Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Volgens een Japanse studie kunnen zoogdieren in noodsituaties ademen … door de anus

Een team van Japanse wetenschappers toonde in een vrijdag vrijgegeven studie aan dat het voor zoogdieren mogelijk is om zuurstof via de anus op te nemen.

Geïntrigeerd door de manier waarop sommige dieren in geval van nood door hun darmen ademen, aldus onderzoekers van Universiteit voor geneeskunde en tandheelkunde Vanuit Tokio toonde hij aan dat hetzelfde onder experimentele omstandigheden mogelijk was bij muizen, ratten en varkens.

Volgens hun gepubliceerde werk in het tijdschrift MetDit zou ook kunnen gelden voor mensen die last hebben van ademnood, bijvoorbeeld bij een tekort aan ademhalingsapparatuur, zoals het geval was tijdens De COVID-19-pandemieOf als deze machines niet geschikt zijn voor de patiënt.

Bij ademhalen gaat het meestal om het inademen van zuurstof en het uitademen van kooldioxide via de longen of kieuwen.

Andere ademhalingsmechanismen …

Maar soorten hebben andere mechanismen ontwikkeld. Sommige vissen, spinnen of zelfs zeekomkommers kunnen hun achterkant gebruiken om zuurstof te krijgen om te overleven in geval van nood.


Lees ook : In de Peruaanse Amazone is een nieuwe kikkersoort ontdekt


Een fenomeen genaamd EVA, dat kan worden vertaald als darmademhaling door de anus.

Het rectum bevat een netwerk van kleine bloedvaatjes net onder het oppervlak van de wand, wat betekent dat medicijnen die via de anus worden afgegeven, gemakkelijk in de bloedbaan worden opgenomen.Dit is het principe achter de zetpillen, zegt hoofdonderzoeksauteur Ryo Okapi.

Dus het team van wetenschappers vroeg zich af of de zuurstof op dezelfde manier kon worden gegeven.

Om dit te bewijzen, besloten ze experimenten uit te voeren bij muizen, varkens en ratten zonder zuurstof. Er zijn twee methoden getest: zuurstof als gas afgeven of door een met zuurstof verrijkt klysma uit te voeren.

READ  Microsoft zorgde voor een revolutie in SwiftKey (Android en iPhone) met ChatGPT-integratie

Weg naar … mensen?

In het eerste geval hebben wetenschappers de wanden van het rectum met wrijving voorbereid om ontstekingen te veroorzaken en de bloedstroom te verhogen, wat de efficiëntie van zuurstofafgifte verbetert.

Omdat een dergelijke behandeling echter niet bij mensen zou worden geaccepteerd, gebruikten ze ook een zuurstofrijke vloeistof, perfluorodecaline, waarvan bekend is dat deze onschadelijk is.

Als gevolg hiervan heeft de zuurstof die in zowel gas als vloeistof wordt afgegeven, een verhoogde zuurstofvoorziening, genormaliseerd gedrag van dieren en een langere levensduur.

De onderzoekers zeiden dat de kleine hoeveelheid vloeistof die samen met de zuurstof werd opgenomen, geen schadelijke effecten veroorzaakte en de darmbacteriën niet verstoorde, wat aangeeft dat de methode veilig was.

Uiteindelijk hopen ze de effectiviteit van de methode bij mensen te bewijzen.

Het is een provocerend idee en degenen die het voor het eerst ontdekken, zullen verrast zijn.

Patiënten die aan ademnood lijden, kunnen via deze methode in hun zuurstofbehoefte voorzien tijdens de behandeling van hun ziekte.Een van de co-auteurs, Takanori Takibi, zei.

In een commentaar bij de studie benadrukte Caleb Kelly van de Yale University School of Medicine dat deze techniek zeer serieus moet worden genomen.

Het is een provocerend idee en degenen die het voor het eerst ontdekken, zullen verrast zijn.“, Ik erken.

Maar gezien de klinische rol die het kan spelen en de verstrekte gegevens (via deze studie), lijkt VAS een veelbelovende behandeling die de aandacht van de wetenschappelijke en medische gemeenschap verdient.


Lees ook : Massale vissterfte, giftige algen … opwarming van de aarde bedreigt het ecosysteem van het meer

READ  Lijst met smartphones die ermee worden uitgerust