Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wall Street zakt door renteonzekerheid – 15-08-2023 22:57

Foto’s van New Yorkse handelaren

Geschreven door Amruta Khandkar, Shristi Ashar en Saeed Azhar

(Reuters) – De New York Stock Exchange sloot dinsdag fors lager nadat beter dan verwachte cijfers over de detailhandelsverkopen in de VS de vrees aanwakkerden dat de rentetarieven langer hoog zullen blijven dan verwacht, terwijl grote banken zich terugtrokken na een waarschuwing van Fitch Ratings.

De Dow Jones daalde 1,02% tot 34.946,39 punten.

De bredere S&P-500-index verloor 1,16 procent tot 4.437,86 punten.

De Nasdaq Composite Index daalde 1,14% tot 13.631,05 punten.

Uit het maandelijkse rapport van vandaag van het Amerikaanse ministerie van Handel blijkt dat de detailhandelsverkopen in juli met 0,7% zijn gestegen, tegen een consensus van +0,4%, wat aangeeft dat de Amerikaanse economie sterk bleef.

Hoewel de cijfers geen indruk maakten op traders, die nog steeds verwachten dat 89% van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) haar monetaire verkrappingscampagne in september zal onderbreken, zeiden analisten dat beleggers bezorgd zijn dat de rentetarieven langer dan verwacht op hun huidige niveau zullen blijven.

De context van onzekerheid over de rentetarieven had een impact op bankaandelen, waarbij de rendementscurve van obligaties omkeerde – langlopende Amerikaanse staatsobligaties stegen minder dan kortlopende schuldinstrumenten, een ongebruikelijke situatie die van invloed was op de winst die banken op leningen kunnen maken.

Fitch Ratings heeft gewaarschuwd dat het verschillende Amerikaanse banken zou kunnen downgraden, meldde CNBC TV.

Dat “beïnvloedde het sentiment”, zegt Michael James, CEO van Wedbush Securities. “In combinatie met beter dan verwachte gegevens over de detailhandelsverkopen voedt dit het scenario van een renteverhoging voor een langere periode”, zei hij.

READ  De financiële afdeling uit 'zorgwekkend', en medewerkers klagen slechte strategie aan

JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo daalden tussen 2,3% en 3,2%. De S&P-500 Banking Index daalde met 2,75% tot het laagste punt in een maand.

Alle belangrijke sectoren van de S&P-500 eindigden de sessie in het rood, vooral energie, gebukt onder lagere olieprijzen.

Andere opmerkelijke bewegingen in aandelen zijn onder meer de daling van 2,3% van General Motors nadat Berkshire Hathaway zijn belang in de automaker had verlaagd.

Alibaba Group en andere op Wall Street genoteerde Chinese bedrijven vielen in het kielzog van tegenvallende economische cijfers in China.

(Franse versie door Jean Terzian)