Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zoogdieren kunnen in een noodsituatie door de anus ademen (studie)

Zoogdieren kunnen in een noodsituatie door de anus ademen (studie)

Geplaatst op vrijdag 14 mei 2021 om 22:44 uur.

Een team van Japanse wetenschappers toonde in een vrijdag vrijgegeven studie aan dat het voor zoogdieren mogelijk is om zuurstof via de anus op te nemen.

Geïntrigeerd door de manier waarop sommige dieren in noodsituaties door hun darmen ademen, hebben onderzoekers van Tokyo Medical and Dental University aangetoond dat hetzelfde onder experimentele omstandigheden mogelijk is bij muizen, ratten en varkens.

Volgens hun werk, gepubliceerd in het tijdschrift Med, zou dit ook kunnen gelden voor mensen met ademnood, bijvoorbeeld tijdens een tekort aan beademingsapparatuur, zoals het geval was tijdens de Covid-19-epidemie, of wanneer deze machines niet geschikt bleken te zijn. voor de patiënt.

Bij ademhalen gaat het meestal om het inademen van zuurstof en het uitademen van kooldioxide via de longen of kieuwen.

Maar soorten hebben andere mechanismen ontwikkeld. Sommige vissen, spinnen of zelfs zeekomkommers kunnen hun achterkant gebruiken om zuurstof te krijgen om te overleven in geval van nood.

Een fenomeen genaamd EVA, dat kan worden vertaald als darmademhaling door de anus.

“Het rectum heeft een netwerk van kleine bloedvaatjes net onder het wandoppervlak, wat betekent dat medicijnen die via de anus worden afgegeven gemakkelijk in de bloedbaan worden opgenomen”, zegt hoofdauteur Ryo Okapi. Op dit principe zijn zetpillen gebaseerd.

Dus het team van wetenschappers vroeg zich af of de zuurstof op dezelfde manier kon worden gegeven.

Om dit te bewijzen, besloten ze experimenten uit te voeren bij muizen, varkens en ratten zonder zuurstof. Er zijn twee methoden getest: zuurstof als gas afgeven of door een met zuurstof verrijkt klysma uit te voeren.

READ  Lexman Connected Alarm: Leroy Merlin vertrouwt op Enki voor monitoring

– ‘Een interessant idee’ –

In het eerste geval hebben wetenschappers de wanden van het rectum met wrijving voorbereid om ontstekingen te veroorzaken en de bloedstroom te verhogen, wat de efficiëntie van zuurstofafgifte verbetert.

Omdat een dergelijke behandeling echter niet bij mensen zou worden geaccepteerd, gebruikten ze ook een zuurstofrijke vloeistof, perfluorodecaline, waarvan bekend is dat deze onschadelijk is.

Als gevolg hiervan nam de zuurstof die als gas werd afgegeven en de zuurstofvloeistof toe, werd het gedrag van de dieren genormaliseerd en werd hun leven verlengd.

De onderzoekers zeiden dat de kleine hoeveelheid vloeistof die samen met de zuurstof werd opgenomen, geen schadelijke effecten veroorzaakte en de darmbacteriën niet verstoorde, wat aangeeft dat de methode veilig was.

Uiteindelijk hopen ze de effectiviteit van de methode bij mensen te bewijzen.

“Patiënten die aan ademnood lijden, kunnen door deze methode aan hun zuurstofbehoefte komen tijdens de behandeling van hun ziekte”, zegt Takanori Takibi, een van de co-auteurs.

In een commentaar bij de studie benadrukte Caleb Kelly van de Yale University School of Medicine dat deze techniek zeer serieus moet worden genomen.

“Het is een provocerend idee, en wie het voor het eerst ontdekt, zal verrast zijn”, geeft hij toe.

“Maar gezien de klinische rol die het kan spelen en de gegevens die (via deze studie) worden gepresenteerd, lijkt VAS een veelbelovende behandeling die de aandacht van de wetenschappelijke en medische gemeenschap verdient.”