Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vluchtvertragingen dit weekend vanwege vertrek

staking van het personeel ADP .groepLuchthavenmanager Parijs
Roissy Charles de Gaulle Orly gaat dit weekend door. De onderhandelingen tussen de drie representatieve federaties en de administratie zijn opgeschort en zouden “maandag om 9.30 uur” moeten worden hervat, hebben we uit bevestigde bronnen vernomen. Tot die tijd hebben de vakbondsleiders Unsa, CGT en CFE-CGC van de ADP gesignaleerd dat ze zich aan de drie stakingsberichten moeten houden.

Wie zei staking, zeg maar vluchtvertragingen zoals deze vrijdag, toen rond 17.00 uur de vluchten gemiddeld een uur vertraagd waren in Roissy en met vijftien minuten in Roissy Orly ‘, gaf de richting aan voor de ADP en voegde eraan toe dat vertragingen ‘rond 20.00 uur’ zouden worden opgevangen in Roissy, terwijl ze ‘in verwerking waren’ in Orly. Daniel Burton, algemeen secretaris van de CGT bij ADP, merkte op dat bestaande kennisgevingen zal gesloten zijn” op maandag. Het is 7 uur ’s ochtends.”

Staking om premies te verlagen of op te zeggen

Met hun oproep tot een staking, waaronder het eerste weekend voor senior vertrekkers met vakantie, roepen de drie representatieve vakbonden op tot de intrekking van een Plan voor Aanpassing Arbeidscontracten (PACT) dat voorziet in bonuskortingen of -opzeggingen. Bij weigering lopen medewerkers het risico op ontslag. Laurent Garcin, algemeen secretaris van de Unsa ADP, wiens vakbond op vrijdag 9 juli al bericht heeft gegeven, zei dat de voorstellen die de regering vrijdag heeft gedaan onvoldoende zijn en “we denken dat ze nog kaarten in de tank hebben.”

De vakbond Unsa was de enige vakbond die donderdag opriep tot de staking, waardoor er die dag gemiddeld 15 minuten vertraging op de twee luchthavens was. De CGT De CFE-CGC introduceerde ook een nieuwe kennisgeving. Het zal “9 en 10 juli” zijn voor CGT, zei Daniel Burton, en hij benadrukte dat het grondpersoneel van Air France op 10 juli moest staken. Op zaterdag is er vanaf 9.00 uur een demonstratie in Roissy en om 8.30 uur is er een personeelsvergadering in Orly.

READ  Covid-19: Easyjet heeft meer dan 200 vluchten geannuleerd sinds dit weekend - 04/04/2022 om 11:49

Confetti en rookvliegtuigen

Op een vrijdagochtend in Roissy demonstreerde het personeel van Terminal 2E, te midden van stukjes papier en rook, de toegang van passagiers tot grenscontrolepunten. Aan het begin van de middag is deze blokkade opgeheven. Volgens Daniel Burton heeft de politie voorkomen dat medewerkers het gebouw verlieten. Een luchthavenbron zei dat als passagiers naar andere lounges werden geleid, sommigen van hen hun vliegtuig misten door gebrek aan personeel bij de controles, waarbij het aantal demonstranten wordt geschat op 500.

Op de spandoeken van medewerkers stond een foto van ADP-topman Augustin de Romanet, gulzig met de slogan “Stop met zoeken naar je salaris, ik heb het opgegeten” of “De Romanet: € 450.000/jaar en ik ben ontslagen”. In Orly demonstreerden volgens een luchthavenbron 250 mensen. Volgens Laurent Garcin liepen “tussen de 300 en 400 mensen” het vliegveld uit en “sommigen kwamen dertig minuten lang Terminal 3 binnen”. Hij protesteerde tegen de “vergassing van demonstranten” door de politie.

‘De regering gebruikt de crisis om ons permanent onze winst te laten verliezen’

“We verwerpen het PACT-project (…). Dat doen we met spijt”, benadrukt Roissy Luis Mendes, afgevaardigde van Unsa. “We begrijpen de moeilijkheid van de luchtvaartsector, die alleen te wijten is aan de gezondheidscrisis (van Covid-19). We zijn bereid om periodieke inspanningen te leveren”, maar “niet structureel en definitief. Het management gebruikt de crisis om ons onze blijvend winnen.”

Volgens de vakbonden zal het PACT leiden tot een verlies tot 20% van het salaris van sommige werknemers. Augustin de Romani stelt dat “88%” van de werknemers “niet meer dan 4% zal verliezen”. Voor het beheer moet dit programma de nodige besparingen mogelijk maken, terwijl de epidemie de activiteit van ADP beïnvloedde. Zelfs als het luchtverkeer in Roissy en Orly aan kracht wint met vertrekken tijdens de feestdagen, blijft het ver onder het niveau van voor de crisis, met 100.000 passagiers per dag tegenover 200.000 eerder.

READ  Binnenkort het einde van France 3 en France Bleu? Er zal een "historische pagina" worden geschreven op de publieke radio