Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Voorjaarsvorst op maandagochtend: wat zijn de risico’s voor de gewassen?

Voorjaarsvorst op maandagochtend: wat zijn de risico’s voor de gewassen?

Weernieuws

door Cyril BonnefoyMeteoroloog

Na een turbulent weekend met af en toe een winters gevoel in het oosten, bleek maandagochtend de kans op vorst in het oosten lager. Aan de andere kant lijkt het risico op schade bij bebossing beperkt.

Maandag blijft er toezicht op het risico op voorjaarsvorst. Door fijne rasterpatronen op zaterdagochtend te analyseren, kunnen we onze voorspelling verbeteren. In feite reproduceren deze fijnere rastermodellen (1-2 km) de complexiteit van het terrein en de topografie beter, en dus de ruimtelijke variatie van temperaturen. Deze episode concentreert zich voornamelijk in het centrale oosten, met over het algemeen lichte vorst in de vlakten.


Nachtopklaringen en zwakke wind: risico op stralingsvorst


Na regen en soms wisselvallig weer dit weekend, zal de lucht in de nacht van zondag op maandag snel opklaren. Dit zal vooral het geval zijn in het oosten, waar de wind doorgaans kalm is. Het is duidelijk dat deze cocktail nachtelijke onderkoeling en dus stralingsvorst bevordert. Deze vorst zal voornamelijk witte vorst zijn, d.w.z. vorst op de grond waarbij de temperaturen onder de beschutting worden geregistreerd, vaak tussen 1 en 2°C op de vlakten. Op grondniveau kan de temperatuur tijdens zonnige nachten enkele graden lager zijn dan onder de afdak. Om deze reden dalen de temperaturen op grondniveau soms tussen 0 en -2 graden Celsius.
Er is geen risico op schade aan fruitbomen


In deze configuratie lijkt de kans op schade aan fruitbomen (abrikozenbomen, perzikbomen, kersenbomen, pruimenbomen etc.) vrijdag nog zeer beperkt. In feite zal de vorst zich op grondniveau bevinden en daarom de bloemen in de top van de boom niet bereiken. Om schade aan de bloemen waar te nemen, is het nodig om deze enkele uren bloot te stellen aan temperaturen van minimaal -1 tot -2 graden Celsius. Er bestaat geen risico voor de wijnstokken, omdat deze in de Bourgogne en Rhône-Alpes nog niet van de grond is gekomen.

READ  Wanneer een hoogenergetische laser bliksem kan richten


Daarom blijven de voorspellingen voor maandag redelijk geruststellend, waarbij de vorst vooral op de grond optreedt en daardoor de fruitbomen niet bereikt. Onze teams zullen de situatie dit weekend echter nauwlettend in de gaten houden.