Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Volgens onafhankelijke experts had de wereldwijde pandemie voorkomen kunnen worden

Met de ineenstorting van een nieuwe golf van Coronavirus in India, zeiden onafhankelijke deskundigen, geautoriseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, dat de epidemie had kunnen worden voorkomen. – IJaz Rahi / AP / SIPA

Het soort nieuws dat we na meer dan een jaar graag lezen Ontneming van vrijheid“De situatie waarin we ons vandaag bevonden, had vermeden kunnen worden”, zei Ellen Johnson Sirleaf, voormalig president van Liberia en covoorzitters van het onafhankelijk panel van deskundigen dat woensdag in opdracht van Liberia is opgesteld.
Wie is de.

De laatste heeft een gezaghebbend rapport gepubliceerd over het beheer van de reeds voltooide Covid-19-pandemie Meer dan 3,3 miljoen mensen vermoordHet heeft tientallen miljoenen geïnfecteerd en de wereldeconomie verwoest. Ze veroordelen de echte “Tsjernobyl eenentwintigste eeuw” en roepen dringend op tot ingrijpende hervormingen van de waarschuwings- en preventiesystemen.

‘Een mix van slechte strategische opties’

Hoewel ernstig, verwijst het rapport niet naar een enkele verdachte. In tegenstelling tot de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die door China en de Wereldgezondheidsorganisatie als te veel werd beschouwd, Zij zijn de enigen die verantwoordelijk zijn Van de gezondheids- en economische ramp waarin de wereld zich bevindt. Integendeel, “deze situatie is te wijten aan de talloze mislukkingen, hiaten en vertragingen bij de voorbereiding en reactie op de pandemie”, zei Ellen Johnson Sirleaf op een persconferentie.

Het rapport schreef ook: “Het is duidelijk dat de combinatie van slechte strategische opties en een gebrek aan wil om ongelijkheid aan te pakken en een slecht gecoördineerd systeem een ​​giftige combinatie hebben gecreëerd die de epidemie heeft doen uitgroeien tot een catastrofale humanitaire crisis.”

Acht maanden onderzoek

Opgericht door de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus Volgens een besluit dat in mei 2020 door de lidstaten van de WHO is aangenomen, heeft de onafhankelijke commissie van 13 deskundigen de afgelopen acht maanden de verspreiding van de epidemie onderzocht en de maatregelen genomen door de gezondheidsdienst en de landen om de confrontatie aan te gaan.

Omdat de Wereldgezondheidsorganisatie sinds het begin van de crisis bekritiseerd is vanwege haar reactie op de crisis, met name de vertraging bij het aanbevelen van het dragen van een masker. Bovenal beschuldigden de Verenigde Staten haar ervan zeer tevreden te zijn met China, waar het Coronavirus opdook, en dat het de afkondiging van een wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied had uitgesteld. China wordt ervan beschuldigd de epidemie te verdoezelen.

Het alarmsignaal klonk te laat

Zeker: “We kunnen zeggen dat er duidelijke vertragingen in zaten ChinaVoormalig premier van Nieuw-Zeeland, Helen Clark, die de commissie co-voorzitter was, merkte op: “Maar overal waren vertragingen.

“Het is lang geleden”, merkten experts op, tussen de melding van een epidemische uitbraak van longontsteking van onbekende oorsprong in de tweede helft van december 2019 en de aankondiging door de Wereldgezondheidsorganisatie op 30 januari van een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid. van internationale bezorgdheid, het hoogste alarmniveau. Voor experts had deze verklaring kunnen worden afgegeven tijdens de eerste bijeenkomst van de WHO Emergency Committee op 22 januari.

Hij noemde specifiek “het falen van veel landen”.

Maar zelfs als de Wereldgezondheidsorganisatie een week geleden de noodtoestand had afgekondigd, zouden de dingen niet zijn veranderd in het licht van “de passiviteit van veel landen”, zoals Helen Clark toegaf. Omdat het pas op 11 maart was, toen Dr. Tedros de situatie als een pandemie beschreef, namen de hoofdsteden echt een zekere mate van risico.

In dit opzicht was februari 2020 een “verloren maand” waarin veel landen maatregelen hadden kunnen nemen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Uiteindelijk zorgden “uitstel, besluiteloosheid en ontkenning” ervoor dat de epidemie, en vervolgens de pandemie, zich verspreidde, concludeert het rapport.

‘Volledige transparantie’ is vereist

De deskundigengroep beveelt de regeringen en de internationale gemeenschap aan onverwijld een reeks hervormingen aan te nemen die erop gericht zijn het wereldwijde paraatheids-, waarschuwings- en reactiesysteem voor pandemieën te veranderen. Hiervoor stelt het rapport verschillende methoden voor, waaronder de oprichting van een mondiale raad om gezondheidsbedreigingen te bestrijden, en de oprichting van een nieuw mondiaal monitoringsysteem op basis van “volledige transparantie”. Dit systeem geeft de WHO de mogelijkheid om onmiddellijk informatie te publiceren over epidemieën die tot een pandemie kunnen leiden zonder toestemming van landen te vragen.

Het rapport bevat ook een reeks aanbevelingen voor onmiddellijke implementatie om de verspreiding van Covid een halt toe te roepen, waaronder een oproep aan rijke landen om medio 2022 meer dan twee miljard doses van het vaccin te verstrekken, waaronder minstens één miljard hier in september.744

Betrokken

READ  69 migranten meren aan op een Sri Lankaanse vissersboot