Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Volgens Christine Lagarde dreigt de transformatie van de wereldeconomie de inflatie aan te wakkeren

Volgens Christine Lagarde dreigt de transformatie van de wereldeconomie de inflatie aan te wakkeren

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, zei vrijdag dat veranderingen in de manier waarop de wereldeconomie functioneert zouden kunnen leiden tot meer inflatievolatiliteit en een aanhoudende prijsdruk.

De meeste ontwikkelde landen hebben de afgelopen twee jaar te maken gehad met historische prijsstijgingen, en de inflatiedruk blijkt hardnekkiger dan verwacht.

Onzekere context

Christine Lagarde zei dat de arbeidsmarkt diepgaande veranderingen ondergaat, dat de energietransitie nieuwe investeringsbehoeften creëert, en dat toenemende geopolitieke verdeeldheid zal leiden tot protectionisme en beperkingen in de toeleveringsketen.

“De nieuwe omgeving bereidt de weg voor voor grotere relatieve prijsschokken dan vóór de pandemie”, zei Christine Lagarde op het symposium van de Amerikaanse Federal Reserve in Jackson Hole, VS. “Het is nog niet duidelijk of deze verschillende veranderingen permanent zullen zijn. Maar het is al duidelijk dat de effecten in veel gevallen duurzamer zijn geweest dan we aanvankelijk hadden verwacht.”

Sterke druk op de prijzen

De ECB-chef waarschuwde dat grotere investeringsbehoeften en grotere aanbodbeperkingen waarschijnlijk zullen leiden tot grotere prijsdruk die niet alle sectoren zullen kunnen absorberen.

Het feit dat werknemers nu een grotere onderhandelingsmacht hebben omdat de arbeidsmarkten krap zijn en bedrijven hun prijzen sneller aanpassen, is een extra complicatie, die de kostendruk vergroot.

Christine Lagarde voegde daaraan toe dat, hoewel deze veranderingen misschien slechts tijdelijk zijn, de centrale banken er rekening mee moeten houden dat sommige ervan op de langere termijn kunnen plaatsvinden.

Houd de wisselkoers nauwlettend in de gaten

Ze voegde eraan toe: “We zullen heel voorzichtig moeten zijn, zodat grotere schommelingen in de wisselkoers op de middellange termijn niet tot inflatie leiden via (een loonsverhoging die beslissend is) ‘volgende’ prijzen.”

READ  Gas, gedeeltelijke werkloosheid en wintervakantie.. wat verandert er op 1 juni in Frankrijk

“Het kan de inflatie stabieler maken als loonstijgingen worden verwerkt in de prijzen die door bedrijven worden vastgesteld, wat leidt tot wat ik inflatie noem”, aldus Christine Lagarde.

De belangrijkste artikelen