Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Algemene Federatie van Arbeiders roept op 31 mei op tot een staking voor de loonsverhoging

Deze staking vindt plaats op de dag van de National Roundtable on Pay, georganiseerd door de directie van de SNCF.

Nieuwe chaos in de treinen op woensdag 31 mei? CGT Cheminots heeft voor deze datum al een stakingsaanzegging gedaan. Dit keer gaat het niet langer om demonstreren tegen pensioenhervormingen, maar om aan te dringen op forse loonsverhogingen.

Deze staking zal feitelijk plaatsvinden op de dag van de Nationale Roundtable on Pay georganiseerd door de SNCF.

De andere drie vakbonden (Unsa Ferroviaire, SUD Rail en CFDT Cheminots) roepen op tot een simpele “rally”.

In een persberichtCGT Cheminots betreurt dat “de loonsituatie van spoorwegarbeiders blijft verslechteren. Het is niet langer vol te houden.”

en om te waarschuwen: “We moeten grote publieke loonsverhogingen hebben! De Nationale Ronde Tafel op 31 mei moet zwichten voor de druk van de spoorwegarbeiders!”

zelfgenoegzaamheid van het management

Om deze eis te rechtvaardigen met een versnellende inflatie, stelt CGT dat het het management hiervoor al heeft gewaarschuwd.

Ze ontvingen ze op 11 mei en vroegen het management om “onverwijld salarisbesprekingen te beleggen” met betrekking tot brutolonen maar ook herwaardering van bonussen, toekenning van de 13e maand aan alle spoorwegarbeiders of verdere indexering van de lonen van alle spoorwegarbeiders aan de inflatie ‘”.

CGT betreurt dat tijdens deze bijeenkomst “het management zelfgenoegzaam was en de werkelijke situatie van spoorwegarbeiders en hun families negeerde”.

“Deze bewust provocerende opstelling in een professioneel gespannen en professioneel onzekere maatschappelijke context kon de woede van de spoorwegarbeiders en de vastberadenheid van de CGT om niets door te laten alleen maar versterken”, valt te lezen.

READ  Brut Media haalt bijna 40 miljoen euro op

De SNCF biedt een gemiddelde herwaarderingsscore van 5,9%.

Bedenk dat het management van de SNCF afgelopen december spoorwegarbeiders een salarisverhoging van gemiddeld 5,9% aanbood in 2023 na verplichte jaarlijkse onderhandelingen.

De salarissen zijn echter al verhoogd met 2,9%, waarbij nog een “eenmalige herwaardering” van in totaal € 600 per jaar, een verhoging van diverse bonussen (nachtarbeid, zon- en feestdagen) en de uitbetaling van 75% van de vervoersabonnement in plaats van 50%.

Niet genoeg voor de vakbonden, vooral de vakbond CGT, die van mening is dat de rekening al enkele maanden niet bestaat in het licht van de “inflatiespiraal”.

“We hebben er alles aan gedaan om het geschil over de lonen zoveel mogelijk uit de weg te ruimen”, merkte de mensenrechtenadvocaat van de groep François Nogy afgelopen december op.

Oliver Chechportich BFM-bedrijfsjournalist

De belangrijkste artikelen