Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom kiezen we allemaal voor hetzelfde?

Dit fenomeen komt veel voor: je wacht op een baby en je begint voornamen in je soep te zien. Je zou kunnen denken aan ouderwetse babynamen die hun frisheid hebben gevonden, zoals de namen van je grootouders Evelyn en Arthur in het VK, Alice en Leo in Quebecof Rose en Gabriel in Frankrijk.

En misschien houdt u, net als vele anderen, uw discussies geheim om te voorkomen dat uw ideeën worden gestolen.

Dan komen Alice of Gabriël aan op de kleuterschool, school of school, en hun voornaam lijkt ineens minder authentiek. Er zijn er drie in elke klasse, en nog veel meer op het veld. Maar toen ik koos, merkte ik er weinig van.

Volgens de Amerikaanse socioloog Stanley Lieberson kiezen ouders om verschillende redenen vaak dezelfde voornamen tegelijkertijd. Volgens de auteur Een kwestie van smaak: hoe namen, mode en cultuur veranderen (De kwestie van smaak: hoe veranderen namen, mode en cultuur – niet vertaald), sinds het einde van de 19e eeuw worden keuzes bepaald door smaak in plaats van gewoonte. Generatievoorkeuren komen echter neer op maatschappelijke veranderingen en culturele stromingen. Met andere woorden, de keuze van de voornamen volgt dezelfde geleidelijke tegenslagen die typerend zijn voor mode-invloeden.

Maatschappelijke veranderingen en culturele stromingen zorgen voor trends in voornamen.

De mechanica van al te veel voorkomende voornamen

Meestal zijn de voornamen die ons aantrekken zelden de namen van onze generatie of de generatie van onze ouders. Geassocieerd met zoveel leeftijdsgenoten, leraren of herinneringen, zien ze er te “gammel” uit om ze aantrekkelijk te maken. Er past geen mooie roze baby in.

Aan de andere kant lijken de voornamen van de generatie van onze grootouders, of zelfs de overgrootouders van onze overgrootouders, aantrekkelijker. Zoeken in Denemarken Hij toonde aan dat meisjesnamen met twee lettergrepen die eindigen op een “a” (zoals Alma of Clara) daar sinds 2000 in populariteit waren toegenomen – een eeuw na de vorige piek. In Quebec en Frankrijk zien we vergelijkbare trends.

Deze cyclus van 100 jaar is logisch: we hebben weinig herinneringen aan de voornamen van deze generatie. En hoewel ouders zich inspannen om hun dierbare pasgeboren baby iets unieks te noemen, komt hun smaak vaak overeen met die van hen. Andere ouders van hun generatie. Met betrekking tot generatievoorkeuren geldt hetzelfde voor voornamen als voor smaak in meubels, muziek of kapsels.

Natuurlijk zijn niet alle modieuze voornamen te associëren met een bepaalde generatie: ook populaire cultuur speelt een rol. In Denemarken, net als in Quebec, Liam was geen populaire naam Tot 2000, toen ze bovenaan de lijst met jongensnamen begon te staan. Dit kan worden verklaard door zijn associatie met sterren als rapper Liam O’Connor, Academy Award-winnende acteur Liam Neeson of zanger Liam Gallagher van de band Oasis. misschien ook omdat Liam is een verkleinwoord van de naam William, wat een erg populaire voornaam is in Quebec.

In 1991 bevallen Franse vrouwen van 14.087 Kevins. Deze verrassende trend is gekoppeld aan twee populaire films die vorig jaar zijn uitgebracht: “Dancing with Wolves”, met Kevin Costner in de hoofdrol, en “Mom, I Missed the Plane”, wiens jonge hoofdpersoon Kevin heette.

Er zijn ook andere culturele stromingen actief. In Denemarken, na de Tweede Wereldoorlog, waren Engelse voornamen als: John of Tommy is in de mode Onder invloed van de redacteuren van die tijd. In de Franstalige wereld verklaart Anglomania grotendeels de mode voor voornamen die zijn beïnvloed door ‘internationaal’ Engels, zoals Noah of Emma. In de Verenigde Staten kun je de impact van de burgerrechtenbeweging voelen. Onder Afro-Amerikanen geven mensen nu de voorkeur aan genereus Basketbalspeler en activist Kareem Abdul-Jabbar, en heeft goede oude voornamen in de Bijbel zoals Elia en Isaac.

en zoals Onze samenlevingen zijn divers Als nooit tevoren, ouders van verschillende oorsprong U zult geneigd zijn om aanpasbare formules te kiezen voor verschillende culturenWaar cultureel erfgoed op de tweede plaats komt na persoonlijke smaak.

Noah staat bovenaan de lijst met de meest populaire jongensnamen in veel landen.
Noah staat bovenaan de lijst met de meest populaire jongensnamen in veel landen.

internationale trends

Zoals met alle trends, varieert de mode voor babynamen van land tot land – en van taal tot taal. Voornaam De beroemdste in Quebec sinds 25 jaar, Williamom niet te verschijnen tussen 100 voornaam in Frankrijk.

Soms overschrijden bepaalde trends echter fysieke en taalkundige grenzen. Noah en Ella verschijnen in alle voornamentabellen in .-indeling Denemarkenin Noorwegenin Zweden en verder Verenigd koninkrijk. In de Franstalige wereld zien we hetzelfde voor Arthur en vooral Emma. De populariteit van deze voornamen beïnvloedt elke westerling 25 jaar geleden.

Recentelijk toont onderzoek aan dat lijnen bewegen wanneer Voornaam Genderconcepten. In de Engelstalige wereld is er een trend merkbaar naar unisex voornamen. Bovendien is in Quebec de mannelijke voornaam als Charlie is de vijfde meest populaire vrouwelijke naam (Hoewel het tegenovergestelde zelden wordt waargenomen bij jongens).

De trend naar samengestelde voornamen verandert ook op verschillende manieren. Hoewel ze in Quebec bijna volledig zijn verdwenen, komen ze terug van kracht Engeland en Wales (Ivy-Rose voor meisjes of Tommy-Lee voor jongens), en ze maken een comeback in Frankrijk.

Eén ding is zeker, als je echt wilt dat je volgende baby opvalt, is een babynaam misschien iets om te doen – of misschien niet.

READ  De epidemie blijft afnemen, maar in een langzamer tempo