Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom de revolutionaire “supergeleider” LK-99 natuurkundigen bang begon te maken

Waarom de revolutionaire “supergeleider” LK-99 natuurkundigen bang begon te maken

Huazhong Universiteit voor Wetenschap en Technologie Waarom de revolutionaire “supergeleider” LK-99 natuurkundigen bang begon te maken

Huazhong Universiteit voor Wetenschap en Technologie

Video van de Universiteit van Wuhan die LK-99 repliceert.

Kracht – De koffer is nog niet opgevouwen, maar hij begint verbrand te ruiken. Eind juli onthulde een Zuid-Koreaans team dat het het onmogelijke had aangepakt: een supergeleidend materiaal maken, dopen ” LK-99 Het biedt dus geen weerstand tegen de doorgang van elektriciteit, terwijl deze eigenschappen bij normale temperaturen zeer waardevol zijn.

Met andere woorden: het was niet langer nodig, zoals het geval is met de zeldzame supergeleiders die tegenwoordig worden gebruikt, om ze onder te dompelen in een atmosfeer van -273 graden Celsius (absoluut koud dus). Om energie en transport te besparen, is de afwezigheid van koeling een sprong in de toekomst. Vergeet niet dat RTE, het Franse nutsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het transport van elektriciteit, zijn verliezen in koperkabels schat (Artikel Gewoon dirigent) tot 15% van de overgedragen elektriciteit. En door het te vervangen door een supergeleidend materiaal, zou het aantal gewoon dalen tot 0%.

Om nog maar te zwijgen van andere geweldige concrete toepassingen: onze computers, processors, waarvan de temperatuurstijging parallel met de capaciteit vertraagt, zullen dit probleem niet langer hebben. Ten slotte hebben supergeleiders de eigenschap dat ze omhoog gaan als ze boven een magneet worden geplaatst. Het is het resultaat van twee tegengestelde krachten en kan tot de verbeelding spreken van veel dromers, waaronder natuurkundigen. Misschien was dit hun eerste fout.

READ  Aanvullende beperkingen in Europa

Nat vuurwerk in Wuhan

“Er is magie, vooral met deze video die een lichaam in opkomst liet zien.”legde uit Huffpost Julien Bobrov, natuurkundige aan de Universiteit van Paris-Saclay. “ Maar veel dingen kunnen zweven zonder supergeleiders te zijn. » Als het Zuid-Koreaanse team er echter ook twee verklaarde Voorgedrukte editiesc’est-à-dire des études encore non relues par une revue à comité de lecture, il est vrai que leur video est pour beaucoup dans l’emballement, non seulement des physiciens, mais ook d’enthousiaste amateurs, pour reproduire l’ expertise.

Er kwam zeker een bevestiging per 5 augustus, maar dan in de vorm van een nat voetzoekertje Huazhong Universiteit voor Wetenschap en Technologie Uit Wuhan, China. Met opnieuw een ondersteunende video, maar een compleet gebrek aan transparantie, volgde het een duister schip dat dit succes bijna volledig aantastte. de prepress U moet nog steeds controleren om licht te werpen op deze ervaring.

En sindsdien… boem, maar voorzichtig. Nog niet alle natuurkundigen in de race hebben hun conclusies getrokken, verre van dat, maar sommige geloofwaardige wetenschappers hebben hun oordeel al uitgesproken. daar Nationale Universiteit van Taiwan Zo maakte ze op 6 augustus duidelijk dat ze gefaald had in haar herhaalde pogingen. Twee dagen later plaatste een team van het Department of Physics van de Universiteit van Maryland in de VS een reeks tweets waarin het ondubbelzinnig uitlegde waarom de Zuid-Koreaanse conclusies een analysefout waren.

Het is geen supergeleider. Het is een materiaal van hoge sterkte en slechte kwaliteit Het Amerikaanse team besliste en liet er geen twijfel over bestaan. Is alle hoop verloren? Niet zeker. Ten eerste werken niet alle teams exact volgens het recept van de Zuid-Koreaanse pioniers. Sommigen hebben ervoor gekozen om de methode een beetje te veranderen.

De tijd van sociale netwerken versus de tijd van wetenschappers

Vervolgens bevestigden wiskundige simulaties (geen concrete iteraties) twee keer dat materie inderdaad met deze eigenschappen kon bestaan ​​zonder enige natuurkundige principes te schenden. Let op, dit nogmaals Voorgedrukte editiesdus studies zijn niet geverifieerd door natuurkundigen die niet bij het team zijn aangesloten.

Ver weg van de universiteiten, samen met de amateurs die begonnen met racen, de staat vanAndrew McCaleb, een van de eersten die de race publiekelijk noemde op het beroemde artikel, is nogal symbolisch. Na verschillende tests analyseerde het lab de uitkomst van zijn Amerikaanse poging: het heeft zeker ferromagnetische eigenschappen die verklaren waarom het boven een magneet kan zweven, maar het is geen supergeleider.

Als er nog geen conclusie is over het LK-99-verhaal, koelde de thermometer in slechts een paar dagen vrijwel af, waarbij bijna alle eerste waarnemingen aan de verkeerde kant van de weegschaal kantelden. Voor een definitief antwoord zal het waarschijnlijk nodig zijn om te wachten op het stadium dat momenteel zo hard ontbreekt: een experiment waarvan de resultaten zullen worden gepubliceerd in een collegiaal getoetst tijdschrift, en dus een panel van onafhankelijke natuurkundigen.

READ  Leer meer over de dinosaurussen die 750 miljoen jaar geleden bij jou in de buurt leefden

Maar ondanks zo’n potentieel is de tijd niet voor de ongeduldigen. En daar helpt de rommelige versie van 2023 niet aan. Zoals Julian Bobrov het samenvat: “Tijd voor wetenschappelijke bevestiging, en sociale netwerken geven het niet per se weg.”

Zie ook op Huff bericht: