Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Voordat hij daarheen ging, schetste Macron maandag zijn “visie op partnerschap met Afrikaanse landen”.

Voordat hij daarheen ging, schetste Macron maandag zijn “visie op partnerschap met Afrikaanse landen”.

Deze week zal Emmanuel Macron de betrekkingen van Frankrijk met Afrika belichten. Het staatshoofd heeft maandag al een belangrijke reeks afgetrapt met een keynote speech op het Elysee, gewijd aan de diplomatieke en militaire strategie van Parijs op een continent waar de invloed ervan wordt betwist.

Woensdag vervolgt de president een rondreis langs vier landen in Centraal-Afrika: Gabon, Angola, Congo en de Democratische Republiek Congo. Tijdens de eerste fase, in Libreville, zal hij deelnemen aan een top over het behoud van de bossen van het stroomgebied van de Congo.

Gedwongen terugtrekkingen uit Mali en Burkina Faso

Emmanuel Macron zal vanaf maandag in Parijs zijn “visie op partnerschap met Afrikaanse landen” uiteenzetten en de “weg” die hij tijdens zijn tweede ambtstermijn wil volgen, aldus het Franse voorzitterschap. Hij zal zijn “prioriteiten en methode voor het verdiepen van het partnerschap tussen Frankrijk, Europa en het Afrikaanse continent” presenteren.

De president zal naar verwachting ook ingaan op de zeer gevoelige kwestie van de ontwikkeling van de Franse militaire positie op het continent na het einde van Operatie Barkhane ter bestrijding van het terrorisme in de Sahelregio en de gedwongen terugtrekking van Franse troepen uit Mali en Burkina Faso. Deze twee landen staan ​​nu onder controle van militaire junta’s en er heerst vijandigheid jegens Frankrijk.

In Mali hebben verschillende landen de junta ervan beschuldigd gebruik te maken van de diensten van de Russische paramilitaire Wagner Group, die dicht bij het Kremlin ligt en ook actief is in een andere voormalige Franse kolonie, de Centraal-Afrikaanse Republiek. In Burkina Faso hekelde de militaire raad de defensieovereenkomsten tussen Parijs en Agadougou, en de Franse special forces, die daar gestationeerd waren met zo’n 400 soldaten, trokken zich vorige week terug uit het land.

READ  Nikki Haley verliest, alleen tegen Trump, aanzienlijke steun

Invloed betwist door Peking en Moskou

France deploie encore quelque 3.000 militaires in the region, notamment au Niger and au Tchad, after y avoir compté jusqu’à 5.500 hommes, mais elle entend réarticuler son dispositif vers thes pays du golfe Guinée gagnés par la poussée djihadiste zichtbaar et être moins in the veld. In deze regio, en op het continent als geheel, wordt de invloed van Frankrijk en westerlingen betwist door China of Rusland. Zo onthielden drie van de vier landen die de Franse president zal bezoeken – Gabon, Congo en Angola – zich afgelopen donderdag van stemming tijdens de stemming over een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN waarin de terugtrekking van Rusland uit Oekraïne wordt geëist.

De toespraak van maandag zal ook een echo zijn van die van Ouagadougou, in 2017, waarin Emmanuel Macron zijn wens uitsprak om de pagina om te slaan over een postkoloniaal, “Frans-Afrikaans” Parijs-Afrikaans beleid gekenmerkt door politieke medeplichtigheid en zwavelbanden, en de groeiend wantrouwen van jonge Afrikanen richting Frankrijk. De president riep toen op tot een “nieuwe relatie” met Afrika, een overeenkomst die hij wil uitbreiden naar Europa.