Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wachtwoorden eindigen binnenkort?

Techreuzen Apple, Google en Microsoft zijn overeengekomen om wachtwoorden te beperken om websites veilig te authenticeren.

Ben je het zat om de vele wachtwoorden en de speciale tekens die daarbij horen te moeten onthouden? Uw beproeving kan binnenkort voorbij zijn. Webgiganten Apple, Google en Microsoft hebben donderdag een overeenkomst aangekondigd om een ​​authenticatiesysteem te bouwen zonder dat een wachtwoord nodig is. Een aankondiging die sinds donderdag 5 mei niet meer toevallig is gebeurd, is Wereldwachtwoorddag.

“Met de nieuwe functie kunnen consumenten zich eenvoudig, zonder wachtwoord en veilig op websites en mobiele apps authenticeren, ongeacht het apparaat of het besturingssysteem”, zegt FIDO Alliance (Fast Identity Online Alliance), in samenwerking met bedrijven.

Maar hoe maak je veilig verbinding? Dit zijn communicatiemethoden die bekend zijn bij alle eigenaren van moderne smartphones. Google legt uit dat het doel is om gebruikers in staat te stellen in te loggen op een online dienst door hun smartphone te ontgrendelen zoals ze gewend zijn, dat wil zeggen met gezichtsherkenning, een vingerafdruk of een meercijferige code.

In studie sinds 2012

Om dit te laten werken, zal de website de gebruiker vragen of ze “zich willen authenticeren met hun FIDO-inloggegevens”. Voorwaarde is dat je telefoon in orde is omdat deze melding op de telefoon zal verschijnen, de gebruiker moet akkoord gaan door zijn scherm te openen om zich te kunnen identificeren op de site. De identifiers worden door de smartphone opgeslagen in een “passkey” (toegangssleutel), die een webstandaard wordt die door alle webbrowsers en besturingssystemen wordt ondersteund. De drie Gafam-leden streven ernaar om deze dienst binnen een jaar beschikbaar te hebben op Android en iOS, op Chrome, Edge en Safari, maar ook op Windows en macOS. Een authenticatiemechanisme dat ook door mobiele applicaties kan worden gebruikt.

READ  NASA kent SpaceX een contract toe om naar de maan te gaan

Sinds 2012 wordt er onderzoek gedaan naar een nieuwe authenticatiemethode die het mogelijk maakt om de beveiliging te verbeteren en hacking te voorkomen, bevestigt Apple. “Authenticatie met alleen wachtwoorden is een van de grootste beveiligingsproblemen op internet.” Omdat het moeilijk is om meerdere wachtwoorden voor verschillende sites te onthouden, gebruiken gebruikers meestal hetzelfde wachtwoord voor alle sites, wat hacken gemakkelijker maakt. Van Microsoft’s kant hebben we een “volledige overgang naar een wereld zonder wachtwoord” aangekondigd waar “consumenten eraan gewend zijn er elke dag van af te zien”.

Video – Wat is de waarde van de Xiaomi 12 Pro, de nieuwe concurrent van de grootste?