Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Wij willen onze salarissen en onze waardigheid terug.”  In Guérande, een bedrijf in crisis, worden 25 werknemers beroofd van hun salaris en staan ​​100 klanten aan de zijlijn.

“Wij willen onze salarissen en onze waardigheid terug.” In Guérande, een bedrijf in crisis, worden 25 werknemers beroofd van hun salaris en staan ​​100 klanten aan de zijlijn.

De 25 werknemers van de Guérande-bedrijvengroep in de bouwsector hebben sinds eind juni hun salaris niet meer ontvangen. De nieuwe directeur van het bedrijf is nergens te vinden en zo’n honderd opdrachtgevers die de collectiviteitspremies voor de werkzaamheden hebben betaald, wachten op hun geld terug.

De ecologische habitat van de DB is als een drijvende boot. Aan het roer staat een hulpeloze kapitein die het schip verlaat terwijl het zinkt. Hij wordt opgevolgd door de nepkoper, die geen teken van leven heeft getoond sinds hij op 5 augustus het overnamebewijs tekende, waardoor klanten en personeel wanhopig op hun geld wachtten.

De bedrijvengroep, waartoe drie bedrijven behoren die gespecialiseerd zijn in isolatie, loodgieterswerk en bouw, heeft sinds eind juni de salarissen van de 25 werknemers niet meer uitbetaald. DB Eco-Habitat, gevestigd in Guérande (Loire-Atlantique), is ook geld schuldig aan 100 klanten.

een kaart. De groep deelnemende bedrijven is gevestigd in Guérande (Loire-Atlantique)

Ze kochten allemaal enkele maanden geleden sites van de groep en betaalden een aanbetaling van 30% van de schatting. Sommigen betaalden 5.000 euro aan het bedrijf, anderen 50.000. In totaal zou ruim 200.000 euro verdampt zijn. Bouwplaatsen niet voltooid. Bovendien startten ze meestal niet.

In het huis van Valerie Logis is er sinds 7 december niets veranderd. Voor de door haar bestelde ontwikkelingswerkzaamheden heeft het echter 32.000 euro betaald aan het milieubedrijf DB Environmental, wat een waarde heeft van 96.000 euro. “Het is alsof ik 30.000 euro door de wc heb gespoeld”, vertwijfelt de cliënt, die in Saint-Nazaire woont. Omdat de werkzaamheden vóór het geschil nog niet waren begonnen, weigerde de verzekeringsmaatschappij van het bedrijf haar te vergoeden. Ontworpen om te verkennen “alle remedies”Valerie Logis heeft weinig fantasieën. Maar ze gelooft erin “solidariteit”. Daarom ging ik gisteren, vrijdag 25 augustus, met ongeveer veertig andere mensen demonstreren voor het hoofdkantoor van DF Coatings, een van de betrokken bedrijven.

READ  Carrefour annuleert de traditionele token voor winkelwagentjes

22 van de 24 medewerkers kwamen opdagen om hun contributie te innen. Onder hen bevindt zich Franck Delespol, de commercieel directeur van het bedrijf dat hij in 2012 oprichtte en dat hij leidde tot april 2022, voordat hij zijn aandelen verkocht aan zijn baas, die hem beschuldigt van verduistering. ‘We wilden onze solidariteit onder medewerkers tonen en mensen waarschuwen’legt de reclame uit. “Bedrijven moeten verplicht worden geliquideerd, zodat wij onze lonen via verzekeringen kunnen terugkrijgen.”beweert Guérande, die zegt dat hij het bedrijf sinds begin dit jaar failliet heeft zien gaan.

Hij wisselde met andere medewerkers, in de zijlijn van de door de CGT gesteunde demonstratie, de directeur van het kantoor van de burgemeester van Girandy, Guillaume Poulet, die aan de demonstratie wilde deelnemen. de laatstgenoemde, “Je kunt alleen maar geraakt worden door het verhaal van deze medewerkers en deze klanten”. Zelfs als het geschil een privébedrijf betreft en hij niet over directe actiemiddelen beschikt, garandeert Guillaume Boulet dit ‘Om bij medewerkers te zijn die een tragische situatie doormaken’.

