Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom schommelt de temperatuur plotseling?

Extreem temperatuurverschil tussen dag en nacht op de planeet Mercurius. Hoe leggen we het uit?

Op het oppervlak van weinig kwik zijn de temperaturen extreem koud en heet. Hoewel planeet Hij is Minder heet dan zijn buur VenusHet oppervlak kan overdag 430 ° C bereiken. ’s Nachts daalt de temperatuur flink: op Mercurius kan het dan dalen tot -180°C.

Mercurius heeft niet genoeg atmosfeer om ’s nachts warmte vast te houden

Dag 🥵, Nacht 🥶: Waarom dit temperatuurverschil op Mercurius? NASA reageert eenvoudig op zijn site Gewijd aan de verkenning van het zonnestelsel: de hitte gedurende de dag wordt verklaard door de nabijheid van Mercurius tot de zon (58 miljoen km) en de koelte ’s nachts vanwege de bijna volledige afwezigheid van een atmosfeer op deze ster. Dit is de reden waarom Mercurius eenvoudigweg niet in staat is om warmte op zijn gezicht tegenover de zon vast te houden als het donker is.

Venus houdt daarentegen de warmte van de zon enorm vast, dankzij de zeer dichte atmosfeer. Dit leverde hem een ​​bijnaam op Heetste planeet in het zonnestelsel.

Sorry Mercury, je bent niet de knapste. // Bron: Nino Barbie op Nomirama

Trouwens, zoals in naar de maanZonlicht schijnt bepaalde plaatsen op Mercurius niet te bereiken: de bodems van kraters nabij de polen van de planeet. Omdat het de hele tijd koud blijft, kan waterijs zich binnenin verbergen.

Zelfs als de temperaturen op Mercurius erg variabel zijn, moet dit fenomeen hier niet mee worden verward seizoenen. De rotatie-as van de planeet is slechts heel weinig gekanteld ten opzichte van het vlak van zijn baan rond de zon, amper twee graden. Je moet je voorstellen dat Mercurius bijna verticaal draait. Daarom heeft de planeet geen seizoenen zoals we die op aarde kennen.

READ  Weersverwachting voor dinsdag 11 mei 2021 in Toulon

Vind al ons nieuws over planeet

Deel op sociale media

Vervolg van de video