Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Voormalig president Martin Vizcarra werd tien jaar lang uit zijn politieke ambt verbannen

Inenting zal in het geheim gevaarlijke politieke gevolgen hebben voor Martin Vizcarra. Het Peruaanse congres besloot vrijdag 16 april om de voormalige president voor tien jaar te verbieden een openbaar ambt uit te oefenen. De resolutie werd aangenomen tijdens een virtuele zitting van het Congres die meer dan vijf uur duurde, met 86 stemmen, zonder stemmen tegen en zonder onthouding.

Daarom zal de heer Vizcarra niet in staat zijn om de zetel te bezetten van de plaatsvervanger die heeft gewonnen bij de parlementsverkiezingen die afgelopen zondag op hetzelfde moment als de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zijn gehouden.

Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook In Peru gaat een teleurgestelde “Bicentennial Generation” naar de stembus

Voor de opening van de congreszitting op vrijdag, ontkende hij de geldigheid van de operatie die tegen hem was begonnen. “Het Congres begaat machtsmisbruik door zijn zitting voort te zetten zonder mij toe te staan ​​mijn recht om mezelf te verdedigen uit te oefenen, door het normale proces te schenden. Het Congres staat niet boven de wet en de grondwet.”De voormalige president schreef op Twitter.

Nadat hij de beslissing tegen hem had aangekondigd, toonde meneer Vizcarra zijn vastbeslotenheid om tegen hem te vechten. We twijfelen er niet aan dat deze situatie zal veranderen. Dit congres is illegaal. We doen een beroep op nationale en internationale instantiesHij vertelde verslaggevers buiten zijn huis in Lima. We hebben al beroep aangetekend bij de rechterlijke macht en er is een petitie ingediend bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. ​

Vacunagate: twee oud-ministers worden gestraft

Samen met de heer Vizcarra heeft het Congres twee voormalige ministers gesanctioneerd voor de zittende interim-president, Francisco Sagasti, die, net als de voormalige president, wordt beschuldigd van het ongepast vaccineren van hen. Pilar Mazzetti, die minister van Volksgezondheid was, en Elizabeth Astetti, die minister van Buitenlandse Betrekkingen was, werd de mogelijkheid ontzegd om een ​​openbaar ambt te bekleden, de eerste voor acht jaar en de tweede voor één jaar.

READ  De Franse Antillen werden getroffen door de oceanische gevolgen van de orkaan Lee
Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook COVID-19: Vaccinatieschandalen nemen toe in Zuid-Amerika

Beiden waren in februari afgetreden toen bekend werd dat ze deel uitmaakten van een groep van 470 mensen die voor de officiële start van de vaccinatiecampagne in het geheim waren ingeënt tegen het Coronavirus.

Het schandaal genaamd “Vacunagate”)“Serum” Middelen “Serum”), Onder ambtenaren, diplomaten en zakenlieden.

In februari opende de Aanklager een onderzoek naar de heer Vizcarra en andere persoonlijkheden in de zaak. De voormalige president ontkent dat hij onregelmatig is ingeënt. Hij beweert dat hij en zijn broer en vrouw zich vrijwillig hebben aangemeld om een ​​klinische proef uit te voeren vóór de officiële start van de vaccinatiecampagne.

Het Congres verwierp het

Nadat hij in 2018 president werd, is de heer Vizcarra bovendien nog steeds betrokken bij een onderzoek naar beschuldigingen van corruptie die teruggaan tot de tijd dat hij gouverneur was van de regio Mucoyegua, in het zuiden van Peru, van 2011 tot 2014. Hij zegt dat deze beschuldigingen niet waar zijn .

Lees ook Peru: president afgezet door het parlement na beschuldigingen van corruptie

In deze context heeft het Congres hem in november 2020 ontslagen. Het ontslag van deze populaire president die een kruistocht tegen corruptie voerde, leidde tot gewelddadige demonstraties, waarbij twee mensen werden gedood en 100 gewond.

De wereld met Agence France-Presse