Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Video. Montenegro, dat schulden heeft om een ​​snelweg aan te leggen, moet mogelijk land afstaan ​​aan China

gepubliceerd

Bijwerken

Videolengte: 4 minuten

Frankrijk 2
Artikel door

Micotzi, F., Cremon, J.; Martinovic, Drones: Radoi Rovanić – Frankrijk 2

Frankrijk tv’s

Montenegro leende 1 miljard euro van China om de aanleg van een snelweg te financieren. Maar misschien moet de staat een deel van zijn land afstaan ​​om deze lening terug te betalen.

Bar, in Montenegro, is de grootste industriële haven van de Balkan en de toegangspoort tot Centraal-Europa. China zou het binnenkort op een volledig legale manier kunnen annexeren. Hoe leggen we het uit? Aanvankelijk wilde Montenegro een snelweg aanleggen om het land te openen. Vervolgens leende een Chinese bank in 2015 1 miljard euro aan het land en kreeg een ander door China gecontroleerd bedrijf de leiding over de bouw.

Zes jaar later was er nog maar 40 kilometer in aanbouw. Vertragingen in het werk zijn ontstaan, de schil is niet af en vooral, de miljard euro is al uitgegeven. Om de cursus te voltooien, zal het land Montenegro een hand in zijn zak moeten steken. Premier Zdravko Krivokapić maakte geen geheim van zijn vragen. “Ik moet toegeven dat het de duurste snelweg van Europa is. In Servië kost een stuk van dezelfde lengte en een vergelijkbare topografie 16 miljoen euro per kilometer, en we zijn 26. Ik begrijp dit verschil niet”Hij bekritiseerde het bedrijf als de hoofdaannemer.

Chinese functionarissen wilden de vragen van France 2 niet beantwoorden, noch vanwege de extra kosten, noch vanwege de gevolgen van een mogelijk faillissement. In het contract staat dat als Montenegro kan deze lening niet terugbetalen en zal het land als compensatie aan China moeten afstaan. Uit angst voor wanbetaling heeft het land de Europese Unie om hulp gevraagd.

READ  Alle zetels gewonnen door mannelijke kandidaten