Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom China Apple dwingt de app Radio France en France Inter in het land te verwijderen

Waarom China Apple dwingt de app Radio France en France Inter in het land te verwijderen

Recht van Florence/AFP Waarom dwingt China Apple om de app Radio France te verwijderen (Foto door de Chinese president Xi Jinping)

Recht van Florence/AFP

Waarom dwingt China Apple om de Radio France-app in te trekken (Foto door de Chinese president Xi Jinping)

CHINA – Xi Jinping had zijn waardering voor de aan hem opgedragen podcast niet mogen uiten. China heeft de Amerikaanse digitale gigant Apple gevraagd om Radio France en France Inter uit zijn app store in het land te verwijderen, zo maakte de Franse publieke groep donderdag 21 juni aan AFP bekend. Wat het bedrijf dat de leenappel bezat, ermee instemde te doen.

“We betreuren het dat onze in China gevestigde luisteraars worden gestraft doordat ze de eenvoudige toegang tot onze live-uitzendingen en podcasts verliezen, vooral onze geverifieerde informatie-inhoud.”Radio France heeft dit in een verklaring aan Agence France-Presse aan de kaak gesteld.

Apple bracht Radio France op de hoogte van deze intrekking in een bericht dat Agence France-Presse had gezien. Het merk legt zijn werk uit “Op verzoek van de Cyberspace Administration of China (CAC)” omdat de app van Radio France “inhoud bevat die illegaal is in China”.

Radio Frankrijk, A invloed »Over de Chinese publieke opinie

“De app zal de Chinese publieke opinie beïnvloeden.”Commentaar gegeven op X, directeur digitale strategie en innovatie bij Radio France, Laurent Frèche. “We vermoeden dat de uitstekende France Inter-podcast het doelwit was.” Over de Chinese president getiteld “Xi Jinping, de Rode Prins”hij voegt toe.

“We zijn verplicht om de toepasselijke wetten te respecteren van de landen waarin we actief zijn, zelfs als we het er niet mee eens zijn. Verwijzend naar de lokale cyberveiligheidswet heeft de Cyberspace Administration van China opdracht gegeven om deze apps uit de Chinese store te verwijderen.Apple reageerde in een verklaring aan AFP.

China houdt de media en het internet nauwlettend in de gaten, onderworpen aan strikte regels en censuur op inhoud die het beleid van het land in een slecht daglicht stelt of waarschijnlijk tot onrust zal leiden.

Apple en China, een bijzondere relatie

Veel websites (Google, Youtube, enz.), applicaties en buitenlandse sociale netwerken (X, Instagram, Facebook, enz.) zijn niet toegankelijk zonder IT-tools zoals virtuele particuliere netwerken (VPN) om de blokkering te omzeilen.

In april verwijderde Apple WhatsApp en Threads uit de Chinese versie van zijn App Store, de standaardwinkel van waaruit apps worden gedownload, ook op verzoek van de China Internet Regulatory Commission (CAC).

Apple-producten, van iPhone tot iPad, zijn erg populair in China, een van de belangrijkste markten van het Amerikaanse concern buiten de Verenigde Staten.

Apple heeft er altijd van afgezien een standpunt in te nemen over gevoelige onderwerpen of de Chinese macht te beledigen. De CEO is meerdere malen ontvangen door hoge functionarissen, zoals het staatshoofd.

Zie ook op HuffPost: