Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verenigde Staten: Omicron laat schappen bijna leeg in supermarkten – 14/01/2022 om 07:14

Bijna lege schappen bij een supermarkt in Bethesda, Maryland, 13 januari 2022 (AFP/Delphine TOUITOU)

Bijna lege schappen bij een supermarkt in Bethesda, Maryland, 13 januari 2022 (AFP/Delphine TOUITOU)

“Het is niet zo dramatisch als afgelopen zondag, maar er zijn nog veel lege schappen”, zegt Justin Ton geërgerd. De pandemie blijft de toeleveringsketens verstoren en veel supermarkten in de Verenigde Staten hebben te maken met producttekorten.

“Een aantal dagen op rij waren er geen groenten of fruit in deze reus (uit Bethesda), maar ook in alle supermarkten in de omgeving, Trader Joe’s, Safeway”, zegt de heer Toone, een vaste klant, over een gruwelijke zaak.

Sommige kruiden zijn nog steeds onvindbaar, betreurt Clara, die anoniem wil blijven. De seksuele teef is boos: “Een paar dagen geleden was het onmogelijk om gist te vinden voor het maken van cakes.”

In andere winkels is het honing, eieren, melk of vlees dat uit de schappen is verdwenen.

In Washington en de aangrenzende staten, Maryland en Virginia, heeft de sneeuwval het probleem van frequente tekorten verergerd sinds het begin van de COVID-19-pandemie.

“Er zijn niet genoeg vrachtwagenchauffeurs en omdat ze aan strikte regels voldoen op het gebied van uren en rust, zeggen ze ‘we gaan stoppen’, oké, ze stopten en we werden niet voorzien,” zei Cooper, een medewerker zijn identiteit.

Als het sneeuwt, is de situatie nog erger.

Gedeeltelijk lege schappen bij een supermarkt in Fairfax, Virginia, 13 januari 2022 (AFP/Oliver Dollery)

Gedeeltelijk lege schappen bij een supermarkt in Fairfax, Virginia, 13 januari 2022 (AFP/Oliver Dollery)

Aan het begin van de epidemie was er, uit angst om op te raken, het fenomeen van klauteren om een ​​paar producten zoals toiletpapier dat tekorten veroorzaakte. “Het is deze keer anders”, zegt Cooper.

READ  Geen 'dames en heren' meer op Lufthansa-vluchten

“De Omicron-variant is zo besmettelijk dat het bijna gelijktijdig effect heeft op de hele Verenigde Staten”, zegt Patrick Benfield van Syracuse University.

Tientallen arbeiders in de voedselproductieketen lijden of zijn in quarantaine, waardoor de toeleveringsketen volledig wordt verstoord.

“We kunnen niet zoveel voedsel produceren als we nodig hebben. Er zijn niet genoeg mensen om het voedsel te bezorgen, en hoewel het voedsel in de supermarkt wordt bezorgd, is er niemand om het uit te pakken of in de schappen te bewaren”, zegt Benfield.

Dit fenomeen is wijdverbreid in het hele land, maar is belangrijker in gebieden met slecht weer, zoals de regio Washington.

– Kwijt –

En als het gaat om versproducten die gemakkelijk te bederven zijn, is het onmogelijk om ze te lang in te slaan in afwachting van slecht weer.

De schappen zijn dan ook helemaal leeg op zondag als het van donderdag op vrijdag de hele nacht heeft gesneeuwd.

Voor de hoogleraar houdt het voedseltekort waarschijnlijk aan tot eind maart. “Als alles weer normaal wordt en er geen nieuwe variabele is”, zei hij voorzichtig.

Bijna lege fruitstalletjes in een supermarkt in Fairfax, Virginia, 13 januari 2022 (AFP/Oliver Dollery)

Bijna lege fruitstalletjes in een supermarkt in Fairfax, Virginia, 13 januari 2022 (AFP/Oliver Dollery)

De National Trade Association (NGA), die onafhankelijke actoren in de voedseldistributiesector vertegenwoordigt, merkt op dat er op nationaal niveau een tekort aan arbeidskrachten blijft bestaan ​​om essentiële industrieën, zoals supermarkten en de voedselindustrie in het algemeen, te overbelasten.

In een recent onderzoek onder 1.500 van haar leden zei een aantal van hen dat ze “hun winkels op minder dan 50% van hun normale arbeidscapaciteit runden, gedurende korte perioden tijdens de piek van de vervuilingsgolf”.

De vakbond waarschuwt consumenten dat ze nog steeds “sporadische verstoringen” verwacht zoals anderhalf jaar geleden.

Ondertussen proberen supermarktmedewerkers manieren te vinden om de leegte op te vullen. Ze vullen de eerste rijen. Beschikbare producten redundante planken. Voor minder beschikbare producten doen ze er maar een paar tegelijk om te voorkomen dat dezelfde klant het weinige dat is grijpt.

dinar / dag / ob