Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waar is de belofte van de grote luchthaven na het verlaten van de Notre Dame de Land?

Waar is de belofte van de grote luchthaven na het verlaten van de Notre Dame de Land?

“We zullen de ontwikkeling van Rennes Saint-Jacques ondersteunen, te beginnen met de uitbreiding van het station van Rennes om het verkeer vanuit de Grand Ouest beter te verdelen.” De woorden van Edouard Philippe weergalmen nog steeds in de kantoren van Rennes Airport. De toenmalige premier had zojuist aangekondigd Stop met het controversiële project in de Notre Dame de Land. Om te reageren op degenen die vreesden dat Bretagne ingesloten zou blijven of dat de luchthaven van Nantes verzadigd zou zijn, de rechterhand van Emmanuel Macron Rin beschreven als de wonderoplossing. Bijna vijf jaar na deze aankondigingen is de belofte nog steeds ongrijpbaar.

Op het asfalt in Rennes is de oranje-witte EasyJet Airbus die op zijn eerste vlucht landt een uitstekend teken. Afkomstig uit Lissabon bevestigt hij het vertrouwen van de Engelse luchtvaartmaatschappij in deze kleine luchthaven waar deze sinds 2018 is gebouwd. Eind 2021 opende de toch al goedkope luchtvaartmaatschappij regelmatig contact met Porto voordat ze de lijn naar Londen heropende. Drie slots redden de luchthaven van Rennes van stagnatie. In 2019 beschreef François Bachetta, CEO van EasyJet, de hoofdstad van Breton als een “doornroosje”. “Ik hou van Rennes, het is altijd een plezier om hier te komen. Het is waar dat ze heel goed wakker werd”, zegt Reginald Auten, adjunct-directeur van easyJet Frankrijk.

Vueling goud

Na tientallen jaren baggeren ging het platform in 2013 van start met de komst van Vueling en de opening van lijnen naar Barcelona, ​​Rome en Madrid. Maar de Covid-crisis ging voorbij en het Spaanse bedrijf vertrok. waarom ? Ze hebben slots [créneaux horaires] in Orly en brachten hun hele vloot daarheen. Het is een aanbod dat ze niet kunnen weigeren”, probeert Chevwen Reem, de manager van de zeer kleine luchthaven, te rechtvaardigen.

EasyJet heeft een lijndienst geopend tussen Rennes en Lissabon en is daarmee de nummer één luchtvaartmaatschappij geworden in termen van passagiersaantallen in de hoofdstad van Breton.
EasyJet heeft een lijndienst geopend tussen Rennes en Lissabon en is daarmee de nummer één luchtvaartmaatschappij geworden in termen van passagiersaantallen in de hoofdstad van Breton. – c. Allen / 20 minuten

na Elk jaar haar aanwezigheidsrecord verbeterenHet platform leed de dupe van de sluiting. Een doel van meer dan een miljoen En tot 1,5 miljoen passagiers vlogen. “We bouwen ons aanbod opnieuw op met 11 bestemmingen en 14 routes. We spelen met onze kwaliteiten: deze luchthaven is eenvoudig, gezinsvriendelijk en op mensenmaat”, vervolgt de directeur. Getroffen door Covid, heeft het platform dit jaar 70% van zijn aanwezigheid herwonnen, gemiddeld van zijn concurrenten. Ze verloor zelfs haar streak naar Casablanca, die opende “op het slechtste moment” dat uitdoofde voordat ze twee jaar oud was.

Een doel van 1,5 miljoen is te ver

Maar hoe leggen we uit dat Rennes niet profiteert van de verzadiging van Nantes, dat in 2019 meer dan 7,2 miljoen passagiers verwelkomde? ” We hebben een groot potentieel Maar hij dringt aan op slechte exploitatie”, dringt Hervé Kavalin al jaren aan. De voorzitter van de Association for the Development of Airport Rennes Bretagne (ADARB) is van mening dat het aan de regio is om hogere doelen te stellen voor Vinci en CCI, die bijdragen aan de structuur. Tot 2024 was het doel 500.000 passagiers per jaar. , en dan weten ze niet of ze gerenoveerd worden of niet. Hoe wil je dat ze investeren? Vraagt ​​de specialist. Die laatste lost ook het gebrek aan steun van Rennes Metropole, dat “niets doet” om zijn luchthaven te ondersteunen, aarzelt niet om te vragen om subsidies voor kleine luchthavens zoals Quimper of Lorient stop te zetten om zich te concentreren op de twee “grote” luchthavens, Brest en Rennes.

READ  Konyks Pluviose-test: een aangesloten poort die niet bang is om nat te worden

Om luchtvaartmaatschappijen aan te trekken zet de luchthaven in op de mix van toerisme en zaken, maar ook op expats. Met Lissabon en Porto weet easyJet dat het kan rekenen op de vele Portugese families die in het Westen zijn gevestigd. Een uitstekende manier om vliegtuigen te vullen kan andere bedrijven aanmoedigen om bestemmingen in de Maghreb of aangrenzende landen te overwegen. Misschien volgend voorjaar? “We zijn ermee bezig”, zegt de luchthavenbeheerder.