Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een nieuw zonnepark, maar Frankrijk is nog ver verwijderd

Geplaatst op zaterdag 11 juni 2022 om 16:30 uur

Honderdzesentwintigduizend lichtpanelen tussen bossen, tarwe en kunstmatige vijvers. TotalEnergies heeft zojuist de strook in Gien doorgesneden voor het grootste zonnepark van Frankrijk, de installaties verdubbelden maar nog lang niet om het land die energie in te laten halen.

Vorig jaar was er een recordniveau van de bouw van zonne-installaties in Frankrijk.

In Jin kan het park van 75 hectare met een capaciteit van 55 megawatt zo’n 40 duizend mensen van stroom voorzien. Hiermee beschikt de olie- en gasgroep TotalEnergies, die wil diversifiëren, nu in totaal over 1 gigawatt aan zonne- of windvermogen in Frankrijk. Het wil in 2025 4 gigawatt produceren.

“Het is nog maar het begin en TotalEnergies wil een belangrijke speler zijn in deze energietransitie”, zei Stéphane Michel, directeur gas, hernieuwbare energie en elektriciteit voor de groep, toen het gebouw vrijdag werd geopend onder de occasionele zon.

Maar Frankrijk is momenteel niet het meest gastvrije land voor hernieuwbare energiebronnen. Met een capaciteit van 13 GW zou het zijn doelstelling voor 2023 (20 GW) moeten missen, terwijl president Emmanuel Macron nu 100 GW wil pushen in 2050.

Voor Stéphane Michel, in Frankrijk, “is het grootste probleem om op de grond te komen.” Om woongebieden te vinden, heeft de groep een overeenkomst getekend met de landbouwunie FNSEA en voert ze proefprojecten in de landbouw uit om landbouwproductie te combineren met energie.

– “wees geïnformeerd” –

In Jane was het de landeigenaar die het energiebedrijf kwam bezoeken.

Michel Beaumont wist niet wat hij aan moest met deze agrarische ruimte, zegt hij, is niet erg vruchtbaar, waarin hij heeft geïnvesteerd om te proberen een dierentuin op te zetten.

READ  Moeilijkheden bij het ontvangen van uw e-mails, bij het verkrijgen van compensatie voor uw zorg: La Poste-communicatie geblokkeerd voor veiligheid

Fotovoltaïsche zonne-energie: “Dit is het beste project dat we kunnen doen, omdat we het nodig hebben”, zegt de aannemer van openbare werken, die een huurovereenkomst van 20 jaar heeft getekend voor een niet-gespecificeerd bedrag.

Het project is niet hervat. Maar het proces duurde acht jaar, tussen onderwijs, milieustudies en archeologische opgravingen die uiteindelijk leidden tot de krimp van het oppervlak en de ontwikkeling van vijvers en hagen …

Om de lokale bevolking erbij te betrekken, werd een deel van het project (in totaal € 38 miljoen aan investeringen) via crowdfunding van € 2,2 miljoen gefinancierd, waaraan 200 mensen deelnamen.

De burgemeester van Jeanne, Francis Kamal, verwelkomt een project dat “natuur en technologie” combineert: “Het trieste nieuws (in Oekraïne) maakt de voor de hand liggende noodzaak nog belangrijker. We moeten het aandeel van hernieuwbare energiebronnen vergroten en samen de energietransitie van het land bewerkstelligen .”

Hij verwelkomt ook de belastingvoordelen – geschat op tienduizenden euro’s, vertelde hij aan AFP – en “de zorg voor overleg”. “Je moet je er wel van bewust zijn, want we twijfelen bijvoorbeeld aan de duurzaamheid van de panelen.”

In Frankrijk toont TotalEnergies een zekere bescheidenheid in haar ambities op het gebied van zonne- of windenergie.

“Bij Gien hebben we een evenwicht gevonden tussen kosten en aanvaardbaarheid. We zijn er niet per se van overtuigd dat grotere energiecentrales zinvol kunnen zijn, als het project 15 jaar duurt en het succes ervan niet gegarandeerd is. Er is geen race om hoogte.”

Anders is de situatie in de Verenigde Staten, India, Chili, Spanje of Qatar waar “we midden in de woestijn 800 megawatt in productie zetten en dat is geen probleem.”

READ  Boston Dynamics-robots spelen Yamakasi: cool en eng

Volgens hem besteedt de multinational nu 25% van zijn jaarlijkse investering aan hernieuwbare energiebronnen en elektriciteit, aan organische groei of door bedrijfsovernames.

De groep begon ook bepaalde functies op te nemen, onderzoek en ontwikkeling, berekening en modellering, enz., Zegt de groepsmanager.

TotalEnergies genereert momenteel ongeveer 5% van zijn omzet in hernieuwbare energiebronnen en elektriciteit (inclusief gassen), terwijl de rest afkomstig is van zijn conventionele activiteiten.