Voetbal: België en Nederland zijn leuk, Portugal is bang

Gepubliceerd

De Belgen scoorden acht doelpunten en de Nederlanders zeven in de kwalificatie voor het WK van 2022. Ronaldo’s kant beefde in Luxemburg.

De Belgen brachten een rustige avond door in Wit-Rusland.

AFP

België, dat zwaar is verschoven van de vorige twee ontmoetingen met elf honken, genas hun doelsaldo door Wit-Rusland met 8-0 te verslaan in de kwalificatie voor het WK 2022 in Leuven op dinsdagavond.

Deze ruime overwinning stelt het team van John Vertonghen in staat om de leiding te nemen in Groep E na hun overwinning op Wales (3-1) afgelopen woensdag en splitsen in Tsjechië (1-1) op zaterdag. Met 7 punten staat België dinsdag met 0-1 (3 punten) voor op Sex (4 punten) in Wales.

Nederland gemakkelijk

In Groep G kwam Nederland dichtbij Turkije met 7-0 (1-0) te verslaan in Gibraltar, tweede. Met slechts één voorsprong tijdens de rust scoorden de mannen van Frank de Boer zes doelpunten in de 35e minuut van de tweede periode.

De overwinning brengt Oranje (6 punten) op de lengte van Turkije (7), dat niet beter had kunnen presteren dan het 3-3 (2-1) gelijkspel tegen Letland. De Turken wonnen opnieuw met 3-1 op de 58e plaats voordat Ultriquis en Iconics (79e) gelijk speelden.

Montenegro, dat net als Turkije twee overwinningen had, verloor met 1-0 van het Noorwegen van Earling Holland – dat niet scoorde – dat een geweldige boekhoudkundige zet maakte en op een gegeven moment keerden de Turken terug als landenbaas en Montenegro.

Zoon van Ronaldo Mark 103 e maar

In groep A, drie dagen na een frustrerend gelijkspel in Servië (2-2), leed het Portugal van Cristiano Ronaldo, maar zorgde voor de essentie met een overwinning op Luxemburg (3-1).

De Portugese aanvoerder (36), die niet scoorde in vier ontmoetingen met “Selenao”, scoorde zijn 103e doelpunt in 173 interlands, waarmee hij het doelpuntrecord van de Iraanse Ali Day nadert (109 goals).

Echter, Portugal, dat woensdag zonder glans won van Azerbeidzjan (1-0), voelde alle verdriet van de wereld om uit een taaie Luxemburgse ploeg te komen. Na een doelpunt van Gerson Rodriguez (30ste) bedankten de Lucidanen Diego Jotta (45ste + 2), Ronaldo (50ste) en Joao Palhinha (80ste).

Na de overwinning nam de Louisiana een voorsprong van zeven punten in drie wedstrijden en profiteerde van een beter doelsaldo (+3 tegen +2) dan Servië, dat dinsdagavond met 2-1 won in Azerbeidzjan.

Kroatië passeert Rusland

Ten slotte nam Kroatië in Groep H de leiding na een vroege nederlaag in Slovenië. De sub-wereldkampioen versloeg Malta met 3-0 om Rusland te bedanken voor een fantastisch doelsaldo.

Na twee overwinningen verloren de Russen de eerste ontmoeting met deze kwalificaties. In Slowakije verloren de door Stanislav Tetsov gecoachte spelers met 2-1. In de 74e minuut was het Robert Mack die als derde eindigde voor de Slowaken, één lengte achter de leiders.