Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Volgens Notaires de France is de vastgoedmarkt een nieuw tijdperk ingegaan – 24-05-2023 om 10:15 uur

Volgens de nota over de vastgoedsituatie van notarissen in Frankrijk lijkt het erop dat de vastgoedmarkt nu een nieuw tijdperk is ingegaan onder invloed van de opwaartse beweging van de woninghypotheekrente die kredietnemers benadeelt.

In hun rapport over de vastgoedsituatie presenteren Franse notarissen trends en ontwikkelingen in vastgoedprijzen.

Het volume van tweedehands woningtransacties neemt af

Na een uitzonderlijk stijgende periode van juli 2020 tot augustus 2021, krimpt het jaarlijkse transactievolume voor bestaande woningen. Het bereikte eind februari 2023 1.083.000 transacties, een daling van -8,1% in één jaar tijd, en keerde terug naar het niveau van net voor de gezondheidscrisis. De daling versnelde vanaf juli 2022 plotseling. Aan dit tempo zouden de transactievolumes aan het einde van de zomer onder de grens van één miljoen kunnen dalen, vooral omdat een ommekeer onwaarschijnlijk lijkt in het licht van de inflatoire context en stijgende rentetarieven, verergerd door moeilijkheden in de nieuwe thuismarkt.

Een dalende trend in volumes wijst op lagere prijzen in de toekomst

Een dergelijke neerwaartse trend in volumes voorspelt een prijsdaling in de toekomst: volgens prognoses van de eerste contracten eind mei 2023 zullen de prijzen eind mei 2023 zeer licht stijgen (+ 1, 3% over 1 jaar. ) en veranderingen in prijsindexcijfers over 3 maanden Het toont een daling van -0,9% eind mei 2023.

In de provincies zouden de prijzen, na een stijging van +6% over een jaar in het vierde kwartaal van 2022, eind mei 2023 slechts met +2,4% over een jaar stijgen.

In Ile-de-France stegen de prijzen van bestaande huizen van januari 2022 tot januari 2023 met +1%. In Parijs bedroeg de vierkantemeterprijs van oude appartementen € 10.410 in januari 2023 (oftewel -1,6% in een jaar tijd) en zou in mei 2023 moeten dalen tot € 10.250/m2 (oftewel -2,7% over een jaar). In de binnensteden verwachten we een prijsdaling van -3,4% en in de buitenwijken -1,2%. Het is 7 jaar geleden dat we een jaarlijkse daling van de appartementsprijzen hebben gezien. Oudere huizen zouden zich moeten vestigen op +0,2%.

READ  Stroomuitval door kou

Het lijkt erop dat de vastgoedmarkt een nieuw tijdperk is ingegaan

Volgens Notaires de France lijkt de onroerendgoedmarkt nu een nieuw tijdperk te zijn ingegaan onder invloed van de opwaartse beweging van de rente op woningleningen die kredietnemers benadeelt. Starters met een laag inkomen worden het meest direct door deze context getroffen en zijn grotendeels van de vastgoedmarkt verdwenen. Om op herstel te kunnen hopen, zullen de prijzen verder moeten dalen en zullen de leenvoorwaarden voor kopers gunstiger moeten worden.

Aan de nieuwe kant is de situatie gespannen. De stijging van de grondstofkosten, nieuwe milieunormen en de schaarste aan grond als gevolg van kunstmatige netto nul (ZAN) gepland voor 2050 drijven de bouwkosten op en storten de nieuwe thuismarkt in een crisis die alle vastgoedspelers zorgen baart. Een crisis die nog wordt verergerd door het geleidelijke verlies aan aantrekkelijkheid van het Penel-systeem. De Franse Federatie van Bouwen (FFB) kwalificeert het vierde kwartaal van 2022 in de nieuwe thuismarkt in de diffuse sector, met een daling van 38%, als “het slechtste jaar in de afgelopen zestien jaar”.