Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verken de 3D-dieptekaarten van de metro van Parijs

Van Châtelet tot Nation of Montparnasse, zo zien de metrostations van Parijs eruit, als je ze vanuit hun juiste perspectief bekijkt. Het resultaat is absoluut verbluffend.

Heb je je ooit afgevraagd wat er zich achter de schermen afspeelt terwijl je door de metrodoolhoven van de Parijse metro reist in de drukte van de spits? Hoe kunnen al die tunnels eruitzien, voor al die lijnen die elkaar kruisen en verstrengelen in een oorverdovend maar vlot beheerd lappendeken?

Je geheime droom is uitgekomen: een toegankelijke Catalaanse website op dit adres, geeft de 3D-diagrammen van de hoofdassen van de Parijse metro aan. Het was het Urban Traveler Twitter-account dat de aandacht vestigde op deze kop, op Tweet geplaatst op 6 juni 2022. Dit is een door een ingenieur geleid project Albert Gilomes Mercer.

Straatsburg-Saint Denis 3D-station. // bron : Albert Gilomes

Nation en Montparnasse-Bienvenue zoals je ze nog nooit hebt gezien

De site is in het Catalaans, maar is toch heel gemakkelijk te gebruiken. Scrol op de hoofdpagina omlaag naar het gedeelte ‘Galleria d’estacions’. Scroll op het tabblad “Tria ciutat” naar beneden totdat u Parijs selecteert. Kies vervolgens rechts in “Tria estacio” (kies het station) het station waarvoor u de 3D-kaart wilt weergeven, die vervolgens onderaan wordt weergegeven.

Natie
Planning vanuit het perspectief van de natie. // bron : Albert Gilomes

Er zijn veertig goede stations beschikbaar, waaronder de meest populaire, zoals Châtelet-Les Halles, Les Invalides, Place d’Italie, Saint-Lazare, Strasbourg Saint-Denis, Charles de Gaulle-Étoile en Madeleine.

Montparnasse
Montparnasse 3D Resort. // bron : Albert Gilomes

Deze 3D-kaarten geven u ook een beter inzicht in de route die u neemt als u de metro van Parijs neemt. Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je voor altijd de trap af gaat als je de 9 in Strasbourg-Saint Denis neemt, laat de stationskaart zien dat het station inderdaad erg “laag” is.

READ  Lena Khan, een felle criticus van GAFA, heeft de Amerikaanse antitrustchef benoemd

Op de site kunt u ook de metro in andere steden verkennen, zoals Rome, Kopenhagen, Berlijn en Barcelona. De maker is van plan die binnenkort in de metro van Marseille toe te voegen.