Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verstoringen van de toeleveringsketen belemmeren wereldwijde groei

Geplaatst op dinsdag 12 oktober 2021 om 23:01

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde dinsdag dat arme landen die achterblijven bij de Covid-vaccinatie en verstoringen in toeleveringsketens over de hele wereld de wereldwijde groei vertragen.

“De epidemie is nergens voorbij, dus het verspreidt zich niet overal”, zei Gita Gopinath, hoofdeconoom op een conferentie tijdens de vergaderingen van de stichting in de herfst.

Het IMF rekent nu op een stijging van het mondiale bbp met 5,9% dit jaar, tegen 6% in juli.

Mevrouw Gopinath zei dat de neerwaartse herziening “marginaal” was. “Het verbergt echter aanzienlijke aanpassingen voor sommige landen,” voegde ze eraan toe, “en de vooruitzichten voor lage-inkomenslanden zijn aanzienlijk somber geworden.”

Mevrouw Gopinath benadrukte asynchronie in wereldwijde toeleveringsketens, wat heeft geleid tot blokkades in havens, tekorten aan een reeks producten en materialen, met name halfgeleiders, en stijgende exportkosten.

Dit treft met name de Verenigde Staten, aangezien fabrikanten moeite hebben om hun productiesnelheid te verhogen.

In combinatie met het herstel van de vraag leidt dit ook tot hogere energieprijzen, wat gevolgen heeft voor huishoudens, hoewel mevrouw Gopinath verwacht dat de situatie vanaf “het einde van het eerste kwartaal” geleidelijk zal verbeteren.

Als gevolg hiervan verlaagde het Internationaal Monetair Fonds zijn groeiprognose voor 2021 voor de Verenigde Staten van 7% in juli naar 6%. Maar het heeft het aangepast door het voor 2022 te verhogen tot 5,2%, rekening houdend met de faraonische uitgavenprojecten die door de Biden-regering zijn gepland, met enkele biljoenen dollars.

READ  Meer dan 600 A320 NEO-vliegtuigen aan de grond in eerste helft van 2024 vanwege Pratt & Whitney-motoren

– Verwachtingen stijgen voor Frankrijk –

China, waar de epidemie eind 2019 begon, onderging een neerwaartse bijstelling, zij het marginaal (-0,1 punt tot 8%).

Omgekeerd ziet het fonds in 2021 een sterkere groei in de eurozone (+0,4 punten tot 5%).

Maar ook hier zijn de verschillen aanzienlijk met een stijging van de groeiprognoses voor Frankrijk, dat de vaccinatie van zijn bevolking heeft versneld (+0,5 punten tot 6,3%) en een neerwaartse herziening van die van Duitsland, dat ook een tekort heeft aan halfgeleiders (-0,5 punten). tot 3,1%.


Voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, dat hard is getroffen door de pandemie, verbeteren de vooruitzichten (+0,5 punt tot 6,3%) na een scherpe recessie (-7% vergeleken met -3,1% wereldwijd) in 2020.

Voor 2022 verwacht het Internationaal Monetair Fonds dat de wereldwijde groei onveranderd zal blijven op 4,9%.

Al deze prognoses blijven echter zeer onzeker, erkent Gita Gopinath, die stelt dat ze met name gebaseerd zijn op de doelstelling om tegen het einde van dit jaar 40% van de wereldbevolking en medio 2022 70% van de wereldbevolking te vaccineren.

Omgeving 58% van de bevolking van de economische ontwikkeling met een vaccin tegen 36% van de economieën van de economie en de 5% van de bevolking van de Washington qui a publié à ses’ preocion de session ‘herfst.

– ‘Gevaarlijke afstand’ –

“Als de impact van Covid aanhoudt (…), zou het wereldwijde BBP de komende vijf jaar met in totaal $ 5,3 biljoen kunnen worden verminderd in vergelijking met onze huidige voorspelling”, legt mevrouw Gopinath uit.

De grootste zorg, zei ze, was het “ernstige verschil” in economische vooruitzichten tussen landen.

READ  In El Salvador zijn honderden legale valutategenstanders op straat

Het BBP van geavanceerde economieën zou in 2022 al moeten terugkeren naar het traject van vóór de pandemie en het in 2024 met 0,9% overschrijden.

Aan de andere kant zouden opkomende markten en opkomende economieën (exclusief China) in 2024 5,5% onder de pre-pandemische voorspelling moeten blijven. Dit zal leiden tot een “aanzienlijke daling van de verbetering van de levensstandaard” voor deze bevolking.

Mevrouw Gopinath betreurde ook het “ongelijke” herstel van de arbeidsmarkt in economieën en zelfs binnen categorieën van werknemers, vanwege gecombineerde factoren zoals de angst om het Covid-virus op te lopen en het probleem van de kinderopvang.

Bovendien zijn “voedselprijzen het meest gestegen in landen met lage inkomens waar de voedselonzekerheid het grootst is, waardoor de armste gezinnen worden belast en het risico op sociale onrust toeneemt”, zei ze.

Het Internationaal Monetair Fonds schat echter dat de inflatie medio 2022 zal terugkeren naar het niveau van voor de pandemie, zowel in geavanceerde als opkomende economieën.

Voor de instelling blijft de absolute prioriteit epidemische bestrijding.