Vastbesloten om de situatie snel te veranderen, ondernamen de werknemers juridische stappen bij de arbeidsinspectie en schreven ze naar de officier van justitie. “Ons gevecht is om Prud’Hommes te pakken te krijgen, we willen ons loon en onze waardigheid terug”Frank Delespol dringt erop aan.

READ  Stijgende huren: huurders zullen meer moeten betalen, dus waar heeft de verhuurder recht op vanwege inflatie?

En daarvoor moet nog worden verduidelijkt wie zal moeten betalen.

Tegenwoordig ben ik juridisch gezien niet langer de eigenaar en kan ik niet eens faillissement aanvragen, en dat is het probleem.

Pierre B., voormalig bedrijfseigenaar

Pierre B., die op 17 juli DFI en op 5 augustus DB Eco woning verkocht, stelt zichzelf voor als de man “ingestort”. Aan de telefoon probeert hij zijn tranen te bedwingen en zijn verdriet te verbergen: “Ik verkeer in een moeilijke psychologische toestand… en ik weet niet wat ik moet doen.”

En niet zonder reden: de man, die in het verleden al meerdere failliete bedrijven leidde, zorgt ervoor dat hij er geen eigenaar meer van is. Nadat hij zich afgelopen maart realiseerde dat zijn bedrijf moeilijke tijden doormaakte, ging hij advies inwinnen bij de rechtbank van koophandel van Saint-Nazaire. Toen nam hij de beslissing om hopelijk zijn aandelen in het bedrijf te verkopen “De investeerder spaart het fonds en injecteert het geld opnieuw.”

Sindsdien heeft hij het verkocht aan Mohamed Hamoudi, een 28-jarige investeerder die eigenaar is van vier andere bedrijven in de regio Parijs. De man die hij belde nadat hij hoorde van de aankondiging van de verkoop van DFI had volgens de voormalige manager het volgende toegezegd: Het waarborgen van de continuïteit van het bedrijf en de benodigde werkzaamheden.

Volgens Pierre B. stond Mohamed Hamoudi er bij de aankoop van de aandelen op om vanaf juli vorig jaar de salarissen van de werknemers zelf te betalen. Voor de betalingen in juni vroeg hij ook aan Pierre B. Wachten voordat hij de salarissen van drie van zijn werknemers overmaakt, waaronder Franck Delespol, die bij hem was Hij wilde een discussie voeren.Om redenen die nog steeds niet duidelijk zijn, maar die verband kunnen houden met interne conflicten binnen het bedrijf.

READ  Nachttreinen vol obstakels herstarten in Frankrijk

Het probleem: Sinds hij alle papieren op 17 juli en 5 augustus heeft ondertekend, heeft Mohamed Hammoudi volgens Pierre B. de wijzigingen niet bij de griffie ingediend. Volgens de werknemers en Pierre B, die het op dit punt eens zijn, heeft Mohamed Hamoudi echter al verschillende administratieve procedures binnen de bedrijven geïmplementeerd. De fictieve zakenman, oorspronkelijk uit Nanterre, zou DFI-vrachtwagens en uitrusting te koop hebben aangeboden op een online wederverkoopsite.

“Ik heb er geen toegang meer toe en ik weet niet of het oplichterij is of niet”

Pierre B., over zakelijke kopers

Om het sneller te vinden, besloot de ex-manager een fraudeklacht tegen de koper in te dienen bij de Gendarmerie van Saint-Nazaire.

Veel klanten beweren dat Mohamed Hamoudi hen telefonisch heeft gebeld om hen te informeren over zijn wens om de vereiste werkzaamheden niet uit te voeren en het betaalde geld niet terug te geven. Pierre b. Hij wil zijn verantwoordelijkheden nemen, maar hij heeft er spijt van ‘Of het nu ex-werknemers en klanten zijn die eronder lijden’. “Ik heb dit niet gedaan om ze van streek te maken.”concludeert de gevallen zakenman die zegt “alles verliezen.”

Ondanks onze vele pogingen konden we Muhammad Hamoudi niet bereiken voordat we dit artikel publiceerden.