Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Voor 40 jaar en vooral na 75 jaar is het gevaar er ook

Voor 40 jaar en vooral na 75 jaar is het gevaar er ook

Specialisten waarschuwen: vrouwen onder de 40 of boven de 75 jaar zijn minder in detectieradars in borstkanker. Dit ondanks het feit dat er risico’s zijn voor ouderen.

Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende en dodelijkste onder vrouwen, met ongeveer 54.000 nieuwe gevallen per jaar en meer dan 12.000 sterfgevallen in Frankrijk.

Maar “het sterftecijfer is gedaald dankzij de behandelingen en detecteren “Dit werd donderdag bevestigd door professor Emmanuel Baranger, directeur-generaal van het Antoine Lacasani Center in Nice, tijdens een persconferentie van de Franse Vereniging voor Gerontologie en Borstziekten. Hoe eerder de kanker wordt ontdekt, hoe groter de overlevingskansen, hoe minder agressiever en agressiever de behandeling.

Geschiktheid voor screening teruggebracht tot 45

Voor de Franse Vereniging voor Gerontologie en Borstziekten “wordt de kwestie van screening voor vrouwen onder de 40 jaar niet aan de orde gesteld, behalve voor vrouwen met een hoog risico op het ontwikkelen van kanker (genetische aanleg, familiegeschiedenis van borstkanker)”, maar het is “gecompliceerder voor vrouwen van 40 tot 50 jaar omdat 15% van de kankers in deze leeftijdsgroep voorkomt.”

Om “meer en betere kankers op te vangen”, heeft de Europese Commissie dinsdag onder meer aanbevolen om de leeftijd van vrouwen die in aanmerking komen voor gereguleerde borstkankerscreening in de Europese Unie te verlagen naar 45 jaar.

3 cm krabben

Onder de 40, enig toezicht? “Je zou al, samen met een gezondheidswerker, een risicofactor moeten identificeren of niet,” en “er is geen reden om een ​​mammogram onder de 40 jaar te hebben anders”, zei Luc Suignart, voorzitter van de SFSPM en chief medical officer van de Imaging Center in Oscar Center op donderdag -Lambret in Lille.

READ  Wat zijn de grenzen van kennis?

De waakzaamheid van een vrouw is ook belangrijk. Bijvoorbeeld: “Als er een knobbel in de borst zit, verandert het uiterlijk van de borst en dit gaat door na een verandering” menstruatie‘Je moet het controleren,’ drong hij aan, ‘en je kop niet in het zand steken.’

De prognose is groter voor vrouwen ouder dan 75 jaar, zelfs als een hogere levensverwachting en veroudering het risico op kanker verhogen.

“Een aanzienlijk aantal vrouwen ouder dan 74 jaar is van mening dat follow-up niet langer nodig is, wat resulteert in kankerbehandeling in een laat stadium”, maakt de SFSPM zich zorgen in een persbericht. “We zien soms 80-jarige vrouwen die aankomen met een kanker van 3 centimeter die geen mammogram hebben gehad omdat ze niet langer een uitnodiging voor screening krijgen”, zegt professor Paranjit.

met een tumor Geïnfecteerde lymfeklieren, of zelfs kanker met uitzaaiingen, het risico neemt toe. En hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om te herstellen van bijvoorbeeld chemotherapie.

individuele controle

Moet systematische screening worden uitgebreid tot deze oudere patiënten? Nee tegen specialisten, maar ze willen patiënten en artsen stimuleren om individueel te blijven monitoren.

Voor 75-plussers pleit de SFSPM voor een “aanzienlijke contactinspanning” en mammogrammen, op recept, om de twee jaar.

Jaarlijks klinisch onderzoek (palpatie) is volgens haar ook wenselijk, maar “wordt zelden uitgevoerd, vooral vanwege de demografisch-medische crisis maar ook door een gebrek aan informatie van gezondheidswerkers”.