Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vulkanische activiteit op aarde neemt toe, en we weten waarom

Volgens deze studie zijn vulkanen de monden van een enorm ondergronds “netwerk”, van waaruit lava naar de oppervlakte beweegt.

Dit weekend heeft de Cumbre-vulkaan in de archipel van de Canarische Eilanden het eiland Palma volledig verlamd door massa’s lava van ongekende hoogte. Aan de andere kant van de wereld, op het Franse eiland Réunion, komen ook regelmatig vulkaanuitbarstingen van de Piton de la Fournaise voor. Voordat Deze plotselinge stijging van de vulkanische activiteit op het landWetenschappers hebben lang geprobeerd de oorsprong ervan te begrijpen.

Volgens hen zou het een echt web zijn, gelegen in de kern van onze planeet, dat hete lava van de mantel naar het aardoppervlak zou duwen. Het zal aanwezig zijn in de dikke lagen van de mantel sinds zijn geboorte, miljarden jaren geleden.

De jas beweegt veel meer dan je denkt

Volgens verschillende onderzoeken is het verantwoordelijk voor de “Deccan-vallen” die 65 miljoen jaar geleden op aarde plaatsvonden. Deze reeks lava-overstromingen veranderde het klimaat op aarde op diepte, wat het einde veroorzaakte van de dinosauriërs, die al verzwakt waren door de val van een superzware asteroïde.

Dit ondergrondse netwerk is nog zeer weinig bekend in de wetenschappelijke wereld en wordt sinds 2012 nauwgezet bestudeerd door een internationaal team van geofysici en seismologen. In de resultaten van deze studie die onlangs in het tijdschrift is gepubliceerd: WetenschapDe onderzoekers legden uit dat dit ‘netwerk’ geen simpele pluim boven de Indische Oceaan is zoals ze aanvankelijk dachten.

Ondergronds netwerk in de vorm van een boom

Het ontvouwt zich als een boom, met meerdere takken, die oprijst van de kern van de aarde naar de korst van de planeet. Aan elk uiteinde van deze takken (of bijna) is er een vulkaan, actief, slapend of uitgestorven. Het bestaan ​​van deze rotsboom wordt al vele jaren gesuggereerd, maar de bevestiging ervan zou een belangrijke rol kunnen spelen in onze kennis van vulkanen.

READ  Huidveroudering: deze virale foto's tonen de gevaren van onbeschermde blootstelling aan de zon

Door deze structuur precies aan takken toe te kennen en uit te gaan van de hypothese dat deze door de eeuwen heen blijven evolueren, zal het dus mogelijk zijn om de locatie van de volgende vulkanen te voorspellen, afhankelijk van de ontwikkeling van deze takken die zullen eindigen. Op een dag zelfs de aardkorst doorboren.

Deze ontdekking presenteert terloops een nieuwe theorie over de geboorte van vulkanen. Als de bewegingen van tektonische platen het grootste deel uitmaken, werden bepaalde vulkanen die ‘hot spots’ worden genoemd, gegenereerd in een plaatkern zonder dat wetenschappers begrepen waarom. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Etna in Italië of Piton de la Fournaise in Réunion.