Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom merken met stevige kortingen meer worden getroffen dan supermarkten

Margot Fodere, Bewerkt door Gauthier Delomes
is gewijzigd in

20:01 uur, 01 september 2022

De inflatie vertraagde in augustus licht tot 5,8%, tegenover 6,1% in juli. Bij merken met lastige kortingen (Aldi, Lidl, etc.) is de stijging echter meer merkbaar dan bij supermarkten, waar de prijzen ook nog steeds hoog zijn. In feite hebben deze winkels niet genoeg ruimte om deze kosten op te vangen.

In de schappen van supermarkten zijn de prijzen nog steeds hoog. En met een goede reden: terwijl inflatie Het vertraagde licht in augustus, tot 5,8% versus 6,1% in juliRetailers, met name met vaste korting, worden het hardst getroffen door prijsstijgingen. Dit percentage bedroeg in augustus 8,66% in winkels als Aldi en Lidl tegenover 7,70% in supermarkten. En in productcatalogi is deze prijsstijging duidelijk zichtbaar: het is soms nodig om bij bepaalde artikelen enkele tientallen centen op te tellen.

minder ruimte

Deze prijsstijging lijkt misschien verrassend omdat deze oppervlakken producten moeten aanbieden tegen zeer concurrerende prijzen. Maar volgens Thomas Gragnino, retailexpert bij Sia Partners, hebben ze ook minder ruimte om met stijgende kosten om te gaan. “Wat je met kortingen hebt, is een reeks kosten die minimaal zullen zijn. Dit betekent dat wanneer je inflatie in een product hebt, het vermogen van die korting om deze op te nemen in de kosten en niet door te berekenen aan de consument wordt verminderd”, legt de expert in Europa uit 1.

Het is hetzelfde aan de kant van het huismerk, waar de prijzen met 10,67% zijn gestegen. “Omdat er een tussenpersoon is tussen de merken van de producent en de distributeur, zullen we onvermijdelijk onderhandelingen hebben die minder gemakkelijk zullen zijn tussen de twee”, schat Thomas Gravanino. Dat is de reden waarom, volgens deze expert, deze tags “het vermogen hebben om inflatie te absorberen en het is een beetje lager”. Ten slotte was de belangrijkste prijsstijging de eerste: +13% in augustus.

READ  9 producten tegen lage prijzen