Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dit zijn de zwaarst getroffen afdelingen in onze regio

De hitteberoerte die Frankrijk al een paar dagen doormaakt, brengt goed nieuws met zich mee, maar het komt ook slecht: droogteEn een hittegolf… en een muggenplaag.

Vooral één soort wordt gevreesd: Aedes albopictus, beter bekend als de tijgermug. Samengesteld beeld van de verdachte: Hij komt uit de tropische wouden van Zuidoost-Azië, minder dan 5 mm lang (kleiner dan een cent), zwart-wit gestreept lichaam, bijt overdag, is stil en zijn taalgebruik zeer streng en pijnlijk.

De tijgermug kan ziektes als knokkelkoorts, chikungunya of zelfs zika overdragen (sinds 2015). Maar het brengt deze ziekten niet over, tenzij het besmet is.

Een soort die sinds 2004 bestaat in het stedelijke Frankrijk

In Auvergne-Rhône-Alpes is het invasieve insect sinds 2012 aanwezig. Het Regionale Gezondheidsagentschap (ARS) in de regio classificeert de tijgermug als “gevestigd en actief” in tien provincies: Ain, Ardèche, Drôme, Isère, Loire, Puy-de-Dôme en Rhône, Savoie, Haute-Savoie en sinds 2020 Cantal.

Wat betreft de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, de tijgermug is er sinds 2004. Samen met de regio Occitanie is het de regio die het meest wordt getroffen door de tijgermug in Frankrijk. Zo zijn meer dan 62% van de gemeenten kolonies en leeft 97% van de bevolking in contact met het insect.

In onze departementen heeft alleen de Vaucluse een aandeel koloniale gemeenten van meer dan 40% (per 1 januari 2022).

In 2021 werden 39 gevallen van dengue geregistreerd in Auvergne-Rhône-Alpes en PACA

In 2021 werden in Frankrijk 164 gevallen van dengue, veroorzaakt door de tijgermug, geregistreerd. Onder hen werden 20 gevallen van dengue vastgesteld in Auvergne-Rhône-Alpes, terwijl de regio Baka 19 soortgelijke gevallen en één geval van chikungunya zag. De overgrote meerderheid van dengue-gevallen werd geïmporteerd van het eiland Réunion (108).

READ  Lopen of rennen? Gewichtsverlies, hartgezondheid, welke wandeling is beter?

Met de terugkeer van intense hitte versnelt het vormingsproces van de tijgermug in alle afdelingen, zelfs in die waar het nog niet aanwezig is.

Gevraagd door Dauphiné Libéré begin mei, Interdepartementaal Verdrag inzake muggenbestrijding in de regio Rhône-Alpes (EID Rhône-Alpes) Ze benadrukte dat “bijna aan alle voorwaarden is voldaan”. [le moustique-tigre, NDLR] Het begint zich weer te vermenigvuldigen. Tegen de tijd dat de larven zich ontwikkelen, zouden de eerste ongemakken eind mei, begin juni moeten worden gevoeld. »

Momenteel is er geen geval van overdracht van het virus door tijgermug waargenomen in het stedelijke Frankrijk. Gevallen van de ziekte werden in het buitenland aangekondigd, dankzij de gunstigste klimatologische omstandigheden voor de verspreiding (tropisch klimaat, en dus heet en vochtig).

Eenvoudige stappen om jezelf te beschermen tegen tijgermuggen

Aangezien meer dan 80% van de tijgermuggen hun nesten op privéterrein vestigen, rekent de overheid op het werk en de waakzaamheid van de bevolking om verspreidingsgebieden te elimineren.

Om de reproductie van deze zeer invasieve soort tegen te gaan, bevelen gezondheidsautoriteiten enkele eenvoudige maatregelen aan:

  • verwijdering van het zogenaamde “stilstaande” water, d.w.z. gebieden waar water aan het oppervlak bevriest (platen onder plantenpotten, dekzeilen, buiten gelaten containers, enz.);
  • Regelmatige reiniging van tuinen en terrassen (vooral dakgoten en kattenbakken);
  • Installeer in de meest blootgestelde gebieden muskietennetten op deuren en ramen en airconditioning;
  • Draag lange kleding en bescherm uw voeten en enkels.
  • Doordrenk uw kleding met een muggenspray of gebruik een huidafweermiddel (aanbevolen door uw arts of apotheker), dat muggen afstoot zonder ze te doden.

Volgens de National Health Security Agency (ANSES), De beet van de tijgermug onderscheidt zich van de beten van andere insecten door een jeukend gevoel dat zeer snel optreedt en enkele minuten na de beet intensiveert.

READ  "Niemand kan aan het virus ontsnappen", zegt hoogleraar virologie Bruno Lina.

Er kan een bubbelachtige blaar verschijnen. De tijgermuggenbeet krabt vrijwel direct, waarna de jeuk verdwijnt. Het kan echter meerdere dagen verschijnen als de temperatuur verandert (bijvoorbeeld na een douche).