Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verbazingwekkende wetenschappelijke en ethische perspectieven

Verbazingwekkende wetenschappelijke en ethische perspectieven

De verbazingwekkende technologie is klaar: twee teams hebben zojuist aangekondigd dat ze met succes een menselijk embryo hebben gecreëerd dat maximaal 14 dagen kan duren, de wettelijk toegestane limiet, in een petrischaaltje, met behulp van stamcellen.

Hervé Poirier, hoofdredacteur van het wetenschappelijk tijdschrift EpsilonWij Vandaag spreekt hij over een laboratoriumprestatie, verbazingwekkend en angstaanjagend: kunstmatige menselijke foetus, Het bestaat uit een eenvoudige huidcel.

Frankrijk Info: Deze technologie is zeer geavanceerd en roept veel vragen op, vooral ethische vragen?

Hervé Poirier: Het is heel indrukwekkend, ja. Dit opent verbazingwekkende wetenschappelijke en ethische perspectieven. naarDit experiment is het resultaat van een technologie die in vijftien jaar is ontwikkeld: organoïden. tegenIn het laboratorium is het bijna routine geworden: door een eenvoudige cel in de juiste omstandigheden te plaatsen, kunnen biologen hem laten differentiëren en reproduceren, en zelfs een orgaan vormen.

Hart, alvleesklier, hersenen: bijna alle menselijke organen zijn in het laboratorium gekloond. Deze ‘hartachtige organen’, deze ‘pancreasachtige organoïden’ en deze ‘hersenachtige organoïden’ maken het nu al mogelijk om medische behandelingen serieel te testen en beloven zelfs transplantaties op maat.

De vooruitgang is echter indrukwekkend. Hij Een jaar geleden slaagden verschillende teams erin om een ​​volledig muizenembryo in het laboratorium te laten groeien. Hij Een maand geleden dienden twee teams concepten van menselijke embryo’s in, maar de resultaten waren zeer onvolledig. Dit is geweldig Tijd, dat is alles: lJacob Hanna’s team, bij het Weizmann Instituut, in Israël, heeft deze week een zich ontwikkelend menselijk embryo van 14 dagen oud afgeleverd. Hij Het bestaat uit 2.500 cellen en meet een halve millimeter. tegenHet is het eerste echte menselijke embryo.

READ  De vorm van je voeten onthult je verborgen persoonlijkheidskenmerken

Dus deze foetus is niet het resultaat van sperma en eicel?

Nee ! Wij Er is een cel uit je huid nodig. Wij Het herstelt ze in de staat van naïeve stamcellen. Wij Groeien in een petrischaaltje. En We krijgen jouw “Jean Reminoid.” Duplex, met hetzelfde genoom.

Wat is het voordeel van dit werk?

Dit belooft bijvoorbeeld een beter begrip van sommige onvruchtbaarheidsproblemen. naarHet team van Jacob Hanna Er is nu ontdekt dat als de foetus op dag 10 niet goed wordt omhuld door de cellen die de placenta vormen, hij zich niet goed ontwikkelt, wat het vroegtijdig mislukken van sommige zwangerschappen verklaart.

Ik kan me voorstellen dat dit werk wordt beheerst door morele wetten?

Voor foetussen wel. In mindere mate geldt dit voor deze kunstmatige embryo’s. Hij Er bestond een soort internationale ethische consensus over de grens van veertien dagen, die overeenkomt met het moment waarop de foetus zich volledig in de baarmoeder nestelt. tegenDit is wat de bio-ethiekwet in Frankrijk oplegt. Maar Dit is niet overal het geval, bijvoorbeeld in Israël.

Op dit moment zegt niets dat deze technologie ons in staat stelt dit te omzeilen. Maar De vooruitgang gaat zo snel dat de vraag al open is. Wat is de juridische status van deze embryo’s? CHoe ver kunnen we deze ervaringen pushen? Wat is leven? De duizeligheid is net begonnen…