Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom zijn konijnen niet zo groot als paarden?

Kort antwoord: vanwege de paarden zelf. Hoe verrassend het ook mag lijken, konijnen concurreren met de laatste en ze hebben duidelijk een fout.

U zult ook geïnteresseerd zijn


[EN VIDÉO] Kizaku: Wat hebben ananassen, konijnen en de toren van Pisa gemeen?
Het is het verhaal van een wiskundige die in Pisa woont en de beroemde Fibonacci-getallen ontdekte tijdens het bestuderen van konijnen. En verrassing: ze zijn alomtegenwoordig in de natuur, inclusief ananas, zoals Unisciel en Lille University 1 ons laten zien in deze aflevering van Kézako.

Hij is 1,29 meter lang en woont in Engeland: Darius Het grootste konijn ter wereld. Het behoort tot het ras Reus van Vlaanderen, dat tot 10 . kan wegen kg. En als we naar hazen kijken, is de maximale grootte ongeveer 5 kg. Ondanks hun diversiteit hebben lagomorfen (waartoe konijnen, hazen en pika’s behoren) een vrij uniforme grootte (meestal tussen 12 en 80 cm). Ter vergelijking: de knaagdieren die een enigszins vergelijkbare ontwikkeling volgde, Meer diverse grootte, variërend van 4 g voor een Afrikaanse dwergmuis tot meer dan 50 kg voor een capibara (ook wel een grote cabia genoemd). Dit is 10 keer meer dan de grootste lagomorfen in de natuur.

Konijnen stopten met groeien tijdens hun ontwikkeling

Dus wat weerhield konijnen ervan om zo groot als paarden te worden? Dat is de vraag die Susumu Tomiya, een primatoloog aan de Universiteit van Kyoto, Japan, stelde in een studie die in februari 2021 in het tijdschrift werd gepubliceerd. is geëvolueerd. « Het smalle fenotypische bereik van de wilde vormen weerspiegelt niet alleen hun beperkte diversiteit: hun snelheid van verandering in lichaamsgrootte was laag in vergelijking met knaagdieren. ‘,” benadrukt Susumu Tomiya. Met andere woorden, er zit iets in evolutionair proces Voorkom dat konijnen groeien. maar wat ?

READ  Covid19. Is het weer goed voor de heropening van de stands?

Darius is het grootste konijn ter wereld. © Natuur op PBS

Konijntje, klein paardje

Susumu Tomiya en haar collega’s analyseerden verschillende omgevingsfactoren die konijnen beïnvloeden en bekeken het fossielenbestand van lagomorfen in Noord-Amerika. Toen ontdekten ze dat de beste indicator voor de maximale lichaamsgrootte van lagomorfen… de kleinste van de hedendaagse hoefdieren is. ” Lagomorfen kunnen worden gezien als: “miniatuur hoefdieren” Wat betreft hun eten en fysiek gedrag, beschrijft Susumu Tomiya. We veronderstelden daarom dat de evolutie van de grootte van lagomorfen beperkt was tot concurrentie met kleine hoefdieren, omdat lagomorfen hun concurrentievoordeel ten opzichte van bepaalde lichaamsgroottes verliezen. ».

Om deze hypothese te verifiëren, vergeleken de onderzoekers de hoeveelheidenergie Gebruikt door lagomorfen en hoefdieren in verhouding tot hun lichaamsgrootte. ” Toen ontdekten we dat lagomorfen met een gewicht van meer dan 6 kilogram energetisch tekort zijn in vergelijking met hoefdieren van dezelfde grootte. Met hetzelfde gewicht, de konijnen Er wordt dus veel meer energie verbruikt dan hoefdieren. Terwijl hoefdieren en konijnen dezelfde ecologische niche delen, hebben de eerste de kans gegrepen om het voordeel te behalen en uit te groeien tot gigantische afmetingen – de Afrikaanse olifant is tegenwoordig het grootste zoogdier op aarde.

Konijnen nemen konijnen over

Erger nog, lagomorfen concurreren met elkaar als ze te groot worden. ” Grote lagomorfen van het type konijn, zijn concurrentienadeel en zullen waarschijnlijk niet consistent samenleven met een klein konijnachtig konijn Ten slotte betekende het spijsverteringsstelsel van de konijnen dat ze hun dieet niet konden diversifiëren om te ontsnappen aan de concurrentie met hoefdieren.Konijnen zijn voornamelijk vegetarisch, wat betekent dat ze zich voeden met bladeren en stengels, aangezien sommige hoefdieren misschien een neutraal dieet hebben aangenomen.

READ  De epidemie blijft afnemen, maar in een langzamer tempo

Dus, het is jammer, je zult waarschijnlijk geen gigantisch nijlpaard met grote oren zien en niet op een konijn kunnen rijden voor een sprintrace. In ieder geval is de mode meer voor dwergkonijnen.

Geïnteresseerd in wat je net hebt gelezen?