voor een foto

In tegenstelling tot een zonsverduistering is het niet nodig om een ​​zonnebril mee te nemen om uw ogen te beschermen, aangezien deze maansverduistering geen verblinding veroorzaakt. Dit alles is een reden te meer om het evenement voort te zetten.

“Je kunt het heel gemakkelijk fotograferen met een camera met een statief. Zelfs een smartphone kan dit, maar hij moet kunnen inzoomen en stevig kunnen positioneren. En dan zien we een kleine cirkel, maar het is gedaan”, bevestigt Olivier Las Vergnace. En zelfs als hij anders aanraadt om met een verrekijker te worden uitgerust, belooft de astronoom een ​​”absoluut cool” zicht met alleen het blote oog.

“Het is een geweldige show om met het gezin mee te maken, maar de maandagochtend past niet echt bij hem”, klaagt de Franse astronoom. Vooral omdat deze schijnbare verdwijning van de maan nog steeds twee interesses heeft voor Olivier Las Vergnas.

“De eerste heeft betrekking op het kennen van de atmosfeer van de aarde. Op deze datum in het rood geeft de verlichting van de maan tijdens een totale zonsverduistering informatie over atmosferisch stof en hoe zonlicht wordt verstrooid,” informeert hij ons, “dan is het eerder een educatief belang voor studenten om te beoordelen […] Maar afgezien van het controleren van de wetten van de hemelmechanica, is er geen uitzonderlijke wetenschappelijke interesse.”

Hughes Garnier BFMTV-journalist