Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vlucht van Ryanair omgedraaid door Wit-Rusland: Europa veroordeelt het “ontoelaatbare” ongeval

Europa toont zijn ongenoegen. Het vliegtuig Ryanair is ontvoerd door Wit-RuslandAdina Valian, de Europese commissaris die verantwoordelijk is voor transport, kondigde zondagmiddag rond 19:15 uur Franse tijd aan “onmiddellijk vertrokken van Minsk” naar Litouwen. “Dit is geweldig nieuws voor iedereen, vooral voor de families en vrienden van de passagiers”, zei ze eenvoudigweg. Anderzijds werd er niet gesproken over het lot van de oppositieactivist Roman Protasevich, die werd gearresteerd nadat het vliegtuig een noodlanding had gemaakt in Minsk. Het vliegtuig, een Boeing 737, werd omgeleid op een vlucht tussen Athene en Vilnius, hoofdsteden van twee landen van de Europese Unie en leden van de NAVO.

Snel riep de Europese Unie Wit-Rusland op om het vliegtuig te laten vertrekken, met “al zijn passagiers” aan boord. Adina Vallian zei: “Dit is een ongekend ongeval”, en de Europese Unie “zal niet accepteren dat de (aangesloten) vliegtuigpassagiers gevaar lopen”, en benadrukt dat ze in contact staat met “betrokken internationale organisaties”.

Het is totaal onaanvaardbaar. Het hoofd van de diplomatie van de Europese Unie, Josep Borrell, antwoordde van zijn kant: “Wij houden de regering van Wit-Rusland verantwoordelijk voor de veiligheid van alle passagiers en vliegtuigen. Ursula von der Leyen heeft gewaarschuwd, terwijl Charles Michel opriep tot een onderzoek door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO): “We moeten alle gevolgen van schendingen van internationale luchtvervoersregels dragen.”

Veel landen reageerden overdag ook op persoonlijke titel. Duitsland riep op tot een “onmiddellijke verklaring”. Londen waarschuwde hiervoor Dit deed Loekasjenko Het zal verschrikkelijke gevolgen hebben. ”De Poolse premier veroordeelde het“ staatsterrorisme ”. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian hekelde de“ onaanvaardbare ”situatie en riep de Europeanen op om“ vastberaden en verenigd te reageren ”. Oproeping van de ambassadeur van het land in Parijs Bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

READ  Britse ziekenhuizen vechten momenteel tegen de Omicron-golf

Aankomende sancties?

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 landen van de Europese Unie komen maandag en dinsdag in Brussel bijeen om een ​​top te bespreken Een reeks internationale zaken En het klimaatprobleem. Het omgeleide Boeing-incident zal op de agenda staan ​​en ambtenaren zullen de mogelijkheid bespreken om “sancties” op te leggen aan het land.

Joseph Borrell kondigde op 10 mei aan dat de Europese Unie nieuwe sancties tegen Wit-Rusland voorbereidde en hoopte dat deze “in de komende weken” zouden worden aangenomen – sancties waarvoor consensus tussen de lidstaten vereist is. De Europese Unie heeft eind februari besloten de sancties die zijn opgelegd aan de president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, en aan leden van zijn regime die betrokken waren bij het harde optreden tegen de presidentsverkiezingen van 9 augustus, te verlengen tot 28 februari 2022 2020. , door Brussel veroordeeld tot “Rigged”.

Ondanks Europese en Amerikaanse sancties tegen Alexander Loekasjenko en hoge regeringsfunctionarissen, heeft de door Moskou gesteunde president geen serieuze tekenen van compromissen laten zien. De protestbeweging confronteren, Integendeel, het versterkt de onderdrukking.