Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wall Street valt, geen vooruitgang op Amerikaanse schuld – 24-05-2023 om 22:31

Een bord buiten de New York Stock Exchange

Geschreven door Louis Krauskopf, Shriyashi Sanyal en Shristi Achar

(Reuters) – De New York Stock Exchange eindigde woensdag lager toen de besprekingen tussen het Witte Huis en congresleiders over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond vastliepen, waardoor het spookbeeld van een faillissement sinds begin juni deed rijzen.

De Dow Jones-index zakte 0,77%, ofwel 255,59 punten, naar 32.799,92 punten.

De bredere S&P-500-index verloor 30,34 punten, of 0,73%, tot 4.115,24.

De Nasdaq Composite Index daalde met 76,08 punten (0,61%) tot 12.484,16 punten.

Terwijl de democratische en republikeinse onderhandelaars hun besprekingen over het Amerikaanse schuldplafond gedurende de dag voortzetten, werd de daling van de belangrijkste indices van Wall Street in de middag bevestigd met de publicatie van de notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve.

Volgens de “vergadernotulen” van de Federal Reserve waren de functionarissen van de Amerikaanse centrale bank het er tijdens de vergadering van 2 en 3 mei in grote lijnen mee eens dat de noodzaak van verdere renteverhogingen “minder zeker” wordt.

De Fed zal naar verwachting stoppen met haar agressieve campagne om de rentetarieven te verhogen tijdens de bijeenkomst van 13 en 14 juni. De hypothese van een renteverlaging dit jaar, die door sommige marktdeelnemers werd overwogen, is echter door recente opmerkingen van functionarissen van de Amerikaanse centrale bank verworpen.

Voorlopig zijn investeerders nerveus, aangezien verschillende gespreksrondes tussen de regering van de democratische president Joe Biden en de Republikeinse leiders in het Congres er niet in zijn geslaagd overeenstemming te bereiken over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond.

READ  Meer banen gecreëerd in april in de VS

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën kan de federale overheid vanaf 1 juni mogelijk geen betalingen meer doen, een situatie die desastreus zou zijn voor de Amerikaanse economie.

“Tot gisteren waren beleggers erg optimistisch” over het vooruitzicht van een akkoord over het Amerikaanse schuldplafond, aldus Angelo Korkavas, strateeg bij Edward Jones. “Maar nu we (…) 1 juni naderen, zien we opnieuw enige voorzichtigheid.”

Tien van de 11 grote S&P-500-sectoren eindigden de sessie in het rood, in de eerste plaats de vastgoedsector. Alleen de energie is op.

Op het gebied van waarden, onder de opmerkelijke bewegingen, daalde Citigroup met 3,1% nadat de bank van gedachten veranderde over de verkoop van haar Mexicaanse onderdeel Banamex voor $ 7 miljard.

(Franse versie door Jean Terzian)